Kaktüs Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Doğada 60 familyada 300 türü bulunan kaktüs, bitkiler içerisinde bakımı en kolay olandır. Önemli olan kaktüsün bakımını, doğal ortamlarına uygun bir şekilde yapmaktır.
Kaktüsgiller familyasına ait olan bitkilerin gövdeleri etli ve yassılaşmış, yaprakları ise dikenlidir. Bunun yanı sıra, bir de yaprakları dikensiz olan sukkulentler bulunur.
Genellikle çöllerde yaygın olan kaktüs, susuzluğa ve yüksek sıcaklıklara karşı oldukça dayanıklıdır. Su ihtiyacı çok az olan kaktüsün, bunun tam zıttı olarak güneşe ve sıcaklığa olan ihtiyacı fazladır.
Kaktüs bakımında dikkat edilmesi gerekenler
Kaktüs bakımında birtakım dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır. Bu unsurları; sulama, ışık, ısı, toprak, gübre ve havalandırma olarak ayrı ayrı ele alabiliriz.
Sulama
Yukarıda da belirttiğimiz gibi kaktüs, çok fazla su ihtiyacı olan bir bitki değildir. Ancak bu, kaktüslerin sulanması gerekmediği anlamına gelmez.
Sulamayı, musluktan akan su altında yapmak kaktüsün ölmesine neden olabilir. Bu nedenle sulama yaparken, pet şişe veya tas gibi malzemelerin kullanılmasında fayda vardır.
Fazla sulanma, kaktüs köklerinin ölmesine neden olur. Bu nedenle kaktüs, sadece görünen kısmı değil; iç kısmı da kuruduğu zaman sulanmalıdır. En çok ilkbahar döneminde sulanmaya ihtiyaç duyan kaktüs, kış mevsiminde mümkün olduğunca az sulanmalıdır. Sulama yaparken havanın güneşli olmasına dikkat edilmelidir. Böylelikle verilen su, en kısa zamanda kuruyabilir.
Işık
Kaktüs, yaz-kış dinlemeden her daim bol ışık isteyen bir bitki türüdür. Bu nedenle kaktüslerin, mümkün olduğunca cam kenarlarında ve balkonların güneş alan kısımlarında tutulmasında fayda vardır. Ancak, yine de bitkiyi öğlen güneşine direkt maruz bırakmak ona zarar verebilir.
Isı
Yazın gelişim gösteren, kışın uykuya geçen kaktüs, gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmek için sıcaklığa ihtiyaç duyar. Bu sıcaklık, ortalama 16 derece olmalıdır.
Kaktüsün gelişmesinde ortam sıcaklığının 40 dereceye kadar yükselmesi herhangi bir sorun yaratmayacaktır. Ancak bunun daha yukarısında bir ısı, kaktüsün gelişimini durdurabilir. Kışın da soğuğa karşı dayanıklılık gösterir, fakat yine sıcaklık -10’un altına düşerse, bu durum bitkiye zarar verebilir.
Toprak
Kökleri ince lifler halinde olan kaktüs, çok derin toprak istemez. Dikkat edilmesi gereken nokta, toprağın kireçli olmaması ve suyu iyi geçirmesidir. Çiçek toprağı veya torf tercih edilebilir. Hatta, torf-pomza veya çiçek toprağı-kalın kum karışımı, kaktüsün gelişimine olumlu etki yapacaktır.
Gübre
Kaktüs için kesinlikle suni gübre kullanılmalıdır. Hayvan gübresi, kaktüs için faydalı olmayacaktır. Gübreleme için en uygun olan mevsim ilkbahardır. Bitki kışın uyuduğu için, bu mevsimde ona gübre vermek doğru olmayacaktır.
Havalandırma
Kaktüs bakımında son bir önemli nokta ise, havalandırmadır. Kaktüs, doğası gereği havasızlığa alışkın değildir. Bu nedenle, kaktüs bakılan evin gün içerisinde sık sık havalandırılması gerekir. Bu durumun ortadan kaldırılması için ise, bitkileri balkonda tutmak en kolay yöntemdir.
Siz de bu bilgiler doğrultusundan kaktüsünüze bakım uygulayabilir, kaktüs çeşitlerinin vereceği güzel çiçekler ile evinizi renklendirebilirsiniz.
ilkbahar zamani bitkiye gubreleme yaparken bitkiyi topraktan tamamen ayiracak miyiz?topraktan tamamen ayirirsak koklerine zarar gelir mi ? Ayrica gubreleme yaparken gubreyi toprakla karistiracak miyiz yoksa gubreyi topraga serpecekmiyiz ? Simdiden tesekkur ederim
Merhaba Candan Hanım,
Toprağı gübre ile karıştırmak aslolandır. Bitki gövdenin etrafı hafif kazılarak çekilmek sureti ile topraktan çıkartılır. Kökün etrafında toprak kalacağı için kökün zarar görmesi söz konusu olmaz. Daha sonra bitkinin yerleştirileceği bölgedeki toprak, gübre ile harmanlanır ve bitki yeniden yerleştirildikten sonra, can suyu verilir.
Yorumunuz için teşekkür ederiz. :) @CandanDoruk
merhaba, kaktusun uzerindeki acan cicek tohum gorevi gorurmu ? Tesekkurler.
Kübra Hanım Merhaba,
Eğer kaktüs çiçek açtıysa ve meyvesi varsa, tohum görevi görür. Ancak sadece çiçek açtıysa ve meyve alındıysa, tohum görevi görmez. @KubraAksoy
Merhabalar, yazin boyutlarindan dolayi haftada bir suladigim kaktuslerimi bu aylarda ne kadar sıklikla sulamaliyim? Bir de kaktusumu sularken havanin yagmurlu, ruzgarli olmamasi, hep gunesli olmasi mi gerekir?
Merhaba Sakine Hanım,
Kaktüslerinizi sularken suyu toprağın tümüne ulaşacak şekilde dökmelisiniz. Yağışlı mevsimlerde 15-20 günde bir sulamanız yeterli olacaktır. Güneşli günlerde toprak suyu çabuk emeceğinden daha sık sulama gerekebiliyor. Kaktüsü sularken havanın rüzgarlı ya da güneşli olması zorunlu değil, sadece su ihtiyacını belirleyen bir durumdur. Umarız katküsleriniz sağlıklı gelişim gösterir.
Çok teşekkurler bilgileriniz için ☺☺
Merhaba, evimde bir kaktüsüm var toprağını henüz bir-iki hafta önce değiştirdiğim halde yine aynı sorunla karşılaştım, ilginç bi şekilde toprağın içi beyaz kristal gibi küçük yuvarlak taşlarla doluyo , üzerine dokununca un gibi parçalanan küçük taşçıklar, sanırım bitki bunları kendi üretiyo ama çözemedim, bunlar bitkinin beslenmesini engellediği için belirli periyotlarlarla toprağını değiştirmek zorunda kalıyorum sonra birkaç hafta sonra bi bakıyorum toprağın içi yine onlarla dolu, nedir bunlar bir bilginiz var mı ?
Merhaba Burak Bey,
Muhtemel ki kaktüste bir mantar hastalığı var. Toprak değişimi gerekebilir. Kaktüsün fotoğrafını editor@evhayat.com‘a yollayabilir misiniz? Böylece daha sağlıklı bir cevap verebiliriz.
Merhaba kaktüs bakıyorum ama bu ilk şu anda 25 ekim sulamayı nasıl yapmalıyım acil yardım teşekkürler bu arada toprak saksı değişimi ve gübre gerekmektemidir
Merhaba kaktüs bakıyorum ama bu ilk şu anda 25 ekim sulamayı nasıl yapmalıyım acil yardım teşekkürler bu arada toprak saksı değişimi ve gübre gerekmektemidir twşekkürler
Merhaba Mert Melih Bey,
Kaktüs için kalın kenarlı toprak saksı kullanılmalıdır. Kaktüs toprağı için şöyle bir karışım kullanabilirsiniz: %10 kırmızı killi toprak +%20 dere kumu + %20 humuslu kara toprak + %50 ince ponza taşı. Kaktüs yazın normal şekilde sulanmalı. Sonbahar ve ilkbaharda toprağı kurudukça sulanmalı. Kışın ise serin bir yerde tutulmalı ve hiç sulanmamalıdır. Fakat kışın su isteyen türleri de vardır. Sizin kaktüsünüz hangi tür?
Merhaba, ben ilk defa küçük bi kaktus aldim. Aldigim cicekcide kadin, sulama işlemini direk degil de saksinin altina su dolu bi kap birakarak yapmami söyledi. Su dolu kabi saksinin altina koyarsaniz ve alti saat boyunca icinde tutarsaniz kaktus ihtiyacı olan suyu kendisi alacaktir dedi. Bu ne kadar sağlıklı bi bilgi? Yardimci olusaniz sevinirim. Simdiden teşekkürler…
Merhaba Belkıs Hanım,
Çiçekçi bir yöntem geliştirmiş olabilir, daha önce duymamıştık. Siz normal şekilde sulayabilirsiniz. Serin ve soğuk günlerde güçlü kaktüsler hiç su istemez. Zayıf kaktüsleri kış boyunca toprak tamamıyla kuruduktan sonra saksıdaki toprağın sadece üst kısmının ıslanacağı miktarda az su ile sulayın. Kolaylıklar dileriz.
Merhaba, mart ayında aldığım üç minik kaktüsüm var Bu ay içerisinde nelere dikkat etmeliyim? Teşekkürler..
Merhaba Merve Hanım,
Kaktüs çok su istemez. Kaktüs toprak tamamen kuruduğunda sulanmalıdır. Sıcağı sever, sıcak bir yerde tutun. Yaz kış güneş görmelidir. Bulunduğu yer sık sık havalandırılmalıdır. Bunlara dikkat ederseniz sağlıklı gelişecektir.
Merhaba, mart ayında aldığım üç minik kaktüsüm var. Bu ay içerisinde dikkat etmem gereken bilgiler var mıdır? Teşekkürler..
Merhaba Merve Hanım,
Kaktüs çok su istemez. Kaktüs toprak tamamen kuruduğunda sulanmalıdır. Sıcağı sever, sıcak bir yerde tutun. Yaz kış güneş görmelidir. Bulunduğu yer sık sık havalandırılmalıdır. Bunlara dikkat ederseniz sağlıklı gelişecektir.
Merhaba,sukkulentlere kışın nasıl bakılmalıdır.Şuanlık pencere kenarımda güneş alıyor.Fakat evimiz yerden ısıtmalı.Yani sorum sukkulentlere kışın nasıl bakabilirim.Pencere kenarımda kalmaya devam etsin mi?
Merhaba,
Çok havadar, esintili ve iyi derecede güneş alabilen bir pencere önünde olabilir. Toprağı kupkuru olunca da az sulanmalıdır. Kolaylıklar dileriz.
Merhaba, kaktüsün olduğu saksı alttan delik olmalı mıdır? Yokda deliksiz, kapalı bir saksıda da (cam, seramik, plastik vs.) yetiştirebilir miyim? Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
Merhaba,
Kaktüs saksısının alttan delik olması gerekmez. Hatta kaktüsleri kalın kenarlı toprak saksılara dikmek gerekir. Kaktüsler o kadar çok sulanmamalıdır. Saksının içinde toprağın üst yarısını ıslatacak kadar su yeter. İyi günler dileriz.
Merhabalar benim yılan kaktüsü şeklinde kaktuslerim var ama bir aydır solmuş gibi kendilerini saldılar bunun sebebi ne olabilir ve ne yapmalıyım
Merhaba Sami Bey,
Öncelikle kaktüsü toprağından sökün, köklerine zarar vermeyin. İki gün kaktüsü bu şekilde bekletin. Ardından kaktüs için iyi, suyu geçiren bir toprağa tekrar dikin. Toprağına 1/3 oranına ince ponza taşı karıştırın. Ayrıca kaktüsün su istemediğine dair yanlış bir fikir var. Kaktüsler de su ister. Az su vermek de kaktüse zarar verir. Gerektiğince su verilmelidir. Bunu haricinde esintisiz ortamda tutulmamalıdır. Güneşli ve esintili bir yerde tutun. Kolaylıklar.
merhaba.benim mammillaria türünde bir kaktusum var.yeni aldigimda topragini degistirip yeni saksiya gecirdim.ama biraz uzadiktan sonra gelisimi durdu ve cicekleri soldu birkac aydir cicek acmiyor.tekrar toprogini degistirmek icin cikardigimda yeni topragi hic kabul etmedigini gordum kokleri hala sadece ilk topragin cevresinde sariliydi.topraga tutunmadigi icicinde cubukla vs. sabitlemezsem egiliyor.ne yapabilirim?tesekkurler
Merhaba Tuğba Hanım,
Şu toprak karışımını kullanın: %10 kırmızı killi toprak +%20 dere kumu + %20 humuslu kara toprak + %50 ince ponza taşı. Bakımını da ihmal etmezseniz kendisini toplayacaktır.
Sa herkese hayırlı günler ben halit sari kaktusu son 2 yıldır bakıyorum ben yorumları okudum her kesin konusu aynı sadece ben kaktuse su vermeyince buyumuyor aksine suyu her gün veriyorum her gün büyüyor hatta kenarlarjnda bile uzun yuvarlak bir şekilde büyümeye başladı resim atabiliyormuyum bir bakilsa doğrumu yetiştiriyorum
Merhaba Halit Bey,
editor@evhayat.com adresine kaktüsün fotoğraflarını yollayabilirsiniz.
Kaktuslerin yavrularini kopardigimizda daha hizli buyurlermi? Cunku etrafi kucuk kucuk yavrularla dolu..
Merhaba İpek Hanım,
Kaktüsün fotoğrafını editor@evhayat.com‘a yollayabilir misiniz?
Merhaba kaktüs aldım ama kaktüs türünü bilmiyorum bakımını nasıl yapmalıyım yardımcı olur musunuz
Merhaba Zeynep Hanım,
editor@evhayat.com adresine kaktüsün fotoğraflarını yollayabilir misiniz? Çiçeği görerek yardımcı olabiliriz.
Merhaba her soruya ne guzel cevaplar vermişsiniz tebrik ederim Benimde bir sorunum var kaktusumun bazı yerlerinde beyaz yapışkan pamukcuklar çıktı galiba bu bir hastalık neler yapabilirim iyilesmesi için ?Şimdiden teşekkürler
Merhaba Ayşegül Hanım,
Geç cevap verdiğimiz için özür dileriz. Umarız sorun devam etmiyor da hallolmuştur. Kaktüslerdeki hastalıklar türüne göre değişebilmektedir. Öncelikle bitkide yumuşama var mı diye bakın. Ardından sirkeli pamuk ile o pamukçukları temizleyin. Eğer yumuşama varsa çiçeğin suyunu azaltın. Kolaylıklar.
Merhaba. Merak ettiğim için bir hafta önce karışık kaktüs tohumu ve kaktüs aldım. Kaktüse nasıl bakılacağını anladım yukarıdaki cevaplarınızdan. Lakin tohumu için ne yapmalıyım? Üstüne az toprak serpilmeliymiş ama ben azdan biraz daha fazla toprak serptim. Çimlenmesini engeller mi? Su ne kadar sıklıkla koymalıyım? Çimlenmesi için ne yapmalıyım?
Merhaba Güneş Hanım,
Kaktüsünüz çimlendi mi?
Benim akktusum çok yavaş büyüyor ve ciciek açmıyor bunun sebebi nedir
Merhaba Esma Hanım,
Türüne göre kaktüsler küçük de olabiliyor. Kaktüsünüzün türünü biliyor musunuz?
MERHABA KAKTÜSÜMÜ SERAMİK SAKSIYA DİKSEM OLURMU
ALTI DELİK DEĞİL
Merhaba,
Su drenajı sağlanamayacağı için pek sağlıklı olmaz.
Dün yeni bir kaktüs aldım ama türünü bilmiyorum o yüzden de onun nelere dayanıklı olup olmadığını bilmiyorum. Türünü söyler misiniz?.Teşekkürler
Merhaba,
editor@evhayat.com‘a fotoğrafını gönderebilir misiniz?
Merhabalar kaktuslerim kapalı cam balkonda kışın soğuğa dayanirmi
Merhaba,
Dayanabilir. Bir süre sorun oluyor mu diye gözlemleyin. Sorun oluyorsa başka yöntem denemek gerekir.
Mrblar benim kaktusumu sürekli yaprağı soluyor yeni aldim ismini de bilmiyorum neden olur acaba
Mehabalar benim kaktusümün türünü bilmiyorum ama tombul olanlardan değil uzun olanlardan saplarından bir tanesinin ucu çok açık olmuş ve çok yumuşak olmuş ne yapabilirim acaba yardım edermisiniz.