Karahindiba Otu
Karahindiba otu bahar aylarında çiçeklenen, tırtıklı ya da düz, uzun, yeşil yapraklı, acımsı ve sarı çiçekli bir ottur.
Karahindiba otu yenebilen, yemek ve salatalarda kullanılabilen bir bitkidir. Kırlarda yabani olarak yetişir. İstanbul’da da rastlamak mümkün. Papatyagiller familyasından bir ottur. Ilıman iklim bölgelerinde yetişir. Türkiye’de radika adıyla da bilinir.
İnce kazık köklü ve dalsızdır. Karahindiba, birinci yıl kök ve yaprak geliştirip, ikinci yıl çiçek açar. Uzun ve geniş saplı yaprakları vardır. Kökleri çeşitlerine göre kalın, ince uzun ya da etli olabilir. Tohumları uzun ve silindiriktir. Sürgünleri yenilebilir. Yabani türleri daha yaygın olarak bulunur. Tınlı, milli, kumlu topraklarda yetiştirdiğinizde verimli sonuç alabilirsiniz. Çapalanması ve sulanmasına büyük özen gösterilmelidir.
Kokulu çiçekleri papatyaya benze. Tohumları olgunlaşınca tablası kurur, ince tüylere sahip küçük tohumlar en hafif bir esintide bile uçuşabilir. Akşamları çiçekleri kapanır, gündüz tekrar açılır. Kırdan toplayıp vazoya koyacak olursanız akşam çiçeklerinin kapanabileceğiniz aklınızda bulundurun. Sabahleyin gün ışığıyla tekrar açar.
Karahindiba Otu Nasıl Kullanılır?
Yaprakları suda haşlanıp zeytinyağı ile salatası yapılabilir. Diğer salatalarda da ek malzeme olarak kullanılabilir. Kökleri kurutulup öğütülerek kahve gibi pişirilebilir.
Radika Ege mutfağında zeytinyağlı yemeği pişirilerek de yenilir. Taze toplanan kökleri ince ince dilimlenip salatalara katılabilir. Karahindiba çiçekleri ilkbaharda toplanıp balla karıştırılarak pekmez yapılır. Yapraklarından ve köklerinden çay yapılır.