Sonbahar Ekinoksu ve İlkbahar Ekinoksu

Sonbahar ekinoksu nedir? Ekinoks tarihleri nelerdir? İlkbahar ve sonbahar ekinoksu, halk arasında gece-gündüz eşitliği, gün-tün eşitliği olarak bilinir. Güneş ışınlarının Ekvator’a dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği ana ekinoks denir.

Ekinoks, gündüz ile gecenin eşit olması durumudur. Yılda sonbahar ve ilkbaharda olmak üzere iki kez tekrarlanır.

  • Kuzey Yarıküre’de yaklaşık olarak 20 Mart İlkbahar Ekinoksu – 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu’dur.
  • Güney Yarıküre’de yaklaşık olarak 20 Mart Sonbahar Ekinoksu – 23 Eylül İlkbahar Ekinoksu’dur.
Ekinoks tarihleri
Ekinoks tarihleri

İlkbahar ve Sonbahar Ekinoksu

23 Eylül Ekinoksu

Kuzey ve Güney Yarım Küre, güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°’lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de gündüzler, gecelerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre’de ilkbahar, Kuzey Yarım Küre’de sonbahar başlangıcıdır.

Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Güney Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.

20 Mart Ekinoksu

Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°’lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre’de Sonbahar, Kuzey Yarım Küre’de İlkbahar başlangıcıdır.

Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Bu tarih Güney Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.

Sonbahar Ekinoksu Neden 2 Gün Gecikir?

Yukarıda belirttiğimiz gibi sonbahar ekinoksu 23 Eylül’de gerçekleşir. Peki neden 2 gün gecikir. Dünya’nın yörüngesi elips şeklindedir. Bu sebeple dünya güneşe zaman zaman yaklaşır, zaman zaman da uzaklaşır. Dünyanın güneşe en yakın olduğu tarih 3 Ocak, en uzak olduğu tarih ise 4 Temmuz’dur.

Dünya güneşe yaklaşınca güneşin çekim kuvveti artar. Bundan dolayı dünyanın yörüngedeki hızı da artmış olur. Diğer yandan dünya güneşten uzaklaştıkça yörünge hızı da azalır.

Dünyanın hareketi yavaşlamaya başladığında Kuzey Yarımkürede yaz mevsimi yaşanır. Dünya güneşten uzaklaştığında ise hızı azaldığı için Kuzey Yarımkürede yaz mevsimi iki gün daha uzun yaşanır. İşte bundan dolayı, yani Dünyanın yörüngedeki hızı azaldığı için sonbahar ekinoksu 2 gün gecikir. Dolayısıyla 23 Eylül’de gerçekleşir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu