Filtre Kahve Makinesi Nasıl Temizlenir?

Filtre kahve makinesi nasıl temizlenir? Kahve makinesini kireçten ve tortudan arındırmak için ayda bir kez detaylıca temizlenmeyin.

Kahve makinesi, mutfakta kullandığımız pratik bir alet. Ancak temizliği söz konusu olduğu zaman sıkıntı yaşayabiliriz. Sorunsuz ve kolay bir şekilde temizlemek için birkaç ipucu işinize yarayacak. Fakat öncesinde makinenin kullanımından bahedelim.

 Kahve saatleriniz için size uygun makineyi seçin. Öncelikle doğru makineyi seçtiğinizden emin olun. Kahve makinelerinin otomatik kapanabilme özelliği olmasına dikkat edin. Misafirlerinizle sohbet ederken, makineyi kapatmayı unutabilirsiniz. Kahve makinesinin kendi kendine kapanabilme özelliği olduğu takdirde, herhangi bir tehlike oluşturmadan zaman ayarlı olarak kendini kapatacak. Suyu arıtmak için kullandığınız filtre yetmiyorsa, su filtreli makineleri tercih edin. Bu şekilde kullandığınız su, çayın ve kahvenin tadını bozmayacak. Kahvenin tadı 20 dakika gibi kısa bir sürede bozulur. Bu yüzden kahvenin harman yalıtımlı bir karafa döküldüğü makineler daha uygun olacaktır. Mutfakta prizin konumuna göre yerleştireceğiniz makine, küçük kazalara sebebiyet verebilir. Bu yüzden çay ve kahve makinenizin fiş kablosunun yeterince uzun olduğundan emin olun.

Filtre kahve makinesi
Filtre kahve makinesi

Filtre Kahve Makinesi Temizliği

Kahve makinesinin temizliği için kimyasal malzeme kullanmak istemiyorsanız sirke ve su işinizi görecektir. Bunun yanı sıra marketlerde satılan kahve makinesi temizleyicileri de kullanabilirsiniz.

Kahve makinenizin içine bir filtre yerleştirin. Her zamanki gibi kahve makinenizin içine bir filtre koyun. Kahve makinenizin içindeki su eklenen kısma sirke – su (6 bardak su, 3 bardak sirke) karışımını dökün. Kahve makinenizi çalıştırın. Kahve makinesini kapatın ve 15 dakika soğumasını bekleyin. Filtreyi ve karışımı çöpe atın. Kahve kabını durulayın. Aynı yöntemi soğuk su ile tekrarlayın.

Adım Adım Temizleme Yöntemi

  • Kahve makinenizin kapağını, sepetini ve cam sürahisini her zamanki gibi güzelce yıkayın. 
  • Kahve makinenizin dışını, ılık, köpüklü su ile yıkayın. Köpük kalmamasına dikkat ederek, durulayın ve iyice kurulayın. Makinenin dışını da nemli bir bez ile silin. 
  • Bütün temizlik için, sıcak ve sabunlu su kullanın. 
  • İnatçı lekeler ve kirler için diş fırçası kullanın. 
  • Kahve makinenizin su haznesinin plastik tutacağının eriyip zarar görmemesi için, sıcak sudan uzak tutun. Kahveyi ısıtan metal kısımları köpüklü yumuşak bezle silin ve durulayın. 
  • Makine içinde birikmiş kahvenin tamamen yok olması ve kahve lekelerinin temizlenmesi için, iç haznesine eşit miktarda su ve sirke koyun. Sürahiyi yarısına kadar suyla doldurun. Kalan boşluğu sirke ile doldurun. Sepete temiz filtre yerleştirin.
  • Makinenizi çalıştırın. Sirke ve su karışımını, makinede kaynatın.
  • Makineyi prizden çekin ve bu suyu dökün. Birkaç fincanlık suyun, cam su haznesine döküldüğünü gördükten sonra, makineyi kapatın ve bir saat bu şekilde dinlendirin.
  • Kahve makinenizi, tekrardan çalıştırın ve içindeki tüm sirkeli suyun, cam hazneye döküldüğünden emin olun. 
  • Kullandığınız filtreyi çöpe atın. 
  • Kahve makinesini soğumaya bırakın. Bütün yıkanabilen parçaları, köpüklü su ile tekrar yıkayın. 
  • En son olarak, sürahiye temiz su doldurun ve makineyi bu şekilde iki defa çalıştırın. Kahve makinenizi, birkaç kere temiz su ile kaynatarak, tamamen temizlenmesini sağlayın. 

Kahve makinenizi bu yöntemle temizleyerek, hijyenik bir kahve makinesine kavuşabilirsiniz.

Filtre kahve
Filtre kahve

Temizliğin Püf Noktaları

  • İnatçı lekeler için biberon fırçası kullanın.
  • 2 bardak buz, ¼ bardak kaya tuzu ya da yemek tuzu, ¼ bardak limon suyu koyun ve kabın etrafında girdap yaparak döndürün. Bu işleme başlamadan önce rezervuarın soğuk olduğundan emin olun, aksi durumda cam kırılır.
  • Zorlu lekeler için rezervuarı kâğıt havlu veya temiz kurulama bezi kullanarak ovabilirsiniz.
  • Rezervuar içine su dökmek için kesinlikle cezve kullanmamalısınız. Bu işlem kirlerin ve yağların cezveden rezervuara taşınmasına sebep olur.
  • Sepet, filtre ve kapak kısmını temiz tutmak için ilk filtrenin içinde telvenin üzerine ikinci bir filtre yerleştirin. Kapak kapandığında oluşan püskürmenin ikinci filtreyi temizlemesi için ikinci filtreyi aşağı itin. Bu, kahve makinelerinin aşırı kullanımında, iç kısmı temiz durumda tutar, fazla zaman almaz ya da çok fazla masrafa neden olmaz.
  • Kahve makinesini su damlatmadan doldurmak için sürahi yerine lavabodan bir püskürtücü de kullanabilirsiniz.
  • Dış temizliğinde mikrofiber bez kullanabilirsiniz.
  • Bazı kahve rezervuarları sertleştirilmiş camdan yapılmıştır. Hiçbir cam türünü direkt sıcaktan soğuğa hareket ettirmemelisiniz. Kahve rezervuarını asla sabunla yıkamayın.

Bu yöntem ile, kahve makinenizle daha sağlıklı kahveler pişirebilirsiniz. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu