Karadeniz Mutfağı

Karadeniz mutfağı denince akla mısır, çay, hamsi gibi Karadeniz’le özdeşleşen bir balık ve pazı, karalahana gibi sebzelerin gelmesi de bunu kanıtlamaktadır.

Karadeniz mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden hamsinin reçeli dahi yapılmaktadır. Hamsi tava, hamsi buğulama, hamsi çorbası, hamsi dolması, hamsi mücveri, hamsi pilavı ve son olarak da hamsi tatlısı Karadeniz mutfağıyla hamsi arasındaki kuvvetli bağa işaret ediyor.

Hamsi dışında diğer balıklar da Karadeniz mutfağında hatırı sayılır bir yer işgal eder. Deniz mahsullerinin yanı sıra Karadeniz’in eşsiz yeşili de mutfağın değişmez bir parçasıdır.

Sofralarda bereketli topraklarda yetişen birbirinden çeşitli otlardan yapılan yemeklere yer verilir. Karalahana, ısırgan ve pazı gibi sebzelerden yapılan çeşitli yemekler sofraları süsler. Bu sebzelerin kavrulması ya da yumurtayla yapılması şeklide çeşitli sunumlara rastlamak mümkün.

Mısır ekmeği

 

Karalahana dolması oldukça meşhur bir yemektir. Dolmasının yanı sıra kavrulmasıyla da yemeği yapılan karalahananın çorbası da yapılmaktadır.

Yörede bolca yetişen mısırı çeşitli yemeklerde katık olarak görebiliriz. Bunun yanı sıra ekmeğinin yapılmasıyla da yaygın olarak tüketilmektedir.

Hamsi pilavı da yöreye özgü yemeklerdendir. Yapımı zor olsa da maharetli ellerde enfes bir lezzet ortaya çıkar. Derin bir tencereye dizilen hamsiler ve iç pilav ile pişirilen bu yemek Karadeniz’de oldukça popülerdir.

Pide

 

Pide de Karadeniz mutfağının önemli lezzetlerindendir. Samsun, Bafra ve Trabzon adlarıyla bilinen pideler açık, kapalı oluşları ile boy ve malzemelerine göre değişik şekillerde yapılmaktadırlar.

Turşu da Karadeniz mutfağında önemli bir yer tutar. Turşu kavurması akşam yemeklerinde ana yemeğin yanında çeşit olarak servis edilmektedir. Soğanla kavrulan turşu ana yemek olarak da sunulabilmektedir.

Karadeniz mutfağı deyince akla hamsi kadar mıhlama da gelmektedir. Karadeniz’in çeşitli illerinde farklı adlandırmalar (muhlama, mıhlama, kuymak) ve farklı şekillerde yapılan mıhlama kahvaltı sofralarının vazgeçilmezlerindendir.

Muhlama

Yemeklerde kullanılan katıksız tereyağı da Karadeniz mutfağının aranan lezzetlerindendir. Yemek yapımında kullanıldığı gibi, kahvaltıda ekmeğe katık edilerek de yenir.

Karadeniz mutfağının Laz böreği, kabak sütlacı, pekmezli kabak, pepeçura gibi kendine has tatlıları vardır. Adı yanıltıcı da olsa Laz böreği de bir tatlıdır. Pepeçura, üzümden yapılan jöle kıvamında bir tatlıdır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu