Japan Gülü – Çin Gülü Bakımı ve Yetiştirilmesi
Japon gülü mü, Çin gül mü? Latince adı Chinese Rose anlamına gelse de dilimizde Japon gülü adıyla bilinir. Peki bu çiçek nasıl yetiştirilir?
Ankara ve İstanbul gibi bölgelerde saksılarda yetiştirilen bitki, Akdeniz ve Ege sahillerinde bahçelerde yaygın biçimde görülür.
Japon gülü saçak köklüdür. Genel olarak çok gövdelidir. Gövde de genç sürgünler, yeşil renkli yaşlı dalları gri renklidir. Sürgünleri tüysüz ve yeşil renklidir. Bahçelerde iyi bakıldığı taktirde boyları 2,5 metreye kadar çıkabilir. Tomurcuk ve yapraklar, sürgünlere çok sıralı sarmal olarak dizilmiştir. Bitkinin uzun saplı, kalp şeklinde, ucu sivri, yeşil renkli, üç bölmeli, 5-10 cm boyunda ve kenarları kaba dişli, irice yaprakları vardır.
Japon Gülü Yetiştirilmesi ve Bakımı
İklim İsteği
Kışın en uygun sıcaklık 13-18 olup 7 ºC’nin altına düşmemelidir. Ilık ortamları sever. Bol güneşli, aydınlık ve havadar ortamları sever ancak bitkinin zarar görmemesi için yakıcı güneş ışığında bulundurulmamalıdır. Yüksek orantılı nem ister.
Toprak İsteği
Zengin karışımlı toprağı sever. Humusça zengin bahçe toprağına yaprak çürüntüsü, kil ve yanmış çiftlik gübresi eklenerek uygun toprak elde edilir. Toprak pH’ı 6,1-6,5 uygundur.
Nasıl Yetiştirilir?
Tohum, çelik, aşılama ve daldırma ile üretilebilir. Erken baharda, ısıtılan ekim ortamına tohumlar ekilir. Ekilen tohumlara özel bir muamele gerekmez. 21-27 ºC tohumlar çimlenir. Bakım işlemleri yapılarak büyütülen fideler uygun boya gelince yetişme ortamlarına alınır. Çelikle üretim de nisan-ağustos ayları arasında çelikler odunlaşmamış sürgünlerden 7,5-10 cm uzunluğunda olmak üzere yapılır. Alınan çelikler hacim olarak eşit miktarlarda turba ve kumun karışımından oluşan harca dikilir. Ortam sıcaklığı 18 ºC dolayında tutulduğunda çelikler 3-4 hafta içerisinde köklenir.
Bakımı Nasıl Yapılır?
İlkbahar ve yazın özellikle çiçek tomurcukları oluşmaya başladıktan sonra bol su verilerek çok sıcak havalarda yapraklara su püskürtülmelidir. Ekimden ocak ayına kadar olan dinlenme döneminde ise bitkiye verilen su miktarı azaltılarak saksı toprağı orta derecede nemli tutulmalıdır. Nisan-eylül ayları arası haftada bir kez 2-3 g/litre kompoze gübre verilir. Yaşlı bitkilerin gövdesi topraktan itibaren 15 cm kalacak şekilde erken ilkbaharda kesilmelidir.
Japon gülünde görülen önemli hastalıklar; bakteriyel yaprak lekesi, dal kanseri, kurşuni küf ve fungal yaprak lekesidir. Alkali topraklarda fizyolojik problemler görülür. Zararlılar ise kırmızı örümcekler, yaprak bitleri, beyazsinek ve unlu bitlerdir. Çin gülünde her ilkbahar mevsiminde bitkinin saksısı bir numara büyüğü ile değiştirilir. Üzerine uygun toprak eklenir, bitki yaşlanıp da artık saksısı değiştirilmek istenmezse ilkbaharda dikkatlice sökülüp kökleri kırpılır ve uygun toprak ilave edilerek aynı saksıya geri dikilir.
Yapakları Neden Dökülür?
- Kışın saksı toprağının çok nemli tutulması
- Çiçekli halde iken bitkiye çok su verilmesi
- Saksı değiştirme sırasında bitkinin çok fazla budanması
- Bitkinin hava akımına bırakılması
- Saksı toprağının çok kuru bırakılması
- Yeterli havalanmaya olanak vermeyen sıkışmış saksı toprağı
Doğru bakımla Japon gülü uzun yıllar sağlıklı gelişebilir.