Karpuz Nasıl Seçilir?
Müjde! Karpuz ayları geldi. Peki karpuz nasıl seçilir? İnce ince doğranmış ve buzdolabında soğumaya bırakılmış enfes karpuz dilimleri sıcaklardan kavrulduğumuz bu günlerde aradığımız tam da aradığımız lezzet.
Düşük kalorisi ve yüksek lif oranı ile diyet yapanların da gözdesi olan karpuz, sıcak yaz günlerinin kurtarıcısı oluyor. Kahvaltıdan akşam yemeğine kadar hemen her sofrada kendisine yer bulan karpuzun iyisini seçmek maharet istiyor. Kim kelek karpuzla karşılaşmak ister ki?
Karpuz Çeşitleri
Yeni dünya karpuzu: Marmara bölgesinde çok ekilir. Açık yeşil renkte ince kabuklu, koyu kırmızı, gevrek, tatlı ve etlidir. Çekirdekleri beyaz ve küçüktür.
Alacalı karpuz: Açık yeşil kabuk üzerinde muntazam koyu lekeler vardır. Kabuğu gevrektir. Eti pembe kırmızı, çekirdekleri siyahtır.
Kara karpuz: Kalın, koyu yeşil kabuklu, çok şekerli ve lezzetli, etinin orta kısmı buzlu gibi görüldüğünden karabuz karpuzu da denir. Çekirdekleri küçük ve kırmızı renklidir. Siyah olanları da vardır.
Gülle karpuzu: Geç yetişen, kışlık bir çeşittir. Koyu yeşil renkte ve gülle şeklindedir.
Vaşington karpuzu: Erken yetişen tatlı, kabuğu ince bir karpuz çeşidi.
Diyarbakır karpuzu: Alaca yeşil, çok kalın kabuklu, yuvarlak ve söbü biçiminde, ortalama 20-30 kg gelebilen iriliktedir. 50-60 kg gelenleri de vardır. Fazla şekerli sayılmaz, eti de posalıdır.
Karpuzun İyisi Nasıl Anlaşılır?
Şekli: Seçmeden önce karpuzu şeklini kontrol edin. Düzgün biçimli, sert ve canlı görünen karpuzları seçmeye çalışın. Ülkemizde birçok karpuz çeşidi bulunmaktadır. Bunların da kendine has şekilleri vardır.
Ağırlığı: Karpuzu elinize aldığınızda yeterli ağırlıkta olmalıdır. Karpuzun %90’ı sudur. Meyvenin iyi olması için ağır olmalıdır.
Kabuğu: Parlak yüzeyli ve pürüzsüz karpuzları tercih etmelisiniz. Sarı lekeli olanlar tercih edilmemektedir. Oysa sarı leke, karpuzun olgunlaşmak için beklediğini gösterir. Alacağınız karpuzun lekesi oval ve krem renge yakın olmalıdır.
Sesi: Karpuzun sesi mi olur, demeyin? Karpuza elinizle vurduğunuzda çıkan ses, karpuzun taze olup olmadığını gösterir. Karpuza vurduğunuzda tok bir ses gelmelidir. İçi geçmiş karpuzdan boş bir kaba vuruyormuşsunuz gibi ses gelir. Karpuza vurduğunuzda yüzeyinde patlayacakmış gibi titreşim olmalıdır.
Bu üç özelliğe dikkat ederek enfes karpuzlar seçebilirsiniz.