Kalorifer Peteklerinizi Renklendirin
Soğuk kış günleri kapıda. Kaloriferleri henüz yakmaya başlamamışken size, evinize renk katacak bir dekorasyon fikri vermek istiyoruz: Kalorifer peteklerini, evin genel dekorasyonuyla uyum sağlayacak bir renge boyayabilirsiniz.
Evdeki kalorifer peteklerini yani radyatörleri, sarardığı zaman genellikle beyaz renge boyarız. Oysaki bunun yerine petekleri kırmızı, mavi, yeşil veya istenilen başka herhangi renge boyamak ve dekorasyona bambaşka bir hava katmak mümkün.
Kalorifer Peteği Nasıl Boyanır?
Kalorifer peteğinin nasıl boyanacağını anlatmadan önce, bu iş için gerekli olan malzemeleri sıralayalım.
Malzemeler:
- Panel radyatör boyası veya yağlı boya
- Fırça
- İnce kısımlar için kestirme fırçası
- Toz bezi
- Zımpara
- Gazete kâğıdı
- Vernik
Panel radyatör boyası, ısıya karşı dayanıklı olan boyalardır. Sprey ve fırça ile sürülen olmak üzere iki tipi bulunan bu boyalar, kalorifer petekleri için özel olarak üretilir. Petekleri boyarken, panel radyatör boyası kullanmanızda elbette ki fayda vardır, ancak bu boyaları temin edemediğiniz durumlarda yağlı boya da kullanabilirsiniz. Şunu da bilmeniz de fayda vardır; yağlı boya ilk sürüldüğünde oldukça canlı durur, fakat zaman içerisinde rengi solar. Bunun nedeni, yüksek ısıdır.
Yapılışı:
- Öncelikle, zeminin ve çevredeki eşyaların boyanmaması için zemine gazete kâğıdı yayın ve mobilyaların üzerini çarşaf ile kapatın,
- Petek üzerinde dökülen boyaları ve hasar gören yerleri, ince bir zımpara ile zımparalayın ve ardından nemli bir bez ile peteği iyice silin. Üzerinde boya kalıntıları var ise, bunları boya sökücü kimyasallar ile temizleyin ve ardından peteği tekrar silin,
- Peteğin iyice temizlendiğinden emin olduktan sonra üzerine bir kat astar boya sürün ve kurumasını bekleyin,
- Boya ile peteğin her kısmını dikkatli bir şekilde boyayın,
- Boya tamamen kuruduktan sonra, üzerine mat veya parlak cila uygulayın. Bu işlem, boyanın güneş ışığından etkilenerek çatlamasını engelleyecektir.
Yağlı boya, ısıdan etkileneceği ve çok çabuk kuruyup çatlayabileceği için, boyama işleminden sonra peteklerin 1 hafta yakılmaması gerekir. Bu nedenle, kalorifer peteklerine boya uygulamasını yaz veya sonbahar mevsimlerinde yapmanızda fayda vardır.