İftar Sofrası Nasıl Olmalı?

Çeşit çeşit yemekle donatılan iftar sofrası için nasıl bir menü hazırlanmalıdır? İftar sofrasından sindirimi kolay, hafif yemekler tercih edilmelidir.

İftar sofrasında hem sağlıklı hem de hafif yemekler tercih edilmeli. Lezzetli bir menüde hangi yiyeceklere yer verilmeli?

Ramazan Sofrasında Mutlaka Bulunması Gereken Besinler

İftar sofralarında her besin grubundan dengeli yemekleri içeren bir menü olmalı. Yemekten hemen sonra çay, kahve içmek hiç doğru değil; bu alışkanlığınızı bırakın. Bu tür yiyecekler demirin emilimini azaltır. Bu yüzden yemekten en az 2 saat sonra içilmesi uygundur.

Tatlı yemek isteniyorsa, iftardan iki saat sonra, hamurlu ağır tatlılar yerine, sütlü tatlılar ara öğün olarak seçilmeli. Çay ve kahve yanında büsküvi, kurabiye atıştırmayı hiç önermiyoruz. Kuruyemiş isteniyorsa, yemekten sonra ara öğün olarak n-5 fındık, 2-3 ceviz alınabilir. Mutlaka sahura kalkılmalı ve hafif besinler tüketilmeli.

 İftar Sofrasında İlk Hangi Yiyecek Tercih Edilmeli?

İftarda kan şekeri çok düşük olduğundan, kısa sürede çok miktarda besin tüketimi isteği doğaldır. Yemeğe kan şekerini hızlı yükseltmeyecek, hafif, az yağlı, posa miktarı fazla besinlerden başlamak en doğrusu.

Fazla miktarda yemek yemek, boş olan mideye yüklenilmesine neden olur. Böylece sindirim zorlaşır, midede ağırlık, ekşime, yanma, bulantı, uyku basması, bağırsaklarda kabızlık, şişkinlik gibi sağlık problemleri ortaya çıkar. Bu nedenle iftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanmalı. 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze veya salatayla devam edilmeli.

İftar Sofrasında Ne Bulunmalı?

Yemek sırasında ve sonrasında mutlaka bol su içilmeli. Önce çorba içilmeli ve 15 dakika geçtikten sonra ana yemeğe geçilmelidir. Kan şekerini hızla yükselten beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinleri tercih etmek daha doğrudur.

Yapılan en büyük hatalardan biri; çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketimidir. Beyin, doyma emrini, yemekten 15-20 dakika sonra verir. Çok hızlı yemek yenildiğinde, bu süre zarfında çok yüksek miktarda kalorili besinler yenilebilir. Bu yüzden mutlaka her lokmadan sonra çatal, kaşık ve bıçağı bırakarak, tekrar almak, hızlı yemek yemeği engelleyecektir.

İftar Sofraları İftar Menüleri

Ramazan sofranızdan yalnızca hurmayı değil Ramazan şerbeti de eksik edilmemeli. Osmanlı mutfağının enfes içeceği şerbet, Ramazan sofralarını da lezzetlendiriyor.

Ramazan pidesi, Türk mutfağında yer alan bir çeşit mayalı yassı ekmektir. Çoğunlukla Ramazan ayında tüketilir. Ramazan pidesini evde kendiniz de yapabilirsiniz.

İftar ve sahur sofralarının baş köşesinde yer alan Ramazan çorbaları doyurucu özellikleri ile sizi gün boyu tok tutmaya yardımcı olur. Gün boyu tok kalabilmek için doyurucu çorbaları Ramazan menünüze eklemelisiniz.

Güllaç yapımı kolay, incecik nişastalı yufkanın arasına konulan cevizle, üzerine serpilen gül suyuyla, nar taneleriyle Ramazan’ın en güzel tatlılarındandır.

Afiyet olsun.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu