Kanayan Kalpler Çiçeği

Kanayan kaplper çiçeği İngilizce “bleeding heart” adıyla bilinir. Bilimsel adı ise “Clerodendrum thomsoniae” olan kanayan kalpler çiçeği Ballıbabagiller familyasındandır. Gözyaşı formundaki çiçekleri ilgi çekicidir. Mayıs – haziran ayında çiçek verir.

Kanayan kalpler çiçeğini evinizin bol güneş alan bir yerinde birkaç ay devamlı çiçek açtırabilirsiniz. Beyaz kılıf içinden dışarı doğru sarkan kırmızı çiçekleri vardır. Çiçekleri bir ay boyunca dalında kalır. Havalar ısınmaya başladığında çiçekleri de yavaş yavaş kaybolur. Türkiye’de çok sık rastlanan bir bitki değildir. Kısa boylu bir bitkidir. Saksıda ya da iç mekanda yetiştirebilirsiniz.

  • Toprak: Nemli toprakları sever. Geçirgen ve verimli topraklarda sağlıklı gelişim gösterir.
  • Gübre: Bitki çiçeklendikten sonra budayabilirsiniz.
  • Isı: Soğuğu pek sevmeyen bir bitkidir. Bahçenizin güneş gören bir köşesine dikebilirsiniz.
  • Işık: Fazla ışığı sevmez. Bunun için yarı gölge alanlara dikilmelidir.
  • Su: Nemli toprakları sever. Bunun için belirli aralıklarla düzenli olarak sulanması gerekir.

Toprak

Organik maddece zengin topraklarda yetişir. Bol miktarda yaprak çürüğü olan topraklarda yetiştirmek gerekir. Toprağın su geçirme kapasitesi yüksek olmalıdır. Toprak kuru kalmamalıdır, düzenli sulama yapılmalıdır.

Hafif – orta arası derecede killi ve bolca humuslu toprak gerekir. İlkbaharda havalar iyi olursa peş peşe sürgün verir.

Çiçekler geçerken sulamayı yavaş yavaş azaltmak gerekir. Fazla uzun süre kupkuru toprakta kalmamalıdır. Aksi durumda toprağın altıdaki rizomlar ölür.

Kanayan kalpler çiçeği

Kanayan Kalpler Çiçeği Bakımı

Kanayan kalplerin tohumu her sene ilkbahar döneminde biraz daha fazlalaşarak çıkar. 80 metreye kadar boylanır.

Ilımlı ya da sıcak iklimli yerlerde yarı gölgelik alanlarda yetişebilir. Soğuk bölgelerde ise daha çok güneş ister.

Yaz sıcaklarına hassastır. Sıcak iklimde bitkinizin sağlıklı olmasını istiyorsanız yarı gölgede yetiştirmelisiniz. Yarı gölge yarı güneşli, serin rüzgarlar alan bahçelere uygundur.

Baharda yüksek sıcaklık görülmeyen yerlerde tüm gün direkt güneş ister. Diğer yerlerde ise yarı gölge yarı güneş ister.

Yaz mevsiminin kısa ve serin geçtiği yerlerde, yazın fazla güneş almazsa yapraklar kışa kadar canlı kalır. İlkbaharda yaz sıcaklarının erkenden baskın olduğu yerlerde çiçeklenme dönemi çok kısa sürer.

Çiçekleri

Çiçeklerin alt ucunda damla gibi uzantısı vardır. Çiçekli bordürlerde, gölge alanlarda daha belirgin olur. Beyaz kılıf içinden çıkan pembeye çalan kırmızı çiçekleri vardır ya da bütünüyle bembeyazdır.

Kanayan kalpler çiçeği

Üretim

Soğanlı bir bitkidir. Tüm üst gövde yaz ortasında doğru çürür. Fakat kökünden sökmemek gerekir. Bir sonraki yıl ilkbaharda yine çiçeklenir.

İlkbaharda sürgünler çıkınca söküp köklerinden ayırın ve zaman kaybetmeden dikin. Yaz ortasından tohum da dikebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu