Kapı Gıcırtısı Giderme
Kapı gıcırtısı nasıl giderilir? Odaları birbirinden ayıran ve evle dışarısı arasındaki sınırı belirleyen kapılar açılıp kapanırken kullanıma bağlı olarak zamanla kapı gıcırtısı oluşur.
Yağın yok olmasının yanı sıra, üretimden kaynaklanan hatalar, kapıların eklem yerlerinde oluşan kirler de gıcırdamaya neden olur. Çoğu insan için rahatsızlık verici bu tiz ses, belli başlı birtakım yöntemler ile kolayca yok edilebilir.
Kapıların gıcırdamasının temel sebebi menteşelerin gevşemesidir. Bu ses rahatsız edicidir. Bu sebeple buraya müdahale edilmesi gerekir.
PVC pencere ve kapıların koruyucu bandı bulunmaktadır. Montajdan sonra bu bandın çıkarılması gerekir. Uzun süre sıcağa ve güneş ışığına maruz kalan bant, yüzeye çıkmayacak şekilde yapışabileceğinden çıkarma işlemini serin havalarda yapmanız önerilir. Uygun hava koşulları yoksa 55 dereceye kadar ısıtılmış ince bir yağ bant yüzeyine sürülür ve 4-5 saat bekletilip sonra çıkartılabilir.
Amerikan kapılarının içerisinde farklı maddeler vardır. Dolayısıyla normal temizlik yöntemleri bu maddeleri yıpratır. Amerikan kapıların temizliğinde tuz ruhu, çamaşır suyu, cif gibi temizlik malzemeleri kullanamamalısınız. Bu malzemeler kapıyı yıpratır ve çürümesine sebep olabilir. Eğer kapınızda cam bölümü varsa, bu bölümü cam temizleyici malzemelerse temizleyebilirsiniz. Fakat sadece cam kısmını bu şekilde temizlemelisiniz.
Kapı Gıcırtısı Nasıl Giderilir?
Kapı gıcırtısını gidermenin en kolay yolu kapıyı yağlamaktır. Bunun için kullanabileceğin en ideal yağ ise makine yağıdır. Kapı gıcırtısına son vermek için kullanılacak yöntem, makine yağı ile menteşeleri yağlamaktır. Bunu yaparken ise, bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Örneğin, makine yağı, menteşelerin içine doğru akıtılmalıdır.
Makine yağınız yoksa yemeklik yağ da kullanabilirsiniz. Fakat yemeklik yağın üzerinde toz birikir. Bu sebeple kapı gıcırtısı kısa sürede tekrar başlayabilir. Bunları yanı sıra gres yağı da kullanabilirsiniz. Gres yağı sürüldüğü yerde akmadan kaldığı için uzun süre kapı gıcırtısından kurtulabilirsiniz.
Yağlama işlemine başlarken, eğer mümkünse kapı yukarı çekilerek, yerinden çıkartılmalıdır. Eğer bu mümkün değil ise, öncelikle bir kibrit veya kürdanın ucuna pamuk sarılmalı ve bu cisim, makine yağına batırılmalıdır. Ardından kapının tüm eklem yerleri, dıştan içe doğru olacak şekilde yağlanmalıdır. Gıcırdayan kapıyı yukarıya doğru kaldırın. Kulak çöpünü makine yağına batırın. Ardından pamuklu çubuğu gıcırdayan kapının menteşelerine sürün. Menteşeleri dıştan içe doğru yağlayın.
Menteşeleri yağlamak için, makine yağı dışında başka alternatifler de vardır. Bunlar; gres yağ ve yemeklik yağlardır. Uzun yıllar boyunca akmadan kalan gres yağ, kapı gıcırtısına önlemede en etkili sonucu verecektir. Yemeklik yağlar, gres ve makine yağlarının bulunamadığı durumlarda tercih edilmelidir. Çünkü bu yağların kullanımı ile kapının eklem yerleri çok çabuk tozlanacak ve kapı, tekrar gıcırdamaya başlayacaktır.
Kapı gıcırtısı başlamadan önce de yağlama yapabilirsiniz. Yılda iki kez bu işlemi tekrarlamanız gıcırtı oluşumunu önceden engellemenizi sağlar.
Evdeki kapıların, her yıl bir kez düzenli olarak yağlanması hem onların kullanım ömrünü uzatacak, hem de gıcırdama sorununun önüne geçecektir.
Menteşe Yağlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Menteşeler, kullanımına ve zamana bağlı olarak bünyesindeki yağı kaybeder ve gıcırdama yapar. Yağlama yaparken dikkat edilecek birkaç husus ile gıcırdamalara ve bozulmalara engel olabilirsiniz.
Menteşelerde yapısal bir sorun olmadığı halde gıcırdamalar varsa, menteşelerinizi yağlayarak eski işlevsel haline getirebilirsiniz.
- Yağlamadan önce menteşelerin kullanılabilir olduğundan emin olun. Menteşe çok eskimişse, yağlamaktansa değiştirmek daha faydalı olacaktır. Gevşeme varsa, vidaları sıkın. Paslanma varsa pas gidericiler kullanın.
- Menteşeleri sökün ve tozdan arındırın. Aşırı tozlanmış menteşeleri sökmek için, önce makine yağıyla yağlamanız gerekebilir.
- Yağlama işlemi için, makine yağını tercih edin. Zeytinyağı ve yemeklerde kullanılan sıvı yağ da kullanılabilir. Fakat özellikle sıvı yağ, çabuk kir topladığı için, bu yağlama işlemi kısa süreli çözüm getirecektir.
- Makine yağına alternatif olarak gres yağı da, menteşeleri yağlamada başarılı sonuçlar verir.
- Makine yağı ile menteşeleri yağlarken, bir tutam pamuğun üzerine bir miktarda makine yağı dökün ve menteşelerinizi yağlayın. Menteşe deliklerinin üzerinde yağlama delikleri var ise buraya az miktar yağ dökmeniz yeterli olur.
Dönemsel olarak menteşelerinizin kontrolünü yapmaya, yağlamaya ve gerekirse menteşelerinizi değiştirmeye dikkat edin.