Hurma Ağacı
Sıcak iklimleri seven hurma ağacı kurak ve sıcak yerlerde yetişir. Palmiye ailesinden gelir.
Hurma, palmiyegiller ailesinden bir ağaçtır. gövdesinin kalınlığı 30 santimetreyi bulurken, 25 metre kadar uzunluğa da ulaşabilir. denize yakın bahçelere dikilmesi, hoş bir görüntü oluşturabilir. toprak konusunda çok seçici olmayan hurma ağaçları, sulak alanlarda da yetiştirilebilir.
Ağacın pürüzlü gövdesi gri rengindedir. Boyu 25 metreye kadar uzayabilir. Gövde kalınlığı 30 cm’yi bulur. Erkek ve dişi çiçekleri ayrı bitkiler üzerindedir. Dişi çiçekleri sonbahar aylarına doğru yenilebilir meyvelere dönüşür. Hurmanın iyi yetişmesi için, tepesinden güneşin, kökünden suyun eksilmemesi gerekir.
Toprak: Hurma toprak konusunda pek seçici değildir. Sulak yerlerde bile yetişebilme özelliğine sahiptir. Ancak sulak yerlerde yetişecekse toprağa, kil ve kaba dere kumu eklenmesi gerekir.
Gübre: İlkbahar ve yaz aylarında bir – iki defa yanmış ağır güresi verilebilir. Bu gübreleme hurma ağacının daha sağlıklı gelişmesini sağlar. Bitkinin kuruyan yapraklarının da zaman kısa zamanda kesilmesi gerekir.
Isı: Hurma sıcağı oldukça seven bir bitkidir. Ancak sıcak bölgelerde sağlıklı yetişir. Sıcağı seven bir bitki olduğu için Türkiye’de de sadece Akdeniz bölgesinde gelişim gösterir.
Işık: Güneşli ve aydınlık yerlerde yetişmesi gerekir. Hurma ağacı dikeceğiniz yerin aydınlık ve geniş bir alan olmasına özen gösterin.
Su: Toprağının sürekli sulanması gerekir. Özellikle gelişim döneminde suya oldukça fazla ihtiyaç duyar.