Kakule Bitkisi

Kakule bitkisi Batı ve Güney Hindistan, Güneydoğu Asya’nın sıcak bölgelerinde yetişen, 4-5 m boyunda, büyük yapraklı bir bitki cinsidir.

Kakule

Kakule, Güney Hindistan ile Asya’nın sıcak ve bataklık orman alanlarında yabani olarak yetişen, otsu bir bitkidir. İklim uygun olmadığı için ülkemizde yetişmemektedir.

Kakule 3-5 santime kadar boylanabilir. Mızrak biçimli iri yapraklarının üzeri koyu yeşil olup yaprakların altı daha açık yeşil ve ipeksi görünüşlüdür. Kakulenin sarı renkli çiçekleri, ilkbahardan yaza kadar açar. Sonra bu çiçeklere meyvelere dönüşür.

Meyve;  koyu kırmızı-kahverengi tohumlarını taşıyan 1-2 santim uzunlukta, üzeri boydan boya çizgili, soluk yeşil ya da kirli beyaz renkli ve üç hücreli tohum zarfı şeklindedir. Tohumlar hoş kokuludur.

Kakule

Kakule, yüksek nem oranı bulunan, gölgelik tropik iklimde yetişir. Bitek ve sulak toprakları sever. Dökülen tohumlarıyla çoğalır. Köklerinin bölünmesiyle de çoğaltılabilir.

Kakule tohumları uçucu yağ, terpinilasetat, sineol, limonen, sabinen ve pinen adlı maddeleri içerir. Bu tohumlar yemek, ekmek, kurabiye, bisküvi, turşu, likör ve şaraplarda kullanılmaktadır. Bunun için öğütülmeden ya da öğütülüp toz haline getirilir. Kakule çay ve kahvede de çeşni olarak kullanılır.

Kullanılışı:

  • Kakule bitkisi ağızdaki kötü kokuyu giderir. Birkaç tohum ağza atılarak çiğnenir.
  • Kemikli et yemeklerinde yemeğin suyuna katılan kakule etin rahatsız edici kokusunu giderir.

Kakule, yeşil haldeyken toplanır ve olgunlaşıp kuruması için güneşte bekletilir. Ülkemizde yetiştirilmemektedir fakat aktarlarda kolayca bulunabilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu