Nar Nasıl Yetiştirilir? Nar Nasıl Ayıklanır?

Kınagiller familyasından olan nar, içinde küçük çekirdekler ve meyve gövdesini oluşturan yüzlerce tanecikten oluşan, hafif ekşi ve bazen tatlı tadı olan, ılıman iklimlerde yetişen bir meyvedir.

Ilıman iklim meyve türü olan nar Ortadoğu, Anadolu, ve Kafkasya ile İran Körfezi arasında kalan bölgede yaygın olarak yetiştirilmektedir.

Nar, kış mevsiminde dikmek için uygun bir bitkidir. Fidanın üzerindeki ince dalları aldıktan sonra, orta boyda kazılan yere dikilebilir. Kökler uzun ise, kısaltılabilir. Daha sonra, toprak ve gübre karışımı ile kökler kapatılmalı, toprak iyice sıkıştırılmalıdır. Birden fazla dikim yapılacak ise, nar bitkileri arasında iki metre mesafe bırakılmalıdır. Nar bitkisi, azotu çok sever. 500 gram kullanılacak olan saf azot, ilk yıllar için ideal olacaktır. Meyve verdikten sonra, 200-300 gram azot yeterli olacaktır. Sürekli olarak sulanmak ister.

Ülkemiz nar yetiştiriciliğinde üçüncü sıradadır. Nar biraz tatlı, mayhoş ve ekşi bir meyvedir. Bitki kökünden meyve çekirdeğine dek pek çok yönüyle kullanılan bir meyve olan nar, C vitamini açısından zengindir. Meyve ve meyve suyu olarak tüketilebildiği gibi, ekşi nar suyundan sirke ve nar ekşisi yapılmaktadır.

Nar bitkisi 1-5 metre boyunda küçük ağaçcık şeklindedir.  Yapraklarının kenarları tüylü, üst yüzeyleri dumanlı ve açık yeşil renktedir. Çiçekleri, kendine özgü kırmızı nadiren sarı ya da beyaz renkte ve kokusuzdur.

Meyvesi parlak kırmızı, sarımsı, yeşil ya da beyazımsı renkte derimsi yapıda bir kabukla kaplıdır. Kabuğu sayesinde 2-3 ay muhafazası mümkündür ve taşıma sırasında zarar görmez.

Nar Yetiştiriciliği

Nar sıcak ve kurak iklim meyvesidir. Çok çakıllı kumlu topraklardan, killi ve ağır topraklara kadar hemen her türlü değişik toprak tiplerinde yetişebilir. Her iklim koşulunda 150 ile 200 yıl kadar yaşayabilmektedir.

Narlar, tohumla, çelikle, daldırmayla, dip sürgünleriyle ve aşıyla üretilebilmektedir. En kolay ve başarılı üretim şekli odun çeliklerinin köklendirilmesi ile olur. Narlarda genellikle ilkbahar ve sonbahar dikimi yapılır.

Budama zamanı kışın ve yazın olmak üzere iki devrede ve ilk yıllarda şekil, daha sonraki yıllarda ise ürün budaması şeklinde yapılır. Narlar sıcak ve kuru hava şartlarının yanı sıra, nemli ve serin toprak şartları isterler. Yağışların yeterli olmadığı dönemlerde narlarda sulama şarttır.

Nar Nasıl Ayıklanır?

Bir kaba yarısına gelecek şekilde su doldurun. Narları güzelce yıkayın. Yıkadığınız narları dört parçaya ayırın. Parçalara ayrılan narlar suya konur. Suyun içinde taneler ayıklanır. Böylece nar suyu etrafa saçılmamış olur. Su süzgeçten geçirilerek nar taneleri kullanıma hazır hale getirilir.

Kış mevsimi meyvesi olan narı kış aylarında taze olarak tüketebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu