Kabak Çeşitleri Nelerdir?
Kabak çeşitleri yaz ve kış aylarında pazar tezgahlarında yerlerini alıyor. Su kabağından bal kabağına çeşit çeşit kabakları tanıyalım.
Kabak, Cucurbitacea familyasından tek senelik bir sebzedir. Kabaklar botanik bakımdan üçe ayrılır. Yazlık küçük kabaklar, kışlık iri kabaklar, kışlık iri kestane kabakları. Sakız kabağı ile helvacı veya kestane (bal) kabağının vatanları Amerika’dır. Su veya testi kabağının vatanı ise Mısır’dır. Kabak, Anadolu’da çok eski tarihlerden beri yetiştirilmekte ve tüketilmektedir.
Kabak Çeşitleri
Yazlık Kabaklar
Sakız, Girit, su ve asma kabağı bu grupta yer alır. Yazlık kabaklar, taze sebze olarak yaz aylarında kullanılır. Bu grupta yer alan asma kabakları normal hasat devrelerinde 1-1,5 m uzunluğa ve 5-10 cm çapa ulaşır. Aynı şekilde yazlık kabaklar grubunda yer alan su kabaklarının çeşide göre sap tarafı dar ve uzuncadır, dip kısmı şişkin veya bazı çeşitlerde 35 olduğu gibi koza şeklinde ortaları boğumludur. 40-50 cm uzunluğunda ve 15-20 cm kadar kalınlıktadır. Yazlık kabak çeşitlerinin meyve rengi beyaz gri (sakız), sarı, turuncu, yeşil ve koyu yeşildir.
Kışlık Kabaklar
Bal, kestane ve diğer iri kabaklar bu gruptadır. Bu gruptaki kabaklar, kışın tatlı yapımında kullanılır. Kışlık bal kabakları; uzun silindirik, yuvarlak, basık yuvarlak ve armut şeklinde olabilir. Kabuk rengi sarı, turuncu, turuncu-sarı, siyah ve gridir. Et rengi ise açık turuncudan koyu turuncuya kadar değişebilir. Kabuğu düz olanlar yanında oluklu ve dilimli olanlara da rastlanır. Ortalama meyve ağırlığı 5-60 kg arasındadır. Kestane kabağı yuvarlak ve basık yuvarlak şekillidir. Kabuğu, kurşuni beyazdır; eti sarı, sarı turuncu, açık turuncu renklidir. Meyveler 10- 60 kg arasındadır. Balkabağı ve kestane kabağı meyve sapı oldukça kalın odunsu ve köşelidir. Bazı meyvelerde sapın meyveye bağlandığı tarafta çukurluk meydana gelir.