İç Mekan Boya Çeşitleri Nelerdir?

Havaların ısınmasıyla boya vakti de geldi. Evinizdeki duvarları boyamaya karar verdiyseniz, doğru renk seçimi yapmanız gerekir. Boya çeşitleri nelerdir?

İç mekan boya seçiminde dikkat edilmesi gereken unsurlardan en önemlisi boyanın çeşididir. Boyanın duvarın yapısına uygun olmasının yanı sıra insan sağlığına de kötü bir etkisi olmaması önemlidir. Boya, evdeki tüm eşyalarla uyum içinde olması gerektiği gibi, uzun süre görmek isteyeceğiniz, yormayan bir renk olmalıdır. Evinizi boyarken doğru renk seçmini yapabilmeniz için öncesinde farklı renk alternatiflerini, kendi evinizin ışığında deniyor olmanız, sonuçtan memnun kalmanızı sağlar. Boya seçiminde doğru kararı verebilmek için boya çeşitleri hakkında bilgi edinmelisiniz.

Boya Çeşitleri

Akrilik Boya

Koku konusunda hassas kişiler için üretilmiştir. Sağlığa zararlı bir madde olan solvent içermez. Kuruma sırasında sağlığa zararlı maddeleri havaya vermez. Hızlı hazırlanır ve çabucak kurur. Uygulama sırasında damlayan boyanın temizliği için de tiner gerekmez, nemli bir bezle kolayca silinebilir. Akrilik boyanın temizliği de kolaydır. Her evde bulunan temizlik malzemeleri ve suyla kolayca temizlenebilir.

Plastik Boya

Su ile inceltilebilen bir boya türüdür. Silikon içerenleri de mevcuttur. Silikon, boyanın yapışma özelliğini artırır. Bu da plastik boya uygulanmış duvarda kabarma ve çatlama ile karşılaşılmayacağı anlamına gelir. Plastik boyanın dezavantajı ise silinebilme özelliği olmamasıdır.

Yağlı Boya

Uygulaması ve kuruması uzun zaman sürer. Yoğun kokusu sebebiyle de çocuklu ve solunum problemi olan kişilerin olduğu evler için önerilmez. Yağlı boyanın avantajı, tek kat ile yeterli kapatıcılığı sağlıyor olmasıdır. Silinebilir özelliğe de sahiptir.

Kartela

Saten Boya

Yüzey hatalarını gizle özelliği sebebiyle macun ve alçı ile düzeltilmiş yüzeylerde dekoratif olarak kullanılmaktadır. Parlak görünümdedir ve sık yapılıdır. Bundan dolayı mutfak ve banyolarda tercih edilir. Gelen ışığın büyük bölümünü yansıtması sebebiyle küçük bir alanı büyük gösterir. Kir tutmaz, dolayısıyla kısa sürede tekrar boya yapılması gerekmez.

Nano Boya

Gelişen teknolojinin önemli buluşlarından biridir. Işıkla kendini yenileme özelliğinden dolayı uzun ömürlüdür. Havayı zararlı gazlardan arındırır, bakterileri yok eder. Bunların yanı sıra ısı yalıtımı ile ısı tasarrufu sağlar.

Kaliteli Bir Boyada Bulunması Gereken Özellikler

Boyanın içerisinde barındırdığı suyun kap yüzeyine çıkıp çıkmadığı önemlidir. Kaliteli bir boyada üretim tarihinden itibaren en az 1 yıl içerisinde herhangi bir faz ayrımı olmamalıdır. Boyanın en alt kısmında çökme olmaması gerekir. Bu, boyanın herhangi bir alet yardımıyla karıştırılmasıyla anlaşılabilir. Çökme olan boya bozulmanın belirtisidir. Boyanın karıştırılması esnasında şiddetli köpüklenme olmamalıdır. Boyanın akışkanlığı ne çok fazla ne de çok az olmalıdır.

  • Kaliteli boya örtücü olmalı
  • Kaliteli boya, kolay uygulanabilir olmalı
  • Kaliteli boya, fiziksel etkilere dayanıklı olmalı
  • Kaliteli boya, kimyasal etkilere dayanıklı olmalı
  • Kaliteli boya, atmosferik ve özel şartlara dayanıklı olmalı

Kapatıcılığın iyi olması ve pH aralığının 8-9,5 arasında bir değer alması boyanın kaliteli olduğu anlamına gelir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu