İftar Daveti için Hazırlık Nasıl Yapılır?
Verdiğiniz iftar daveti için hazırlanırken önceden planlama yapmanız şart olduğu gibi, zamanınızı iyi kullanmanız büyük önem taşıyor.
Birkaç gün öncesinden vereceğiniz davette hazırlayacağınız yemeklere karar vermeniz, davetli listesini kontrol etmeniz, masa örtüsü, yemek ve çatal kaşık takımlarının temizliğinden emin olmanız, vereceğiniz davette sorun yaşamamız açısından en önemli noktalar arasında yer alıyor.
- Konsepti Belirleyin
Ramazan’da vereceğiniz iftar davetleri için bir konsept seçmeniz önem taşıyor. Karadeniz Mutfağı, Antep Mutfağı ve Osmanlı Mutfağı, Ramazan ayında en fazla kullanılan konseptler arasında yer alıyor. Seçeceğiniz konsept doğrultusunda; başlangıçlar, ana yemekler ve tatlı seçimi yapmanız gerektiği gibi, birbirinden farklı mutfakları kullanmamanız gerektiğini unutmayın.
- Tatlı ve Zeytinyağlı Yemekleri Bir Gün Önceden Yapın
Hazırlayacağınız iftar sofrası için bir gün önceden hazırlık yapmaya başlamanız, hem davet günü fazla yorulmanızı engeller hem de aksiliklerle karşılaşma riskinizi azaltıyor. Belirli bir süre beklediğinde daha lezzetli hale gelen tatlıları ve zeytinyağlıları bir gün önceden yapmanız hem yemeklerinizin lezzeti hem de davet günü rahat olmanız açısından önem taşıyor.
- Masa Örtüsü ve Yemek Takımlarınızı Kontrol Edin
Davet için kullanacağınız masa örtüsü ve yemek takımlarınızın eksiksiz ve temiz olduğundan emin olun. Bir gün önceden kontrol etmeniz, davet gününde sorun yaşama ihtimalinizi ortadan kaldıracağı gibi, varsa eksiklerinizi tamamlamanızı ve temizlik işlemini yapmanızı sağlar.
- Ana Yemeği Son Dakikaya Bırakmayın
Ana yemek olarak tencere ya da fırın yemeği yapmayı düşünüyorsanız, iftardan bir saat kadar önce hazır olmasını sağlayın. Izgara yapacaksanız, son yarım saatte hazır olacak şekilde organize olun.
- Sofrayı Kurmak için İftar Saatini Beklemeyin
İftar daveti sofrasını iki üç saat önceden kurmanız size avantaj sağlar. Ana yemeği yapmaya başladığınızda, iftar masasını da hazırlamaya başlamanız zaman kazanmanızı sağlar. Servisin önceden hazır olması, masa düzenini de daha iyi kurmanıza yardımcı olur. Masanızı hazırladıktan sonra; hurma, zeytin, meyve gibi iftariyelikleri de masaya getirebilirsiniz
- En Son Salata ve Meyveleri Hazırlayın
Salata ve meyve tabağını hazırlamayı en sona bırakmanız hem yiyeceklerin tazeliğini korumasına ve canlı görünmesine hem de zamanınızı iyi ayarlamanıza yardımcı olur. Bu nedenle salata ve meyve tabakları için kullanacağınız malzemeleri yıkayın ve yemekten yarım saat kadar önce hazır olmasını sağlayın.
- Her Şeyin Hazır Olduğundan Emin Olun
İftar daveti için kurduğunuz masayı son on beş dakika kala gözden geçirin. Servislerin tam olması, ekmeklerin dilimlenmiş olması ve masa düzeninin herkesin kolayca ulaşabileceği şekilde yapılmış olmasına dikkat edin. Son beş dakika kala, misafirlerinizi sofraya davet ederek çorbanızı ısıtın ve iftara iki dakika kala, çorbaları ikram edin.