Kadın Çiftçiler Ekolojik Eğitim ve Üretim Merkezi
Kayseri’de kadın çiftçilerin ekonomik ve sosyal yaşama katılımını sağlamak ve ekolojik yaşamı desteklemek için Kadın Çiftçiler Ekolojik Eğitim ve Üretim Merkezi açıldı.
Projenin tanıtım toplantısında konuşan İl Müdürü Özkan KAYACAN bu çalışma ile toprak ve kadını buluşturmuş olduklarını söyledi. Yaklaşık 4 sene önce 20 kadın çiftçiyle organik tarım çalışmalarına başlamış olduklarını ve bu gün sadece bu kursta 41 kadın üreticinin sertifika alacağını dile getirdi.
Kayacan sözlerine şöyle devam etti: “Bizim için özellikle ekolojik üretim merkezi ve eğitim merkezi tabirleri çok önemli. Ekolojik üretim merkezinde insanlar için üretim yapacağız, eğitim merkezinde ise kadın çiftçilerimize eğitimler vereceğiz. Malumunuz iki tane organik pazarımız var. Senenin belli günlerinde iki pazarımızda ürünlerimizi satma imkânı buluyoruz. Fakat bazen satamadığımız veya satılmadan yarımamül/mamül halde getirilebilecek ürünlerimiz var. Bunları da bu projemizdeki yapacağımız tesis ile siz kıymetli üreticilerimiz pazarlama imkânı bulacaksınız. Devir artık internet devri, ürettiğimiz ürünlerimizi inşallah bir web sayfası üzerinden çok rahat satma imkânı bulacağız.”
Kadın Çiftçiler İçin
Buğday Derneği’nin danışmanlığını yaptığı Kayseri %100 Ekolojik Pazarları’nın kurucularından olan Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Birliği Derneği, kırsalda sürdürülebilir bir yaşam için bir proje başlatarak, kadın çiftçilere yönelik ekolojik üretim ve eğitim merkezi açtı.
Kayseri Karahıdır Mahallesi’nde bulunan atıl durumdaki bir kamu yatırımı olan okul binasının üretim ve eğitim merkezi haline dönüştürülerek, kadınların bir yandan ekonomik ve sosyal hayata katılımı, diğer yandan da yerel ve sağlıklı ürünler üretmesi sağlanacak.
Kayseri Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığıyla sürdürülen proje kapsamında açılan Kadın Çiftçiler Ekolojik Eğitim ve Üretim Merkezi’nde, bugüne kadar 40 kadın çiftçiye sertifikalı organik tarım eğitimi verildi. Eğitime katılan çiftçiler ayrıca hijyen, iş ve işçi sağlığı ve üretim yöntemleri gibi konularda da toplam 20 günlük eğitim aldılar.
Merkezde yerel tohumları desteklemek, yaygınlaştırmak ve onlara sahip çıkmak için bir de tohum sandığı oluşturulacak. Merkezde yapılan çalışmalarla, bölgede kadın üreticilere yönelik bir kooperatif için alt yapısının oluşturulması amaçlanıyor. Projemiz kırsalda kadına yönelik ekonomik kalkınmaya hizmet edecektir.