Kalorifer Petekleri ve Çeşitleri
Kalorifer, bir kazandan çıkan sıcak havayı, suyu ya da buharı borularla dolaştırmak yoluyla yapının her yanını ısıtan sisteme denir.
Isıtmada öncelikle kalorifer peteklerinin yerleşimi önemlidir. Kalorifer peteklerin döşenirken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.
Kalorifer peteklerinin boyutu kullanılacak mekanın büyüklüğüne göre belirlenmelidir. Odanın sıcaklığı buna bağlıdır. İhtiyaç olmaması durumunda bir odada birden fazla petek kullanılmamalıdır. Az ya da yanlış boyutlarda petek kullanımında aynı şekilde doğru bir tercih olmayacaktır.
Kalorifer petekleri döşenirken kombi için de uygun bir yer seçilmelidir. Kombi mutfak ya da banyoya yakın bir yere konulmalıdır. Bu iki yere konumlandırılması durumunda sıcak su akışı daha hızlı olacaktır.
Petek Çeşitleri
Döküm ve panel petekler olmak üzere iki çeşit petek vardır.
Döküm Petekler
Döküm petekler, döküm yöntemi ile yapılmakta ve ülkemizde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Biraz hantal bir görüntüye sahip olsalar da döküm petekler, paslanmaya karşı en dayanıklı petek çeşitlerindendir.
Döküm peteklerin dilimlenebilen bir yapısı vardır. Odanın büyüklüğüne göre dilim sayısına karar verilebilir. Döküm petekler ısı iletkenliği ve dayanıklılık açısından oldukça başarılıdır. Küçük evlerden ziyade büyük evlerde kullanılmaları estetik açıdan daha doğru bir tercih olacaktır.
Panel Petekler
Panel petekler, sac malzemeden üretilir. Döküm peteklere oranla oldukça estetik bir görünümü vardır. Panel petek tercih edecekseniz, sacın paslanma özelliğini göz önünde bulundurmalı ve en dayanıklı olanı almalısınız.
Panel petekler, döküm peteklere oranla daha az dayanıklıdır. Ancak günümüz koşullarında daha uzun ömürlü olmaları için çalışılmaktadır.
Sac ince bir malzeme olduğundan panel petekler çok kısa sürede ısınır ve soğurlar. Isı iletme gücü yüksek olduğundan mekanı çok çabuk ısıtırlar. Panel petekler dilimli yapıda değildir. Bu sebeple mekanın büyüklüğüne göre ekleme çıkarma yapılamaz. Boyutuna alırken karar vermek gerekir.
Havlupan
Havlupan, banyo ve mutfak gibi alanlarda duvara monte edilen ve küçük hacimli, temizliği ve bakımı kolay bir ısıtma aracıdır.
Üzerine havlu, bez gibi küçük parçalar asılarak kurutulabileceği için oldukça da kullanışlıdır. Havlupan çeşitli renklerde olabilmektedir.
sayin yetkililer
bu peteklerin elektirik harcamasinda etkisi varmidir? varsa hangisi daha elverilislidir?