Karo Modelleri ile Dekorasyon
Karo modelleri nelerdir? Karo seçerken nelere dikkat etmek gerekir? Karo ile ev nasıl dekore edilir?
Porselen karolar, kaymazlık ve kolay temizlenebilme özellikleriyle de fonksiyonel çözümler sunuyor. Renk çeşitliliği ve görünümleriyle doğal taşa oldukça benzediğini; sağlam, ekonomik ve kullanışlı olma özellikleriyle de doğal taştan daha üstün avantajlara sahip olduğunu dile getiren Türkiye Seramik Federasyonu (SERFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tahsin Yamaner, toplu kullanım alanlarının iç ve dış zeminlerine en uygun zemin kaplama malzemesinin porselen karo olduğunu vurguluyor.
Seramik karolar güneş ışığı ya da yapay aydınlatma kaynaklarından yayılan ışıklardan etkilenmiyor ve zamanla solma problemi yaşatmıyorlar. Talebe göre mat, parlak ve doğal taş yüzeylerde üretilen porselen karolar, havuz kenarları gibi kayganlığın giderilmesi gereken yerler için antislip (kaydırmazlık) özelliğiyle üretiliyor.
Porselen karolar, kırılmaya, eğilmeye, aşınmaya, lekeye ve kimyasallara karşı yüksek direnç gösteriyor. Güneş ışığından etkilenmeyen malzeme, hijyenikliği nedeniyle bakterileri bünyesinde barındırmıyor ve kolay temizlik sağlıyor.
Karo Nerede Kullanılabilir?
- Duvar karoları, zemin karolarına göre daha hassastır. O yüzden duvar karolarını yer döşemesinde kullanmayın.
- Banyo ve mutfak gibi ıslak mekanlarda meydana gelebilecek kaymaları önlemek için mat ya da yarı parlak malzemeler kullanın.
- Karoyu döşeyeceğiniz mekanda süreklilik etkisi yaratmak istiyorsanız, duvar ve zemini aynı desenle kaplayabilirsiniz.
Karo Seramik Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Seramik karoları, iç mekan, dış mekan, dış cephe ve havuz gibi birçok yerde kullanabilirsiniz. Uygulanacak alana göre, uygun karo seramikleri seçmelisiniz. Seramik karoları, evin içinde kullanacaksanız sertlik, leke ve kimyasallara dayanıklılık ve kolay temizlenme gibi teknik özellikleri göz önünde bulundurarak, seramik karo seçimi yapmalısınız. Dış cephe için seramik karo seçerken, soğuk havalara dayanıklı düşük su emme özelliğine sahip olmasına dikkat etmelisiniz.
Karoyu uygulayacağınız yerin ne sıklıkla kullanıldığına dikkat etmelisiniz. Karonun görünümü kadar, uygulayacağınız mekanın teknik özellikleri de önemlidir.
Karo seçiminde en önemli nokta, mevsimsel ısı değişikliğine uygun olmasıdır. Mevsimsel ısı değişikliğine uygun olmayan karoların, ısı değişikliğinden dolayı rengi ve dokusunda bozulma meydana gelir.
Seçeceğiniz karonun rüzgar yükleri nedeniyle eğilmemesine, su emmemesi ve dış deformasyona karşı dayanıklı olmasına özen gösterin. Silis, kaolen, feldspat gibi doğal malzemelerin kullanıldığı karolar ilk tercihiniz olabilir. Bu malzemeler aynı zamanda kolay temizlenebilir de.
Karo Modelleri
Birbirinden farklı pek çok karo modelleri vardır.
- Porselen Karolar: Genelde dış mekanlarda, özellikle bahçe, balkon gibi yerlerde kullanılır. Kaliteli kilden yapılır. Doğal bir görünüme sahiptir ve suya oldukça dayanıklıdır.
- Taşocağı Karoları: Cilalı ve cilasız olmak üzere iki çeşidi vardır. Kahverengi, kırmızı ve gri renk seçenekleri bulunur.
- Yığışım Karoları: Dayanıklı bir malzemedir. İstenilen bütün mekanlarda kullanılabilir.
- Beyaz Killi Seramik Karo: Çok renk seçeneği olan ve dayanıklı bir materyaldir. Havuz, bahçe, mutfak, banyo; kısacası seramik kullanılabilen her yerde tercih edebilirsiniz.
- Kırmızı Killi Seramik Karo: Çok dayanıklı bir malzeme değildir. Kil parçaları güneşte kurutulduktan sonra fırınlanır. Çok tercih edilmez.
Karo Seramik ile Dekorasyon
Karo modelleri ile dekorasyon nasıl yapılır?
Banyo Dekorasyonu
Dekorasyonlarınızda vintage geçişlerden hoşlanıyorsanız, banyonuzu dekore ederken, eski karolarınızı dekorasyonunuza dahil edin. Zira, 70’li yıllarda sıklıkla kullanılan oryantal detaylı seramik karolar, günümüzde antika oldu. Bu nedenle, zemin üzerindeki karolarınızı kesinlikle değiştirmeyin, iyice temizleyerek yenilenmesini sağlayın. Ancak aynı karolar, duvarınızı da kaplıyorsa, duvarınızdaki karoları, dekorasyonunuza uygun renklerde başka karolarla değiştirin. Böylece hem banyonuzun karanlık havasını yok etmiş, hem de banyonuzda vintage esintisi yaratmış olacaksınız. Banyo dekorasyonu bu şekilde yapılabilir.
Mutfak Dekorasyonu
Tezgah ve mutfak dolabınızı bütünleyecek olan karo fayans seçimi önemlidir. Tüm mutfaktaki karo fayanslardan farklı olarak, tezgâh kısmındaki fayanslar en çok kirlenen ve en çok göz önünde bulunan bölümdür. Yemek yaparken yağ ve yemek sıçraması, devamlı suyla temas halinde olup su lekeleri barındırması açısından temizliğine oldukça önem verilmesi gereken yerlerdendir. Bu kısımdaki fayansları seçerken, sevdiğiniz renkleri kullanın. Çeşitli renk ve desenlerdeki fayanslar, seçiminizde size yardımcı olacaktır. Rengini seçtikten sonra, kullanılabilirliğine dikkat edin. Leke barındırmayan, kolay temizlenen ve kolayca aşınmayan fayanslar seçin. Parlak, mat, açık renk ve koyu renk gibi seçeneklerin yanı sıra, çeşitli desen ve motiflerdeki fayansları da göz önünde bulundurun.
Karo Zeminler Nasıl Temizlenir?
Düzenli süpürme ve silme ile, karoları temiz tutmalısınız. Yıkadığınız karo zeminleri, hemen kurulayın. Yumuşak bir deterjan kullanın. Karo zeminleri, asla cilalamayın. Amonyak içerikli temizleyicileri kullanmayın. Bu, karoların arasındaki harçların rengini bozabilir.
Yere dökülen maddeleri hemen temizleyin. İçindeki etken maddeler veya kimyasallar, karo zemininizin rengini bozabilir. Epoksi olmayan harçları, yılda iki kere silikon bazlı harç ile destekleyin. Böylece hem harcınızın rengi korunur, hem de daha sağlam olur.
Porselen karoları süpürerek temizleyin. Sırlı karoları, kuru fırça ile narin bir şekilde temizleyin. Her iki karo çeşidini de temizlerken ılık su, leke çıkartıcı veya nötr, düşük sülfat içeren deterjanlar kullanın. Temizleme işlemi bittikten sonra, temiz su ile birkaç defa durulayın. Yağ ve yağ içeren malzemelere maruz kalındığında, mümkün olduğunca çabuk biçimde yüzeyden çıkarmak için, organik çözelti içeren deterjanlar kullanın.
Karolar Nasıl Tamir Edilir?
Banyonuzda veya mutfağınızdaki karo fayanslardan biri kırıldıysa, etrafındaki sıvayı, harç karma aletiyle temizleyin. Eğer karo fayans parçalanmışsa ve yanındaki karo fayanslar da hasar görmüşse, parçaları temizleyip, diğer hasar görmüş karo fayansları da sökün. Bu şekilde söktüğünüzde, diğer karo fayanslara da zarar vereceğini düşünüyorsanız, matkapla, karo fayansın etrafını delip, bu şekilde kaldırmayı deneyin. Çalışacağınız alanın temiz olduğundan emin olup, yeni karo fayans boş bölüme yapıştırın ve etrafına hazırladığınız harcı sürün. Karo fayansın, sabit bir şekilde kurumasını sağlayın. Eğer karo fayans sabit değilse, sürdüğünüz harç yanlış donup, kenarlarından taşacaktır. Böyle bir durumda karo fayansı tekrar söküp baştan yapmak zorunda kalabilirsiniz.