Isıtma teknikleri ve ısı yalıtımı
Kış aylarında evin ısınması, en büyük problemdir. Kullanılan ısıtıcının türüne göre; ısıtma kapasitesi, tükettiği enerji ve kullanımı değişiklik gösterir.
Evin büyüklüğü, cephesi, katı, büyüklüğü gibi unsurlar, ısıtma öğesi seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli faktörlerdir. Isınmada kullanılan tekniklerle ilgili ayrıntılı bilgiler aşağıdadır.
Isıtma teknikleri
Kombi: Kombi, doğalgaz ile ısınmayı sağlayan, son derece pratik ve kolay kullanılan bir ısıtma elemanıdır. Doğalgaz, doğaya diğer ısınma çeşitlerinden daha az zarar verir. Evi ısıtmasının yanı sıra, mutfak ve banyodaki sıcak su ihtiyacını da karşılar. Tasarruflu ısınma sağlayan modelleri mevcuttur. Bacalı, hermetik ve yoğuşmalı kombi olmak üzere, üç çeşidi vardır.
• Bacalı kombiler: Güvenlik açısından en riskli olanlardır. Bacalı kombi kullanılan evde, iyi bir havalandırma sistemi şarttır.
• Hermetik kombiler: Hem ısınma, hem de sıcak su ihtiyacını karşılar. Bu sayede ayrıca bir şofben kullanımına gerek duyulmaz. Havalandırma sistemi çok iyi olmayan evlerde, hermetik kombi kullanılabilir.
• Yoğuşmalı kombi: Günümüzde en yüksek verimi sağlayan kombi çeşididir. Bu verim, dışarıya atılan su buharının da ısıtma sistemine eklenebilmesinden kaynaklanıyor. Bu ek ısı sayesinde, normalde elde edilen sıcaklıktan daha yüksek bir sıcaklık elde edilebiliyor.
Klima: Özellikle yazın serinlemek için kullanılan klimalar, kışın ısınmak için de kullanılır. Kışların ılık geçtiği şehirlerde, klima kullanarak çok rahat ısınabilirsiniz. Ancak, çok büyük alanlarda, uzun süreli ısınma için kullanırsanız, çok verim alamayabilirsiniz. Ayrıca, ay sonunda kabarık bir elektrik faturasıyla karşılaşma ihtimaliniz de yükselir. Bu sebeple, küçük odalarda, kısa süreli aralıklarla klima çalıştırarak ısınma sağlayabilirsiniz.
Soba: Eskiden ısıtma için kullanılan tek seçenek sobaydı. Hala bir alternatif sayılan sobanın, elektrikle, gazla, odunla veya kömürle çalışan çeşitleri vardır. Özellikle, kömür sobalarının tıkanan veya geri tepen bacaları sonucu yaşanan can kayıpları, son zamanlarda bunu daha az tercih edilir bir seçenek haline getirdi. Ancak yine de soba, en verimli ve keyifli ısıtma elemanı olma özelliğini sürdürüyor.
Şömine: Şüphesiz, en estetik ısıtıcı şöminedir. Hem dekorasyonun bir parçasıdır, hem de kullanıldığı alanlarda odak noktası haline gelir. Uygun bir eviniz ve bütçeniz varsa, şömineyi tercih edebilirsiniz. Evinizin genel dekoruna uygun modellere yönelin. Kapalı ve açık sistem olmak üzere, iki çeşit şömine vardır. Kapalı sistem şömineler için daha az yakacak gerekir, dolayısıyla daha az zararlı gaz salınımı gerçekleşir. Bakımı açısından da, kapalı sistem şömineler daha kullanışlıdır.
Isıyı korumak için dikkat edilmesi gerekenler:
Isınma, önemli bir faktördür. Bu sebeple, ev değiştirirken ve yeni bir eve taşınırken bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir:
• Evlerin güneye bakan cepheleri, her zaman daha sıcak olur. Gün boyu güneş gören bir oda, doğal olarak ısınacaktır. Ev seçerken buna dikkat edin.
• Apartman katına taşınacaksanız, en alt ve en üst katlardan ev seçmemeye özen gösterin. En alt kat, topraktan gelen soğuğu çeker, en üst kat ise, çatıdan gelen soğuk ve sıcağa fazlaca maruz kalır. Ara katlar, ısınma ve serinleme bakımından daha avantajlıdır.
• Ne şekilde ısınırsanız ısının, ısı yalıtımını düzgün sağlayamazsanız tam verim alamaz ve yüksek faturalar ödemek zorunda kalırsınız.
• Eğer en üst katta oturuyorsanız, çatıda ısı izolasyonu bulunmasına özen gösterin. Isı yalıtımı sayesinde %50’ye varan tasarruf sağlanabilir. Yalıtım, ısının odalarda eşit dağılmasına ve sağlıklı bir ortam oluşmasına yardımcı olur.
• Evin içinde, kendi alacağınız birkaç basit önlemle de ısı yalıtımını destekleyebilirsiniz. Kapı ve pencere kenarlarına, yapışkan bantlar çekerek, hava sızıntılarını engelleyin. Böylece, dışarıdaki soğuk hava eve girmez ve evdeki sıcak hava da dışarı çıkmaz.
• Kombi kullanıyorsanız, odalardaki peteklerin önüne, mobilya veya başka eşyalar yerleştirmeyin. Bu, odadaki ısı akışını bozar ve ısınmayı olumsuz etkiler.
• Peteklerin arkasına yansıtıcı özellikte levhalar yerleştirin. Böylece, duvara yakın olan radyatörden çıkan ısı, duvar yerine yansıtıcıya çarpar ve odanın içine yönlenir. Kombiden alınan verim, neredeyse iki katına çıkar.
• Perdeler de, pencereden gelen soğuk havayı engeller. Uzun perdeler kullanarak, ekstra yalıtım sağlayabilirsiniz.
• Kullanılmayan veya az kullanılan odalarda ısıtıcı çalıştırmanıza gerek yoktur. Kombi hariç diğer ısıtıcılar, tek bir odanın ısınmasını sağlar. Bu tarz ısıtıcılar kullanıyorsanız, ısıtıcı çalışırken kapı ve pencereleri kapatın. Oda kapısının da kapalı olmasına dikkat edin.
Yukarıdaki bilgiler ışığında, kış aylarında en verimli ısınma tekniklerini kullanabilir ve yalıtım sayesinde faturalardan tasarruf edebilirsiniz.