Kalanşo Yetiştirme Önerileri
Crassulaceae ailesine ait olan kalanşo, etli yaprakları olan bir bitkidir. Asya’nın ve afrika’nın tropik bölgelerinde sıkça bulunan bu bitkinin anavatanı Madagaskar’dır.
Kalanşonun beyaz, sarı, leylak veya pembe renkli çiçekleri bulunur. Yaprakları ise etli ve parlak yeşil renkte olup, kenarları da dişlidir. Bitkide şubatla mayıs arası çiçekler görülmeye başlar.
Kalanşo çiçekleri döküldükten sonra sapları kesilir. Ardından saksı, gölge olan bir yere alınır. Burada, bir ay boyunca çok az sulanması gerekir. Bir ayın sonunda ise bitki, aydınlık bir alana yerleştirilerek düzenli olarak sulama yapılır.
Bitki için, kumla karıştırılmış funda ve bahçe toprağı idealdir. Yetişme döneminde kalanşo için, bol ışık alan ve sıcak bir ortam gereklidir. İlkbaharda doğrudan güneş ışığı almayan, kışın da aydınlık bir yerde bakımının devam etmesi, sağlıklı gelişimi için önerilir. Kışın, bitkinin kurumayacak şekilde sulanması tavsiye edilir.
Kalanşo köklendirme yöntemi ile ilkbaharda ya da kışın uç dallarından kesilerek çoğaltılabilir. Bitkinin her sene sonbaharda saksısının değiştirilmesi önerilir. Yeni sürgünlerinin budanması bitkinin sağlıklı görünmesi için önemlidir.
Kalanşo Saksısı Nasıl Değiştirilir?
Her yıl şubat-mart ayları içerisinde saksı değiştirme işlemi yapılır. Saksı değiştirmede kullanılan saksı toprağı hafif geçirgen kumlu ve çürümüş yaprak içeren bahçe toprağıdır. Son zamanlarda cocos ve cocos perlit karışımı harçlar saksı değiştirmede kullanılmaktadır.
Diğer bitkilerde olduğu gibi sol elin avuç içi saksı toprağını tutar ve saksı ters çevrilerek kenarı sert bir yere hafifçe vurulur. Bu sayede bitkinin kök yumağının saksı kenarından kolayca çıkması sağlanır. Bundan sonraki işlem yeni saksının dikim için hazırlanmasıdır. Yeni saksı eski saksıdan 1–2 numara büyük olmalıdır. Saksının dip kısmında mutlaka drenaj delikleri bulunmalıdır.
Yeni saksıya dikim sırasında bitki sol el ile saksı ortasına gelecek şekilde ve istenilen yükseklikte tutulur. Sağ elle kök yumağı ile saksı arasında kalan boşluğa yeni hazırlanan harç doldurulur. Boşluk kalmaması için harç çepeçevre parmakla bastırılır. Daha sonra saksı tabanı üzerinde birkaç kez yere vurularak harcın iyice oturması sağlanır. Saksı tümüyle toprakla doldurulmamalı sulama payı olarak saksı kenarı üst düzeyi ile toprak yüzeyi arasında 1,5 cm dolayında bir boşluk bırakılmalıdır.
Saksı değiştirme işlemi bittikten sonra Kalanchoe önce toprak tümüyle nemli duruma gelinceye kadar sulanır. Daha sonra düzenli olarak sulanmalı ve sık sık su püskürtmelidir.
Gübreleme
Mayıs-ağustos ayları arası haftada bir kez 1 g/1 kompoze gübre verilir. Çiçekler görülmeye başladığında potasyumca zengin gübreler verilmelidir. Kışın bu süre daha az olmalıdır.
Sulama
Su gereksinimi az olan bir bitkidir. Yazın bitkiye verilecek su, saksı orta derecede nemli kalacak şekilde ayarlanmalıdır. Bitkiler gereğinden çok suya duyarlı oldukları gibi saksı toprağının kuru olmadığında da zararlanırlar. Ocak-şubat aylarında gerçekleşen çiçeklenmeden sonra 4-5 haftalık bir dinlenme dönemi söz konusu olduğundan, bu dönem içerisinde sulama en aza indirilmelidir.
Budama
Fazla önem taşımaz. Toplu formda bitki elde etmek için saksı değiştirmeden sonra kuvvetlice budama yapılmalıdır. Aynı zamanda çiçeklenmesini bitiren sürgün uçları budanırsa bitki sürekli gelişme gösterir.
Hastalıkları
Ödem: En belirgin özelliği yaprakların alt yüzünde görülen toplu iğne başı büyüklüğünde kabarcıklar veya mantarlaşmış şişkinliklerdir. Bazen yaprağın alt yüzünün tamamında görülebilir.
Siyah kök çürüklüğü: Bitkilerde gerilmeler, yaşlı yapraklardan başlayan kloroz ve çoğunlukla solgunluk belirtileri görülür. Köklerde çürümeler olur. Kabuk tabakası genellikle açık kahverengi, bazı hâllerde siyah renk alır. Mücadelesinde saksı toprağının patogen ile bulaşık olmamasına dikkat edilmeli ve saksı toprağı çok nemli bırakılmamalıdır.
Külleme: Bitkinin yaprak, yaprak sapı, çiçek, çiçek sapı ve gövdesinde görülür. Genellikle yaprakların üst yüzü pudra veya un serpilmiş gibi tozla kaplanır. Bu tozun rengi kurşuni kahverengiden beyaza kadar değişir. Yaprak parlaklığını ve yumuşaklığını yitirir, sert bir yapı alır. Hasta bitkilerde büyüme ve çiçeklenme olmaz.
Kurşuni küf: Yaprak, gövde ve çiçeklerde etkilidir. Fazla nemli ortamlarda bu bitki kısımlarının üstlerini gri küf tabakası kaplar. Bulaşmalar çiçeklerde küçük koyu renkli lekeler hâlinde görülür.
Siz de, bu bilgiler ile evinizde kalanşo yetiştirebilir ve bu renkli çiçeğin dekoratif görüntüsünden faydalanabilirsiniz.
Benim kalanşo çiçegim var . Surekli pencere önunde tutuyorum dogrudan guneşe maruz kalmiyor çunku cok gunes cikmiyor zaten ama gun ışığı goruyor . Arada bir havalandiriyorum onu . Haftada bir kez de suluyorum topragı tam kurumadan . Ama tomurcukları vardi daha açamadan kurumuşlar bende kopardım onlari . Bi de yapraklarinin bir kaçinda ucundan ya da kenarından solma olmus . Ama cicegin kendisi gayet canlı duruyor . Bunların sebebi ne acaba tomurcuklarinin solmasinin ve yapraginin kurumasinin ? Ne yapabilirim bunun icin ?
Merhaba Yasemin Hanım,
Kalanşo hava akımlarından ve rüzgardan etkilenir. Kış aylarında haftada bir sulanmalıdır. Humus katkılı toprağı sever. Topraktan besin alamaması, gece havasız ve sıcak yerde kalması dolayısıyla yaprakları sararabilir. Bunlara dikkat ederek kalanşonun güçlenmesini sağlayabilirsiniz.
Dünden bugune ciceklerinin de boynu bükülmeye başladi acaba çicekleri dökulecek mi ya da bu mevsimde dökülmesi normal mi ? Gerçekten çiçeğimi böyle görünce çok uzuluyorum daha ayrintili bilgi verebilir misiniz ?
Yasemin Hanım,
Eğer kök ve dipleri çürüdüyse kalanşo besin alamıyor olabilir. Bu da fazla sulama ve kumsuz toprak sebebiyle olur. Dip kısmını ve kökleri kontrol edin. Eğer böyle bir durum varsa çürümenin olmadığı yerden kesip yeniden dikebilirsiniz. Diğer bir sebep de mantar hastalığıdır. Bu da güneşsiz ve havasız kalması sebebiyle olur. Bunun için de yaprakların güneş görmesi ve bitkinin esintili bir ortamda tutuşması gerekir. Yapraklarda küf görüyorsanız hemen bezle silmelisiniz ki yayılmasın.
Merhaba bizim bir kalanşo çiçeğimiz var, çiçek gayet yeşil canlı fakat o güzel turuncu açan çiçekleri iki üç aydır açmıyor, herhangi bi sararma kırılma Vs yok, toprağı vitamin katkılı, Neden böyle oldu o güzel çiçekleri tekrar açması için ne yapmalıyım
Merhaba Gül Hanım,
Kalanşo bitkisinin üzerindeki çiçekler kuruyunca, geriye kalan dallar kesilmelidir. Bitkinin yeniden çiçek açmasını istiyorsanız saksıyı bir ay kadar gölge bir yere koyun. Bir ay sonra yeniden güneş alan bir cam önüne yerleştirin.
Meraba kalanşo çiçegim tamamen kurudu ve sapsarı çöp olarak kaldı acaba ölmüş müdür yoksa Biray güneş görmeyen yerde tutsam duzelirmi acil cvb lütfen
Merhaba Hilal Hanım,
Çiçeğinizin dallarını kontrol ediniz. Eğer tamamen kurumuşsa ve hiç canlılık belirtisi yoksa maalesef yeniden canlandırmak mümkün olmaz.
Benim kalanço çiçeğim de geçen yazdan beri benimle; çiçekleri kuruduktan sonra kuruyanları aldım ve kuruyan sapları da kestim. Kış olduğu için salonumda aydınlık bir yerde duruyor ama güneş almıyor. Yeni minik yapraklar çıkarıyor ama bazı yaprakları da yarılıyor ya da hafiften sararıyor. Toprağını sonbaharda saksısını büyüterek değiştirdim. Gölge yer derken nasıl bir yeri kastediyorsunuz tamamen gündüz aydınlığı almayan kiler gibi bir yer mi? ben hiç karanlık bir yere koymadım. tekrar çiçek vermesi için ne yapmalıyım? sağolun
Merhaba Ayşegül Hanım,
Solan çiçekleri kesilerek temizlenir. Daha sonra karanlık bir alana alınan bitki, suyu azaltılarak dinlenme dönemine girmesi sağlanır. Buradaki karanlıktan kasıt, akşam ve gece vakitlerinde (12-13 saat) karanlıkta kalmasıdır. Bir ay sonra tekrar güneş ışığı gören bir yere yerleştirildiğinde çiçeklenmeye başlayacaktır.
Merhaba, benim çiçeğimin sürekli yeni dalları uzuyor, yeni küçük yapraklar ve tomurcuklar veriyor ardından tomurcuklar açmadan soluyor. Yarı solmuş yarı çok uzamış sürgünler var çok tuhaf görünüyor. Evde öğleden sonra güneş alan bir yerde duruyor. Ne yapmam gerek.
Merhaba, kuruyan kısımları kesmelisiniz. Bitkiyi güneş alan, serin bir yerde tutun. Fazla sulamadan dolayı kökleri çürüyebiliyor. Bu da yapraklarda pörsümeye sebep olabiliyor. Köklerini kontrol edin. Eğer kökleri çürümüşse sağlam yerinden kesip yeniden dikmeniz gerekir.
Merhaba benim cicegim birkaç aydır balkon caminin önünde duruyordu. Evdekiler bir iki kere yere düşürmüş. Bundan sonra sağ tarafa doğru bir yamulma oldu çiçekte. Yeni yaprakları çıkıyor ama buyumuyorlar ve çiçek açmıyor ne yapmalıyım?
Merhaba Filiz Hanım,
Hangi çiçek olduğunu öğrenebilir miyiz?
Kalanso
Filiz Hanım,
Kalanşonun yaprakları çok narindir, herhangi bir etkiyle kolayca kırılır. Yapraklarının gelişmiyor olması kökün zarar görmüş olmasıyla alakalı olabilir. Çiçeğinin kökünün zarar görüp görmediğinden emin olmamalısınız. Bunun haricinde gelişmiyor olması topraktan yeterli besin alamaması ve havasız ortamda kalmasıyla da alakalıdır. Gece sıcak, havasız ortamda kalmamalıdır. Kalanşo az da olsa asitli toprak sever. Toprağına ve sulamaya dikkat edin.
Merhaba benim kalansomun rengi soldu once cok canli turuncuydu bi ay cok guzel gelisti buyudu simdi turuncu rengi soldu :(
Merhaba Kader Hanım,
Çiçeğin yerini ya da saksısını değiştirdiniz mi? Ne olduktan sonra böyle bir değişim gözlemlediniz?
Degistirmedim de bi iki gun havasz bi ortamda kaldi ilgilenemedim gunes isigida almadi ondan sonra oldu ve toparlayamiyorum :(
Kader Hanım,
Kalanşo günde en az 2 saat kuvvetli gün ışığı almalı ve gündüz gün boyu gün ışığında tutulmalıdır. Toprağın humus katkılı olduğundan emin olun. Topaktan yeterli besin alamıyor, gece havasız ve sıcak bir yerde duruyorsa yapraklar sararmaya başlar. Yerini kontrol edin. İlkbahardan sonbahara kadar ayda iki defa bitki besini verebilirsiniz. Orkide ya da Afrika menekşesi besini uygundur.
Benim kalansom bir sürü yeni yaprak çıkardı ve boyu uzadı. Birkaç aydır balkonda duruyor ama tomurcuklanmadı. Çiçek açması için ne yapmam gerekiyor?
Merhaba Merve Hanım,
Kalanşonun bulunduğu yerde akşam ışık oluyorsa tomurcuklanmaz. Günün 12-13 saati karanlıkta kalmalıdır.
kalanşomun kuruyan çiçeklerini kopardım ama dalları yeşil ve sağlam kesmem gerekirmi budamak amacıyla?
Merhaba Kübra Hanım,
Eğer dalları sağlıklıysa budamanız gerekmez. Kalanşo günde en az 2 saat kuvvetli gün ışığı almalı ve gündüz gün ışığında tutulmalıdır. Sağlıklı gelişimini desteklemek için ayda iki defa bitki besini verebilirsiniz. Orkide ya da Afrika menekşesi besini uygundur.
Benimde kalasko cicegim var yapraklarin ustunde pamuksu oldu ve parlakligi gitti .boyu uzamamasi icin ne yapmaliyim.
Merhaba Derya Hanım,
Fazla sıcak, ıslak ortamda yapraklarda pamuklanma olabiliyor. Kalanşo suya çok ihtiyaç duymaz. Yazın toprak nemli olacak şekilde sulanmalıdır.
Benim kalas com da küçük böcekler ve yumurtalari gördüm napmam gerekir
Merhaba Arife Hanım,
Çiçeğiniz güneşsiz ve havasız kalması sebebiyle olabilir. Yaprakların güneş görmesi ve bitkinin esintili bir ortamda tutulması gerekir. Yapraklarda küf görüyorsanız hemen bezle silmelisiniz ki yayılmasın.
Merhaba ben geçen yaz bir kalanşo bitkisi aldım. Bu bitki yaz boyunca hatta yazdanda uzun bir süredir çiçek açıyordu ve gayet sağlıklıydı. Ama sonra alt bölümlerindeki uzun yaprakları sararmaya başladı ve bende o yaprakları iyice kuruyunca kestim. Ama sonra o yapraklar bir daha çıkmadı. Dalları uzadıkça uzadı ve küçük küçük yaprakları çıktı. Çok uzayanların uçlarından koparıp bitkimi çoğalttım. Şu an ise bitkim uzun dalları ve küçük yeprakları olan çiçeksiz bir durumda . Sizce bitkimin tekrer çiçek açması için ne yapabilirim. Şimdiden teşekkürler.
Merhaba Olivia,
Çiçeğin akşamları aydınlık olmayan bir yerde tutulması gerekir. Yalnızca gündüz ve muhakkak güneş görmeli. Kalanşo genelde sonbaharda tomurcuklanır. Yeri havadar olmalıdır. Toprağı iyice kurumadan da sulanmamalıdır. Toprağı besleyici olmalı ve bitki besini verilmelidir. Yazın sağlıklı gelişirse sonbaharda tomurcuklanır.
Kalonso çiçekleri sabah güneşi alan balkonda durabilir mi?
Merhaba Funda Hanım,
Günde 2 saat direkt güneş alacağı ve gündüz boyu da aydınlık olan yerde tutulmalıdır. Balkonunuzda 2 saat doğrudan güneşin geldiği yere koyabilir, sonra da yine aydınlıkta kalacak şekilde konumlandırabilirsiniz.
Merhabalar,yakın zamanda kalanşo bitkisi aldım,aldığımda içinde olduğu saksının bitkinin geniş yaprakları açısından küçük geldiğini düşünüyorum. Genelde saksı değişimi için mayıs ayı yazıyor,şimdi daha büyük bir saksıya geçirsem sorun olur mu acaba? İyi günler.
Merhaba Özge Hanım,
Kalanşo çok az kök geliştirir. Küçük bir saksıda iki üç yıl yaşayabilir. Büyük bir saksıda kökleri çürüyebilir. Şimdi değiştirmemeniz önerilir.
Merhaba geçen sene iki tane çiçeği solmuş kalanso aldım küçük saksılarda ve dalından kirdim yenisini ektim başka saksıya ve koklendiler büyüdüler ama birisi cicek acti diğeri açmadı hala çoğalıyor herkese dikmesini verdim verdiklerimde actiramiyor sebebini ogrenebilirmiyim
Merhaba Havva Hanım,
Uygunsuz yerde tutmak ve gereksiz sulamak yüzünden köklerden biri çürümüş olabilir.
Bide kalanso çiçeğini nasıl budamaliyiz
Merhaba Havva Hanım,
Budamayı çiçeği yapraksız bırakmayacak şekilde istediğiniz gibi yapabilirsiniz. İnce dalları makasla, kalın dalları maket bıçağı gibi bir aletle kesebilirsiniz.
Merhabalar ben bu yaz başında kalanşo çiçeği aldım fakat yazın sıcağından kurumasın diye fazla su verdim şimdi ise tüm canlı kırmızı çiçekleri soldu fakat yaprakları hâla sağlıklı acaba ne yapmalıyım.
Merhaba Çağla Hanım,
Kalanşo yaz sonu ile kış başında tomurcuklanır. Günde en az iki saat direkt güneşte ve gündüz boyu kuvvetli aydınlık olabilen yerde tutulmalıdır. Musluk suyunu iki gün dinlendirdikten sonra vermelisiniz. Sulama yazın sıcak günlerde toprak hafif kuruduğunda, diğer zamanlarda toprak iyice kuruduğu zaman yapılmalı. Gece havasız, ışık yanan ve sıcak yerde kalmamalıdır.
Merhabalar,
Sarı bir kalanşo çiçeğim var. Toprağınu kuru bırakmadan suluyorum ve sürekli aydınlık ortamda bol ışık alan bir yerde ama güneş ışığına maruz kalmayan bir yerde tutuyorum. Ancak sanırım vantilatörün tam önüne denk gelmiş ve yaprakları rüzgar akımından dolayı kurudu, boyunlarını büktü. Bazı saplar da sararmış halde. Ne yapabilirim de eski haline gelebilir güzel çiçeğim :(
Bir de üstteki yorumlara istinaden kuruyan saplarını ve çiçeklerini kuruyan yerlerinden kestim.
Merhaba Morenica,
Öncelikle akşam aydınlık olmaya bir yerde tutulmalıdır. Toprağı da iyice kurumadan sulanmamalıdır. Köklerinin çürüyüp çürümediğini kontrol edin. Toprak kurumdaıkça da sulamayın. Çiçeğin tüm yeşillikleri solmuşsa maalesef ölmüş olabilir. Sadece belli yaprakları solmuşsa sonbaharda tekrar filizlenir. Fakat bakım özleliklerine dikkat edin. Akşam aydınlık olmayan yerde tutun, toprak kurumadıkça sulamayın. Havadan yerde tutulmalıdır, fakat vantilatörden uzak olmalıdır. Kolaylıklar dileriz.
Merhaba,
Geçen yıldan beri canım çiçeğim benimle,bir hafta kadar önce yaprakların üzerinde küçük karaltılar oluşmaya başladı bende yaprakları nemli bir bezle temizledim.Ilk kez bir çiçek bakıyorum o yüzden çok endişeliyim bu karaltılar tamamen nasıl yok edilebilir ve bir de benim çiçeğim çok dallı ve yoğun,dallarını ayırdım ve çoğaltmak istiyorum acaba hemen baska bir saksiya mi dikmeliyim yoksa suda köklendirmeli miyim?Bu bitki bakımından bihaber okuyucunuzu bilgilendirirseniz cok mutlu olurum.Mutlu ve neseli günler dilerim.
Merhaba Sema Hanım,
Bu durum topraktan besin alamaması ya da gece havasız ve sıcak yerde kalmasından kaynaklanıyor olabilir. Gece sıcak havasız odalarda tutmayın. Yaprakların günde en az iki saat direkt güneşte ısınması ve ortamın çok havadar, esintili olması gerekir.
Çoğaltmak için de en iyi dönem nisan sonundan haziran başına kadardır. Kopardığınız yaprağı bir hafta açıkta, sık suladığınız bir çiçeğinizin dibinde, gömmeden bekletin. Sonra kökleneceği toprağa yaprak sapının bir kısmı gömülü olarak dikin. Toprak kurumadıkça sulamayın. Zamanla yavaş yavaş köklenir ve filizlenir. Sonra saksıya dikebilirsiniz.
Size ve çiçeğinize de mutlu günler dileriz.
Merhabalar sevgili evhayat ekibi,
Daha önce sevgili kalanşomu nasıl çoğatabilecegimi sormuş ve tarafinizdan bilgilendirilmistim,çok teşekkür ederim.Yalniz çiçeğimdeki karaltilar gecmedi ara ara tekrarlamaya devam ediyor saksi ve topraklarini degistirdim gun boyu hava alabilecekleri sekilde yerlestirdim,sulama sıklığınada dikat ediyorum ama hem tekrarlayan karaltilara bi çözüm bulamadım hemde artık çiçeklenmiyor.Ne yapabilirim onu yeniden süslü görmek istiyorum,yanıtınız için simdiden tesekkür eder,keyifli bir sonbahargecirmenizi dilerim:)
Merhaba Sema Hanım,
Öncelikle sevecen yorumunuz için teşekkür ederiz. :)
Yapraklarda kararma, küflenme ya da çürüme olması durumunda kalanşonun günde en az iki saat direkt güneş ışığı görmesi gerekir. Bu sırada aynı zamanda havadar bir yerde durmalıdır. Kalanşo yılda sadece bir kez tomurcuklanır. Yaz sonu ile kış başı arasında. Fakat tomurcuklanabilmesi için gece tamamen karanlık bir yerde olmalıdır. Sokak lambası bile olmayacak şekilde gece karanlıkta tutulmalıdır. Tomurcuklandıktan sonra da sıcak yerde tutulmalıdır. Bu durumda yılbaşına doğru çiçeklenir. Umarız çiçeğiniz kısa sürede tomurcuklanır.
Merhaba bu çiçek bana bir hafta önce hediye geldi. Ama sadece bir sefer su verdim ve şuan toprağı nemli. Yapraklarinda sararma ve erime farkettm ve o yapraklarını kopardim. Mutfağımda cam kenarında duruyor ama sadece akşamları güneş görüyor. Tomurcukları da açmadan kurumaya başladı. Ne yapmam gerekir ?
Merhaba Merve Hanım,
Kalanşo günde en az 2 saat kuvvetli gün ışığı almalı ve gündüz gün boyu gün ışığında tutulmalıdır. Toprağın humus katkılı olduğundan emin olun. Topaktan yeterli besin alamıyor, gece havasız ve sıcak bir yerde duruyorsa yapraklar sararmaya başlar. Yerini kontrol edin. İlkbahardan sonbahara kadar ayda iki defa bitki besini verebilirsiniz. Orkide ya da Afrika menekşesi besini uygundur.
Merhabalar. Yaz başında aldığım minik kalonsom güzel çiçeklerini döktükten sonra da hep balkondaydı. Bir ara korumak üzereyken kurtardım ve 4 kök şeklinde yeniden yapraklandı. Havalar soğuyunca akşam güneşi gören kapalı balkona aldım. Şu an çok sağlıklı yemyeşil dört kök şeklinde. Acaba köklerinden ayırıp çoğaltmali miyim? Daha önce hiç yapmadım. Nasıl yapmalıyım?
Merhaba Melek Hanım,
Kalanşo yılda bir defa, yaz sonu ile kış başı arasında tomurcuklanır. Tomurcuklandıktan sonra sıcak bir yere alınırsa yılbaşı civarı, soğuk yerde kalırsa ilkbahar civarı çiçeklenir. Kalanşo yılın her vakti çoğaltılabilir. Herhangi bir sağlıklı dalını kesip başka bir saksıya dikin. İlk üç ay bitki besini vermeyin. Köklenecek parçayı direkt güneşten biraz ısınacağı ve çok havadar bir yerde tutmalısınız. Kısa sürede köklenecektir. Küçük bir saksı kullanmalısınız. Kolaylıklar dileriz.
merhaba 1 senedir kalanşo çiçegim var sürekli yaprak üretiyor hiç çiçek açmadı ne yapmam gerekiyor
Cevriye Hanım,
Kalanşo genelde sonbaharda çiçeklenir. Evdeki yeri havadar ve güneşli olmalı. Fakat gece bulunduğu yer hiçbir şekilde aydınlık olmamalı. Sokak lambası bile olmamalı. Aksi halde ne kadar beklerseniz bekleyin çiçeklenmez. Kolaylıklar dileriz.
Merhaba,
Kalanşo çiçeğim ilk aldığımda var olan tomurcuklar dışında hiç çiçek açmadı. Uzun zaman sonra köklerini kontrol edeyim dedim ve tamamen topraktan ayrılmış kendini bırakmış. Küflenen yaprakları da vardı onları attım. Hala yemyeşil küçük küçük bir sürü yaprağı var fakat kökleri olmadan dikmeli miyim, suda köklendirme yapmalı mıyım?
Merhaba Rümeysa Hanım,
Eğer kullandığınız saksı çok büyükse kökleri bir süre çürüyecektir. Kalanşo küçük saksıda iki üç yıl idare edebilir. Köklerinin zar zor sığacağı büyüklükte bir saksı yeterlidir. Ayrıca köklerinin çürümemesi için toprağında kuvars kumu ve küçük taneli ponza taşı kullanabilirsiniz. Anladığımız kadarıyla sizin çiçeğinizin kökleri çürümüş. Yılın her zamanında kalanşonun herhangi dalını kırıp dikebilirsiniz. Kesin tutar. Küçük bir saksıya, kökleri çok derinde olmayacak şekilde dikin. İlk üç ay da bitki besini vermeyin. Kolaylıklar dileriz.
Merhabalar benim kalanso çiçeğim üç senedir benimle üç senedir ne budama yaptım nede saksı değiştirdim bu seneye kadar çok güzel çiçek açıyordu ve boyu çok uzamıştı ama son bir aydır sanki yapraklarına yapışmış siyah ufak böcekler var ama hareket etmiyorlar ve her yaprakta üç dört tane falan var.yaprakta dallarında her yerinde o kadar çok ki keşke resim atabilsem.. Bazı yerlerinde sanki böcekler derisini bırakan yılanlar gibi posasını bırakmış içi boş ama çoğunluğu siyah altı bacaklı böcek.. Yapraklarına arapsabunlu su sıktım çözüm olmadı yapraklarını iyice yıkadım yine olmadı iyice çoğalıyor lütfen yardım edin…
Merhaba Sümeyra Hanım,
Bunun için Floramite 240 SC adlı ilaç kullanmalısınız. Eğer bulamazsanız da fırça yardımıyla sürekli temizlemeniz gerekir. Kolaylıklar dileriz.
merhabalar lütfen bana yardım edin kendimi çok suçlu hissediyorum kızrmızı kalanşom var yaprakları çok sağlıklı geçen yıldan beri benimle ve yeni saksıya almıştım faka hiç budama yapmadım güneş ışığı alan güzel bir yerde sulamasını toprağın tabaktan çektiği suya göre yapıyorum ve arada yapraklarını ıslatıyorum fakat çiçek tohum vernmiyor geldiği zamana göre boyda attı ama ısrarla tohum vermiyor ne yapabilirim :(
Merhaba Yonca Hanım,
Kalanşonu tomurcuklanabilmesi için günde 12-13 saat karanlıkta kalması gerekir. Günde en az iki saat de dirket güneş almalı. Kışın toprağı iyice kuruyunca sulanmalıdır. Eğer bu koşullar sağlanırsa kış başında (yani kasım sonu, aralık başı) tomurcuklanır.
ne kadar süre boyunca 12 saat karanlıkta kalmalı dolap içi gibimi yoksa havadar gece karanlığımı
çok teşekkür ederim yardımınız için :)
Merhaba Yonca Hanım,
Havadar fakat karanlık bir yerde durmalı. Dolap içi gibi bir yerde durmamalı.
Kalonşo çiçeğimiz var aldığımızda üzerinde çiçekler vardı sonradan bir daha çiçek açmadı neden olabilir?
Merhaba Betül Hanım,
Çiçeği nerede tutuyorsunuz, nasıl suluyorusunuz? Bakımı hakkında bilgi verir misiniz?
Merhabalar çiçeğimi 1 ay öncesinde aldım. Aldığımda çok güzeldi ilk defa çiçek bakıyorum bu sebepten çiçekçiye özellikle sordum ve iki üç gün de bir sulamam gerektiğini söyledi. Sayfanızda öğrendim ki yanliş bilgilendirilmişim. Her gecen gün yaprakları sararıyor çok fazla tomurcuğu vardı onlarda kuruyor . toprağına baktığımda ise nemli toprağın kurumasını beklemem gerekli evet ama eski haline döner mi ?
Merhaba,
Solan çiçekleri keserek temizleyin. Daha sonra bitkiyi karanlık bir alana alın, suyu azaltarak dinlenme dönemine girmesini sağlayın. Buradaki karanlıktan kasıt, akşam ve gece vakitlerinde (12-13 saat) karanlıkta kalmasıdır. Bir ay sonra tekrar güneş ışığı gören bir yere yerleştirildiğinde çiçeklenmeye başlayacaktır.
Merhaba kaloncolarım aldığımda iri yapraklı ve cicekliydı simdi ise ciçekleri döküldü bi kac tane acıyor fakat alt yaprakları sarardı temizledim fakat o cok yapraklı halinden eser yok cıkan yapraklar küçük küçük kalıyor dalları irilesiyor ve uzuyor ne yapabilirim yardımcı olun lütfen
Merhaba Nur Hanım,
Çiçeğiniz dinlenme dönemine girmiş. Eğer bir hastalığı yoksa, anlattığınıza göre yok, bakımını ihmal etmezseniz bahara doğru yeniden canlanacaktır. Yine de tam anlayabilmemiz için editor@evhayat.com‘a çiçeğin fotoğrafını yollayabilirsiniz.
Birde ben kalanşolarımı cogaltmak istiyorum yaprağını diktim bi saksının yanına köklendi gibi 3 ayı gecti kötü olmadı fakat bi gelişmede yok bu durumda ne yapmalıyım
Merhaba Nur Hanım,
Kalanşo yılın her zamanı çoğaltılabilir. Herhangi dalını kırıp dikebilirsiniz. Fakat ilk üç ay bitki besini vermeyin. Sizinki de tutmuş olmalıydı. Fotoğrafını yollayabilir misiniz?
Ben fotoğrafını gönderdim size bilginiz olsun tesekkur ederim
Merhaba bütün sorulara sabırla cevap vermişsiniz bundan cesaret alarak sormak istedim,öncelikle teşekkür ederim 1 ay kadar önce 4 saksı kalonşo aldım hepsi tomurcuklu halde bekliyorlar hâlâ açmadılar yukarda belirttiğiniz hususlara dikkat ediyorum ama yinede açmadılar. Birde saksılarını deģiştiedim ne zaman değiştirmeliyim
Merhaba İnci Hanım,
Kalanşo yılda bir kez yaz sonu ile kış başında tomurcuklanır. Tomurcuklanması gündüzün kısalmasına bağlıdır. Fakat bulunduğu ortamda akşam ışık yanıyorsa tormucuklanmaz. Akşamları 12 saat karanlıkta kalmalıdır. Sizin kalanşolarınız zaten çiçeklenmiş. Çiçeklenmeleri için ise iki durum söz konusu. Eğer bulunduğu ortam soğuk ise tomurcuklar ilkbaharda çiçek açmaya başlar. Eğer bulunduğu ortam sıcak ise yılbaşına doğru çiçeklenir ve yaz sonuna kadar çiçekli kalır. Sürkeli çiçekli olmalarını istiyorsanız akşam karanlıkta kalmalarını ihmal etmemelisiniz. Kolaylıklar dileriz.
Merhabalar benim kalonso çiçeğim fazla sulanmadan dolayı çiçekleri boynunu büktü ne yapman gerekir.tesekurler
Merhaba Fadime Hanım,
Kalanşo toprağın üst kısmı iyice kurumadıkça sulanmamalıdır. Fazla su verdiyseniz kökleri çürümüş olabilir. Köklerin çürüyüp çürümediğini kontrol edin. Eğer kökler çürümüşse çiçeğin sağlıklı bir bölümünden kesip yeniden dikerseniz yine büyüyecektir. Eğer kökler çürümemişse suyu azaltın, toprağı kurudukça su verin. Akşamları da havasız ve sıcak yerde kalmamasına özen gösterin. Kolaylıklar dileriz.
Merhaba
Benim kalanso cicegim ilk başlarda çok güzel çiçekler açtı. Sonra o çiçekler dökülmeye başladı. Sonra tekrardan 6 tane cicek açtı. Ancak aynı zamanda büyük yaprakları kemirilmiş gibi oldu ve sarardılar. Sararan yaprakları kopariyorum ancak tekrar başka yaprak sararıyor. Cicegimi haftada bir aynı gün aynı ölçekte suluyorum. Ancak çiçek salonda duruyor. Gün ışığına çıkaramıyorum.
Yaprakların sararması normal mi ? Karanlıkta tutulması önerisini vermişsiniz ancak gün ışığı da gerekiyor demissiniz. Düzelmesi için ne yapabilirim ? Teşekkürler
Ayrıca cicegime 3 hafta kadar bakamayacagim birakacak kimse de yok. Bu süreci en iyi nasıl geçirebiliriz. Bir tanıdık şekerli suyla sularsan gübre etkisi görür dedi. Doğru mu ?
Merhaba Semanur Hanım,
Yaprak sararması gece havasız ve sıcak yerde kalmasından kaynaklanır. Gece 12 saat boyunca havadar ve karanlık yerde tutulmalıdır. Gündüz ise aydınlık yerde olmalıdır. Hem havadar hem de güneş alan bir pencere önünde tutabilirsiniz. Toprak iyice kurumadıkça da sulamayın. Peki yapraklarda yumuşama var mı?
Evde olmayacağınız dönemde gitmeden önce sulayın. Bir de bitki besini verin. Orkide besini ya da Afrika menekşesi besini kullanabilirsiniz. Bunlar, kalanşoyu bir süre idare eder. İyi günler dileriz.
Yapraklarda sararanlar dışında bir yumuşama yok. Cevabınız için teşekkürler. İyi günler.
Merhaba, bana ocak ayında teraryum içerisinde bir kalanşo çiçeği hediye edildi gayet sağlıklıydı fakat gün geçtikçe solmaya başladı ve bende ordan çıkartıp bir saksıya diktim kuruyan dalları da kestim fakat kestikten sonra geri kalan fallarda kurumaya başladı ve zamanka bütün yaprakları çürüdü bu arada ise ufak yapraklar çıktı ama onlarda hemen düştü. Şu an bütün dalları kuru ama hala bir kaç yerinde ufak yaprak var.hediye olduğu için iyileşsin istiyorum ama daha kötüye gidiyor ne yapmalıyım?
Merhaba Yeşim Hanım,
Öncelikle köklerini kontrol eder misiniz, köklerde çürüme var mı?
Kalanşo çiçeğim 1 hft direk güneş ışığına maruz kaldı. Yaprakları ve çiçekleri kurudu,nasıl bakım yapmaliyiz?
Merhaba Emine Hanım,
Çiçeğin köklerini kontrol eder misini? Çürüme varsa sorun ciddidir. Ev içinde bakıyorsanız muhakkak havadar bir yerde tutmalısınız. Normalde güneşi sever zaten. Gün içinde güneş görmeli. Toprağı çok kurumadıkça da sulamayın. Eğer kök çürümesi yoksa kuruyan kısımları kesip bakımına dikkat edin. Çürüme varsa sağlıklı bir yerde kesip yeniden dikmelisiniz.
Merhaba ben 1 yıl önce komşumdan aldığım kalanşo filizini kendi saksımda çoğalttım. Ve gayet güzel büyüdü ama bir türlü çiçek açmıyor yaprakları çok canlı bir problemi yok gibi duruyor neden açmıyor olabilir yardımcı olursanız çok sevinirim.
Merhaba Bahdişen Hanım,
Genellikle sonbaharda tomurcuklanır. Evdeki yeri havadar ve güneşli olmalı. Güneşsiz kalırsa çiçeklenmez. Eğer akşamları ışıklı, aydınlık yerde duruyorlarsa asla tomurcuklanmazlar. Sokak lambası bile zararlı. Kolaylıklar dileriz.
benim de 2 tane kalanşom var ikisinin de aldıktan sonra topragını değiştirdim. ama aldığım toprakta bir sorun var sanırım üstünde beyaz sarı yosun gibi mantar gibi birşeyler oluştu. çiçekleri de birer birer kuruyup dökülmeye başladı. ne yapabilirm acaba?
Merhaba Canan Hanım,
İdeal kalanşo toprağı şöyle olmalı: 6 ölçü humus katkılı toprak + 1 ölçü kuvars kumu + 1 ölçü ince taneli ponza taşı. İyi günler dileriz.
Merhaba, bana yaklaşık 7 ay kadar önce bir kalanşo bitkisi hediye edildi. Bana geldiğinde yaprakları çok büyük ve oldukça etliydi. Bir kaç tane de çiçeği vardı. Yeterince büyüdüğünde saksısını değiştirdim. Büyümeye devam etti. Bende çoğaltmaya karar verdim. İlk bitki ile birlikte şuan da toplam 6 adet kalanşom oldu. Buraya kadar hiçbir sorun yok, hepsi oldukça sağlıklı. Ancak yeni diktiğim dalları gövdeleri çok ince olduğundan büyüyen yapraklarını taşıyamıyor ve yana yatmaya başlıyorlar. Büyüme genel anlamda yanlara doğru değil yukarı doğru oluyor. Bitkilerimin boyu çok uzuyor ve destek olmadan dik duramıyorlar. Yaprakları yeterince büyüdüğünde bu sorun çözülür mü yoksa benim bişey yapmam gerekir mi?
Merhaba Özge Hanım,
Saksıyı etkileyen bir durum varsa saksıyı taşlarla destekleyebilirniz. Ayrıca çiçek için bir şey yapmanız gerekmez. Sağlıklı büyürler umarız. :)
Kalanşom var.Teraryumda yetiştiriyorum.Ve anlamadığım bir nedenden dolayı ölüyor.Toprağı kurumuş hemen su verdim.Bu ölü yaprakları kesip atıyım mı?Acil cevap.(Hala yaşam-kalım mücadelesi veriyor)
Merhaba Metehan Bey,
Kalanşoya nasıl baktığınız önemli. Detaylı bilgi verebilirseniz daha iyi yardımcı olabiliriz. Genel olarak çiçeğin akşamları aydınlık olmayan bir yerde tutulması gerekir. Yalnızca gündüz ve muhakkak güneş görmeli. Kalanşo genelde sonbaharda tomurcuklanır. Yeri havadar olmalıdır. Toprağı iyice kurumadan da sulanmamalıdır. Toprağı besleyici olmalı ve bitki besini verilmelidir.
Merhaba ben yaklaşık 10 gün önce kalanshoe aldım 2 kere suladim pencerenin kenarında yetişti. 1 hafta boyunca çok güzel çiçek açtı tomurcuklandi fakat bugün yapraklarının sararmış olduğunu farkettim pencerenin altında kalorifer vardı acaba sıcaktan mi yoksaçok suçlamaktan midir yapraklarinin sararmış olmasının nedeni ?
Merhaba Ebru Hanım,
Kalanşo suya çok ihtiyaç duymaz. Toprak nemli olacak şekilde sulanmalıdır. Toprak kurumadıkça sulanmamalıdır. Gece havasız ve sıcak bir yerde duruyorsa solmaya başlar. Yerini değiştirin. Akşam karanlık fakat havadar bir yerde tutulmalıdır. Kolaylıklar dileriz.
Merhaba:)
Size 1 ay kadar önce kalanşo çiçeğim hakkında yazmıştım ve dediğiniz şekilde bakımına dikkat ettik ve çok şükür düzeldi, çiçek açmaya başladı ve kuru yaprakları yeşillendi ve canlandı. Eşimle bu duruma çok sevindik teşekkürler:)
Şimdi ise size sormak istediğim, saksıda lale yetiştirme konusunda bilginiz var mı? yardımcı olabilir misiniz? O konuda da biraz sıkıntımız var.YArdımcı olurum derseniz sorunumuzu yazacağım.:)
Merhaba Emine Hanım,
Öncelikle çiçeğiniz için çok sevindik, yardımcı olabildiysek ne mutlu. :)
Lale konusunda da yardımcı olabiliriz. Sorunuz neydi?
Merhaba
Benim bi kalonşo çiçeğim var ve yaklaşık 1 ay önce yapraklarının üzerinden ilk başta soluk sarımsı gibi bişey görünüyor sonra onun için biraz vakit geçtikten sonra kahverengi bi renk alıyor ve şuan bütün dallarında bu var o kahverengi böcek gibi olan şeyleri elimle yapraktan
Ve dallarından aldığımda içinden sıvı birşey çıkıyor lütfen bana yardım edin ne yapamalıyım çiçeğimmm için.
Merhaba Esra Nur Hanım,
Merhaba çiçeğin yapraklarını ıslak bir bezle silin. Yaprakların günde en az iki saat direkt güneşte ısınması gerekir. Bunun haricinde bulunduğu ortamın çok havadar, esintili olması gerekir. Kolaylıklar dileriz.
Merhaba,
Lale soğanı dikmiştik saksıya ve 20-30 cm. kadar uzadı yaprakları yeşildi ve canlıydı. Sonra sarardı, yaprakları ve soldu. Sebebi ne olabilir? Sulanması ve bakımı nasıl olmalı?
Aynı şekilde Kasım ayında saksıda küçük açmış gülleri olan minyatür gül hediye gelmişti. Toprağını değiştirdim, geniş bir saksıya aldım. Çiçekleri ve yaprakları soldu ve kurudu. Bunun canlanması mümkün olur mu acaba?
Yardımcı olursanız seviniriz. Şimdiden teşekkürler.
Merhaba Emine Hanım,
Lalenin hâlâ yeşil yaprakları varsa dışarıda güneşli bir yerde dursun. Yoksa söküp sağlıklı soğan var mı diye bakın. Eğer varsa iki hafta boyunca kurutun, sonra bir saksıya dikip en soğuk yer neresi ise orada bulundurun. Bu soğanlar filizlenirse, filizler göründükten itibaren iyi güneş alan bir yere koyun. Yazın yapraklar kurur. Soğanlar iyi bir gelişim gösterirse gelecek yılın baharında çiçek açarlar.
Gül için; çiçekler solduğu halde hiçbir gelişim göstermiyorsa en sağlıklı bir iki veya üç dalı, üstlerinde hepsinin toplamı 10 yaprak kalacak şekilde budayın, diğer güçsüzleri dipten kesin. İki haftaya yeni filizler görünür. Gül çok zorunlu kalınmadıkça yeni bir saksıya alınmamalıdır.
Kolaylıklar dileriz.
Merhabalar
Sizin söylediğiniz gibi yapraklarını sildim ama bi değişiklik olmadıVe sanki şuan eskiye nazaran daha da arttığını görüyorum size resmini atsam çiçeğimin acaba bakabilir misiniz çok üzülüyorum çiçeğime bişey olucak diye farklı yapabileceğim bişey var mı acaba yardımcı olursanız çok sevinirim
Merhaba Esra Hanım,
editor@evhayat.com‘a çiçeğin fotoğrafını yollayabilirsiniz? Bakarak bir çözüm önermemiz daha faydalı olur.
Merhaba
Gönderdim çiçeğimin resmini Mail’den Teşekkürler
Merhaba Esra Hanım,
Mailiniz bize ulaşmadı. editor@evhayat.com‘a mı yolladınız?
Tekrardan gönderdim ama ulaşmadı mı elinize?
Merhaba Esra Hanım,
Fotoğrafı aldık. Bir avuç sigara tütününü, bir bardak kaynar suya koyun. Su soğuyana kadar bekleyin. Sonra süzüp tütünü atın, suyu alın. Bu suya 2 çay kaşığı karbonat karıştırın. Bu suyu yumuşak bir fırça ile bitli yerlere sürün. Bir de çiçek güneş almalı. Bunu ihmal etmeyin.
Teşekkür ederim
Merhabalar benimde yaklaşık 3 aydır kalanşom var , yaklaşık 15 gün önceye kadar sağlıklı bir şekilde çiçek açıyordu fakat daha sonra çiçekleri ben yaprakları kurumaya ve sararmaya başladı kuruma yapan yerleri iyice kuruduktan sonra budama yaptım ve kök kısmından dal kopartarak yeni bir saksıya ektim, daha önce hiç beslemediğim için yeni bitki büyür mü ya da tutar mı ? Önceki bitkimde budamadan sonra 1 hafta kadar çok iyiydi şuan neredeyse bütün yapraklarının uç kısımlarında sararmalar mevcut kök kısmından ise yeni yapraklar çıkıyor , evim çok güneş aldığı için cam kenarına koymadım salonun orta kısımlarında duruyorlar yardımcı olabilir misiniz benim için çok önemli
Merhaba Gizem Hanım,
Öncelikle eski bitkinizde hala yapraklarda pörsüme, çürüme görüyorsanız kalanşonun kökleri çürümüş olabilir. Köklerini kontrol edin. Kökler çürümüşse o bitki için yapılabilecek bir şey yok maalesef. Fakat sağlıklı bir dal alıp tekrar dikerseniz muhakkak yeniden çiçeklenir. Siz de zaten yeniden dikmişsiniz. Merak etmeyin, uygun koşullarda bakarsanız yeni diktiğiniz kalanşo büyüyecektir.
Yeni diktiğiniz kalanşo günde en az 2 saat direkt güneş görmelidir. Gün içinde de aydınlık yerde tutulmalı. Kök çürümesinin sebeplerinden biri büyük saksıdır. Kalanşo küçük saksı sever, çünkü çok kök geliştirmez. Küçük saksıda iki üç yıl idare edebilir. Sulama için pH7 değeri olan özel içme suyuyla ya da iki gün dinlendirilip tortusu dibe çökmüş musluk suyunun üst kısmından alıp kullanın. Sulama yazın sıcak günlerde toprak üst yüzeyi hafifçe kuruduğunda, diğer zamanlarda toprak üst yüzeyi iyice kuruduğu zaman yapılmalı.
Kalanşoyu nasıl diktiniz bilmiyoruz. Fakat şunu öneriyoruz: Sağlıklı herhangi bir yaprağı dala bitiştiği yerden alın. Bir hafta açıkta, sık suladığınız bir çiçeğinizin dibinde, gömmeden bekletin. Sonra kökleneceği toprağa yaprak sapının bir kısmı gömülü olarak dikin. Toprak kurumadıkça sulamayın. Dokunmayın. Zamanla köklenir.
Kolaylıklar dileriz.
Merhaba benim kalanşo çicegim 3gündür sol gun duruyor normal de gayet canlıydı çiçekleri aşagı dogru düştü ne yapmaliyim
Merhaba Jale Hanım,
Kalanşo günde en az 2 saat kuvvetli gün ışığı almalı ve gündüz gün boyu gün ışığında tutulmalıdır. Toprağın humus katkılı olduğundan emin olun. Topaktan yeterli besin alamıyor, gece havasız ve sıcak bir yerde duruyorsa yapraklar sararmaya başlar. Yerini kontrol edin. İlkbahardan sonbahara kadar ayda iki defa bitki besini verebilirsiniz. Orkide ya da Afrika menekşesi besini uygundur.
Merhaba ben yaklasik 5-6 aydir kalanso cicegine bakiyorum.Surekli pencere onunde duruyor.Haftada 1 kez suluyorum.Ayda 1 kezde yikiyorum.Ama malesef acmak bilmiyor.Yardimci olurmusunuz.Tesekkurler…
Merhaba Sudenur Hanım,
Bulunduğu yer akşam aydınlık oluyorsa ne kadar beklerseniz bekleyin çiçek açmaz. Gece sokak lambası bile görmemelidir. Tamamen karanlık bir yerde durmalı. Gündüz de direkt güneş ışığı almalı. Bu şekilde bakarsanız sonbaharda tomurcuklanır.
Benim çiçeğim bayağ iri çokta arsız 8 sene oldu ama sadece iki çiçek açıyor ve o çüçekleri uzun süre kurumuyor daha çok açıcaktıda ben tohuma girdiğini sanıp kesmiştim ogündür bugündür çiçek vermiyor küs ne yapabilirim tşk
Merhaba Sevgi Hanım,
Çiçeğiniz gece ışık görüyorsa çiçek açmaz. Gece mutlak karanlıkta kalmalı. Sokak lambasının ışığı bile gelmemeli.
merhaba benim kalanso cicegim var ve cicegiminn boynuu büküldü ne yapmam gerekk
Merhaba Aysel Hanım,
Kalanşonun fotoğrafını ediyor@evhayat.com‘a yollayabilir misiniz? Bir de bakımını nasıl yaptığınızı ve nasıl bir yerde durduğunu anlatabilir misiniz? Bu şekilde daha doğru yardımcı olabiliriz.
Merhaba haziran ayında kalanşo çiçeği aldım çok güzel pembe çiçekleri vardı, internet üzerinden bakımını okudum yazanlara uygun olarak yaz ayında olduğumuz için haftada 1 kez suluyordum yeterli güneş görüyordu. Fakat temmuz gibi tüm çiçekleri sararmaya kurumuya bir bir dökülmeye başladı..
Yaprakları hala canlı sadece çiçek açmıyor sanırım. Ne yapmalıyım? :(
Merhaba Elif Hanım,
Çiçeklerin solması normal. Kalanşo yıl boyu çiçekli kalmaz. Çiçek eğer sağlıksız görünmüyorsa sonbaharda tekrar tomurcuklanır. Bakımını ihmal etmeyin.
Merhaba, ben ufak yapraklarından köklendirme yaptım. Dün de köklenenleri saksıya diktim. Bir saksıya 2 farklı renkte 2 kök diktim. Acaba bitki çift renkli açar mı? Yoksa yalnızlığımı seviyor. Bir şey denedim, inşallah güzel köklenmiş bitkilerimi ziyan etmemişimdir.
Merhaba Esra Hanım,
Yeterli bir alana ektiyseniz sorunsuz şekilde iki çiçek açacaktır. Açtıklarında bize de yazarsanız seviniriz.
İyi günler bende kalanşom çiçek açmadığı için bir tane dalını koparıp saksıya diktim nasıl çiçeklendirebilirim acaba
Merhaba Esin Hanım,
Herhangi bir dalını kesip toprağa dikerseniz kesinlikle çiçeklenir. Başka bir şey yapmanıza gerek yok. Fakat diktikten sonra ilk üç ay bitki besini vermeyin. Kolaylıklar.
merhaba benim kalonşo çiçeklerim 4 aydır çiçek açmıyor. ne yapmam gereklı ?
Merhaba Öznur Hanım,
Çiçeğin fotoğrafını editor@evhayat.com‘a yollayabilir misiniz?
Merhabalar.3 hafta önce ofisim için kalanşo aldım.2 hafta boyunca haftada 2 kez suladım.havalar sıcak gidiyordu ve yaz aylarında haftada 2 kez sulamamı önermişlerdi.3.hafta 1 kez suladım fakat çiçekler boyunlarını bükmeye başladı ve bütün tomurcuklar sararıp kurudu neredeyse.ofisim kuzey tarafta olduğundan hiç güneş görmüyor.gün ışığı alan yere koyuyorum.sararmaların sebebi fazla su vermiş olmam mı güneş görmemesi mi yardımcı olursanız çok sevineceğim.iyi günler dilerim.
Merhaba. Kalansom suyunu cekmiyo 10 gündür sulamıyorum hâlâ topragi islak.. kurumuyor topragi..
Merhabalar .ekim ayında doğum günü hediyesi olarak geldiğinde başladım kalanşo bakmaya .fazlasıyla biçiçek severim .çiçeklerimin ( yuka çiçeği, kılıç çiçeği, menekşe, aloa vera ve kalanso) hepsi bira arada salonda klimanın altında direk esinti onlara gelmeyen yerde cam önünde duruyorlar.diğer ciceklerim gecede ışık almayi sevdiğinden üstlerinde spot yakiyorum. Kalansoyu gece başka bir odaya alıp gündüz yine aynı yerine koysam yer değişikliği yaşadığı için sorun olur mu.suan üzerinde ki çiçekleri sokmuş halde .birde klima zarar verir mi .şimdiden çok teşekürler hayırlı Günleriniz olsun
Merhabalar .ekim ayında doğum günü hediyesi olarak geldiğinde başladım kalanşo bakmaya .fazlasıyla biçiçek severim .çiçeklerimin ( yuka çiçeği, kılıç çiçeği, menekşe, aloa vera ve kalanso) hepsi bira arada salonda klimanın altında direk esinti onlara gelmeyen yerde cam önünde duruyorlar.diğer ciceklerim gecede ışık almayi sevdiğinden üstlerinde spot yakiyorum. Kalansoyu gece başka bir odaya alıp gündüz yine aynı yerine koysam yer değişikliği yaşadığı için sorun olur mu.suan üzerinde ki çiçekleri Dökmus halde .birde klima zarar verir mi .şimdiden çok teşekürler hayırlı Günleriniz olsun
Merhaba Rehyan Hanım,
Kalanşo sürekli aynı yerde mi duruyordu? Ne zamandan beri yaprakları dökülmeye başladı?
Evet surekli aynı yerde duruyor.kasim ayi gibi dokulmeye basladi gectigimiz hafta yapraklari sertlesti.kendini topladi dedigim anda malesefki suan dallarida odunlasmaya basladi kuruyormu anlayamadim.
Merhabalar. Yaklaşık 1 sene önce aldım kalanşomu önce bakmayı bilemedim çiçekleri döküldü ve kurudu daha sonra onları annem budamış ve canım kalanşom tekrar büyüdü yalnız bu kez deli büyüdü bir kaç küçük çiçekten sonra sık fakat küçük yapraklı oldu. Çiçek vermiyo yaprakları genişleyip etlenmiyo fakat küçük küçük ve çok yapraklı oldu sorun nedir neden yaprakları güçlenmiyo neden çiçek vermiyor?
Merhaba Elif Hanım,
Tekrar budamanız gerekir. Bu mevsimlerde budaması yapılarak sağlıklı gelişmesi sağlanabilir.
İyi günler bende kalanşo çiçeğim var soluyor yapraklarida soluyor sulamasida düzenli olarak yapıyorum evime alalı bı aydan fazla oldu evim pek güneş gormuyo o yüzden bende pencere önüne koyuyorum kış mevsiminde olduğumuz çok az güneş alıyor bide çiçeği yatak odama koydum evde sobalı solmamasi için ne yapmam gerek
Merhaba Ali Efe Bey,
Çiçeğin solan kısımlarını kesin. Kalanşo gece karanlık ister. Sürekli aydınlıkta tutmamalısınız. Akşam ve gece vakitlerinde 12-13 saat karanlıkta kalmalıdır. Sokak lambası ışığı da almamalı. Durduğu yer havasız ve sıcak olmamalıdır. Kalorifer yanında tutmayın. Esintili bir yer olsun. Bir de köklerini kontrol edin, çürümüş mü diye. Kolaylıklar.
Merhabalar.Yaklaşık bir buçuk sene önce küçük bir saksıda hediye olarak gelen pembe çiçekli kalanşom şu an çok güzel bir şekilde uzadı ve ben de saksısını değiştirdim. Kalanşoma iş yerinde bakıyorum orada büyüdü dolayısıyla gündüz sıcak havadar ortamda oluyor ancak gece serin kalıyor.Yaprakları uzamaya devam ediyor bu çok güzel ancak maalesef hiç çiçek açmıyor alt yaprakları da biraz sararmaya başladı. Ne yapmalıyım yardımcı olur musunuz? Şimdiden teşekkür ediyorum.
Merhaba Duygu Hanım,
Kalanşonun bulunduğu yerde akşam ışık oluyorsa tomurcuklanmaz. Günün 12-13 saati karanlıkta kalmalıdır. Gece kaldığı yerde ışık olmadığından emin olmalısınız. Kolaylıklar.
Merhaba kalanso cicegim çiçek açmıyor ve boyu yapraklari çok uzadı 1 yıldır bakıyorum saksisini degistirdim güneş ışığını her şeyine dikkat ediyorum ama acmiyor mayıs ayını bekliyorum hala acmazsa nerede sorun olabilir
Merhaba,
Kalanşonun bulunduğu yerde akşam ışık oluyorsa tomurcuklanmaz. Günün 12-13 saati karanlıkta kalmalıdır. Gece kaldığı yerde ışık olmadığından emin olmalısınız. Kolaylıklar.
Merhaba benim kalansolarim normal ama merakettigim satılan kalansolarla evdeki yetişenler farklı benmkilerin boyu uzuyor ve her sene budamasini yaparım veya yeniden dikerim ama satılanlar küçük saksıda yaprakları büyük ortası bol çiçekli neden boyle aciklarmisiniz
Merhaba Sema Hanım,
Dükkanlarda hibrit türler satılabilmektedir. Çiçeklerin birçok çeşidi bulunduğu için de farklılıklar olabilir.
Merhaba kalanso cicegimi yeni aldım ve yapraklarını kesmiştim daha canli.buyusun diye ve değişme göremedim çiçekleri dökülme yapıyor ama canli olanıda var güneş ışığı alan yerde yapraklarını kesmek zarar verir miydi
Merhaba Hediye Hanım,
Yaprakları neden kestiniz? Canlıyken mi kestiniz, yoksa soldukları için mi?
Selamlar,
Kalanşonun toprağı kurumadan sulamayın diyorsunuz ya benim saksımda üst toprak kuruyken parmağımla biraz altlara baktığımda nemli olduğunu görüyorum sulayıp sulamamakta tereddüt ediyorum saksının alt tarafına doğru toprak nemliyken yine de sulamalı mıyım ne önerirsiniz? Teşekkürler şimdiden
Merhaba, parmağınızla erişebildiğiniz kısım nemliyse birkaç gün daha bekleyebilirsiniz. Kökler nemlidir çünkü. Kolaylıklar.
Selamun aleykum, benimde kalanşom farklı oluyor anlamadım gitti kuru olan yerlerini kopardım başda çiçekler var dı azda olsa ama şimdi sayılı var hepsini koparmak zorunda kaldım yapraklarını da aynı şekilde kopardım ama niye kuruyo bilmiyorum suluyorum aslında çokda su kaçırmıyorum dengesini tutuyorum. Araştırdım ama yanlışımı bulamadım malesef. Sanki ölcek gibi duruyo ama canlı anlamadım bende…Teşekkürler şimdiden
Merhaba,
Zamanı gelince çiçeklerin solması normal. Eğer gövde canlıysa çiçeklerin yenilenmesini bekleyin. Kolaylıklar.
Merhaba benimde kalonşom var 15 gün kadar önce aldık sap kısmı toprağın çok üstünde duruyor diye saksı değiştirdim havalar soğuk gece cam açılmıyor hem havadar hem sokak lambası olmayacak bir yeri nasıl sağlamak gerek o zaman sabit bir yerde olmayacak o da zarar verir diye biliyorum bakımının bu kadar zor olduğunu bilseydim almazdım
Merhabalar ben gecen subatta kalanso aldim cicekleri solunca kestim tamamen butun dallarini suan cok guzel yapraklari var baya buyudu ama hic tomurcuk vermedi sadece yesil parlak yapraklari var neden tomurcuk bile vermiyor acaba
merhabalar kalanşomun neredeyse bütün çiçekleri kurumuştu ben de hepsini budadım yapraklar büyük ve sağlıklı fakat hiç çiçek yok tekrar tomurcuklanır mı acaba? ya da ne yapmam gerekiyor?
Merhaba kalansolarimin yapraklari sarardi internetten aldim hemen diktim ciceklerinde sikinti yok fakat yapraklari sarardi ve uçları kuruyor neyi yanlis yapiyorum bilgilendirirseniz cok.sevinirim.simiden tesekkur ederim
Merhaba benim kalonşo çiçeğinin yaprakları yumuşuyor bir bir neden oluyor
Merhba benim kalonşom boyu çok uzadı dalları kuvetli yapraklarını yeşil sararma yok 2 yıldır hiç çicek açmadı ne yapabilirim
Merhaba,
Kalanşo biraz nazlı bir bitki. Bazı türleri daha geç çiçeklenebiliyor. Geceleri 12-13 saat tamamen karanlıkta tutun. Çiçeklenmesine yardımcı olur. Kolay gelsin.
Kalanşo yaprakları yumuşadı ne yapabilirim
Merhaba. Kalanşo çiçeğimi çelik yöntemi ile çoğalttım. Saksıya diktikten sonra dallarından (eklem yeri gibi olan kısımlardan) beyaz kökler çıkardı. Ne yapmak gerekir acaba?
Merhaba,
Farklı yerlerden köklenmiş. Eğer yapraklarda vs. bir yumuşama yoksa, bir şey yapmanız gerekmez.
Merhaba ben kalonsadan yavru aldım kocaman oldu çiçek açmadi bazı saatlerde karanlikta durması gerekiyormuş hangi saatlerde karanliğa almalıyım
Merhaba Elif Hanım,
Gün içinde 2 saat direkt güneş alacağı bir yere koyun. Gece de tamamen karanlıkta kalacağı bir yere alın. Bu şekilde çiçek açmasını sağlayabilirsiniz.
Merhaba . Benim kalonşom çok güzel tomurcuklandı çiçek açmak üzereydi fakat son günlerde alttaki yaprakları yumuşamaya ve aşağı doğru eğilmeye başladı. Bunun sebebi ne olabilir acaba
Merhaba,
Yerini değiştirdiniz mi? Ya da saksısını? Böyle bir değişiklik olduysa rahatsız olmuş olabilir. Böyle bir şey olmadıysa gün içinde iki saat doğrudan güneş alabilmesini sağlamalısınız. Olduğu yerde dursun yine ama gün içinde direkt güneş alabileceği bir yere alın. 2 saat sonra yine yerine koyun. Bunlara rağmen bir değişiklik olmuyorsa kök çürümesi olabilir. Bu da yanlış sulamadan kaynaklanır. Siz yine de önce bir kökleri kontrol edin. Eğer çürüme varsa çürümemiş kısımları alıp yeniden dikin, hayatına devam eder.
Merhabalar bnm kalanşo çiçeğim var çiçekte açıyor şuan çiçeklenmesi bitti fakat dalları çookkk uzadı ve saplarında kökler görünüyor bu öevsimde budasam sıkıntı olur mu acaba dev gibi bir çiçek oldu küçük hali daha sevimli idi
Merhaba,
Normalde nisan-haziran arasında budanır. Fakat çok gelişmişse ağustos ayında da budanabilir. 1 ay daha bekleyip budamanızı tavsiye ederiz. Kolay gelsin.
merhaba kalanşomun yaprak saplarının en diplerinde sisah noktalar var .uzadı ve hafif bir şekilde kendini eğdi. çiçeğimin toprağı kumsuz acaba toprağındanmı kaynaklı bitkimin hasta olmasından endişeleniyorum lütfen yardım edin bide çiçeğime hiç budama yapmadım toprağına yumurta kabuğu döktüm internette öyle dediler.
Merhaba,
Siyah noktalar yaprak biti gibi mi yoksa küllenme mi? Eğer küllenmeyse çözüm topas adlı ilaçta. Bu ilaçtan alıp bir u bardağı suya, bir damla bu ilaçtan koyun. Bununla yaprakları silin.
Merhaba bu çiçeği alalı 2 sene oldu bir kaç kere çiçek açtı. Sonra hep boya verdi dalların yarısında yaprak yok döktü çiçek te açmıyor boya veriyor ne yapmalıyım teşekkür ederim
Merhaba, kalanşo gece tamamen karanlık bir ortamda kalmalı, gündüz de bir perdenin ardından güneş görmeli. Ayrıca olduğu yer havadar olmalı.
Merhabalar yakın zamanda kalanşo aldım. Çiçekleri hafif solmuştu. Ertesi gün çiçeğim bir anda tamamen kurudu. Bunun nedeni ne olabilir?? Ayrıca Diyarbakır da oturuyorum. Hava sıcaklığı genellikle 40 derecenin üzerinde evim de çok sıcak kurumasında bu sıcaklığın etkisi olabilir mi
Merhaba. Ben kalanşolarımın yapraklarını köklendirdim. 3 4 yaprak bayağı bir köklendi fakat hala büyümüyorlar. 5 6 ayı geçti, saksılarını değiştirdim. Balkonda güneş alan bir yerde duruyorlar. Gayet sağlıklı, sağlam duruyorlar ama hala dal vermiyolar. Dal vermeleri için ne yapmam gerek. Yardımcı olabilir misiniz?