Kaşık Çeşitleri Nelerdir?

Kaşık çeşitleri nelerdir? Hangi kaşık hangi amaçla kullanılır? Kaşıkların adları nelerdir? Kaşık nasıl kullanılır?

Kaşık çeşitleri çok eski zamanlardan beri insanlar tarafından kullanılmıştır. Atalarımız mermi, tahta parçaları ve kabukları kaşık olarak kullandılar. Mısır’dan Hindistan’a, Çin’e kadar kaşık kullanımını belirten birkaç eski metin ve bilgi vardır. Doğu kültürleri porselen kaşığı icat etti. Kaşıklar fildişi, altın ve gümüş gibi diğer malzemelerden de yapılmıştır. Sanayi devriminin gelişiyle birlikte kaşıklar paslanmaz çelikten yapılmaya başlandı ve bu 1970’ten sonra gerçekleşti.

Kaşık Çeşitleri

Birkaç çeşit kaşık vardır, her biri farklı bir yiyecek türü için tasarlanmıştır:

Yemek Kaşığı

Özellikle çorba servisinde kullanılan büyük boy kaşıktır. Çorba kaşığı olarak da adlandırılır. 19-24 cm büyüklüğündedir. Misafir tarafından kullanıldığı yerler; çorbalar, nohut mercimek gibi sulu yemekler, kahvaltıda kornflex (hububatlı kahvaltı yiyeceği) servisidir. Servis personeli tarafından kullanıldığı yerler ise; pürelerin servisi, küçük taneli veya küçük doğranmış sebzelerin servisi, pilav çeşitlerinin servisi.

Antre Kaşığı

Et suyu, konsome komposto gibi yiyeceklerin servisinde kullanılan yemek kaşığının bir boy küçük modelidir. 18-22 cm boyutlarındadır.

Tatlı Kaşığı

Çorba kaşığının biraz küçüğüdür. Yaklaşık 17-18 cm’dir. Kaşığa gereksinim duyulan tatlı ve meyve servislerinde kullanılır. Misafir tarafından kullanıldığı yerler; pudingler, kremler ve benzerleridir.

Dondurma Kaşığı

Tatlı kaşığı büyüklüğünde, ağız kısmı düz ve altı yassıdır. 14-16 cm ebatlarında bir kaşıktır. Bulunmaması durumunda yerine tatlı kaşığı kullanılabilir.

Servis Kaşığı

Misafirlere yemeklerin servis edilmesi amacıyla kullanılan yaklaşık 23-24 cm büyüklüğünde kaşıktır. Servis elemanı tarafından et, balık, tavuk yemeklerinin ve yanında servis edilen garnitürlerin salon içerisinde misafir tabağına porsiyonlayarak servis etmek için kullanılır. Ana yemek takımından bir boy büyük takımlardır. Servis kaşığı genellikle servis çatalı ile kullanılır. Servis kaşığı, yemek kaşığı ile karşılaştırıldığında daha büyüktür ve özellikle yemek tabaklarına yemek kapları servis etmek için tasarlanmıştır. Daha büyük çanak kısmı büyük miktarda yiyecek tutmasını sağlar.

Sos Kaşığı

Diğer bir adı da Sos Kepçesidir. Genellikle servis elemanı tarafından sos servis etmede kullanılır. Boyu ortalama 17 cm olan ve yemeğin yanında verilen akıcı kıvamlı sosları servis etmekte kullanılır. Çukur kısmı biraz yayvanca olan küçük boy kepçedir.

Meyve Kaşığı

Meyve kaşıkları, sofra kaşıkları ile karşılaştırıldığında daha küçüktür. Adından da anlaşılacağı gibi bu kaşık taneli meyvelerin yenmesinde kullanılır. Bu kaşıklar sivri uçludur ve ayrıca meyveleri kolayca kesmesine yardımcı olan uzun bir çanağa sahiptir.

Çay Kaşığı veya Kahve Kaşığı

Bu kaşıklar, çay, kahve ve kahve fincanlarında servis edilen diğer içecekleri karıştırmak için kullanılabilecek en küçük boyutlu kaşıklardır.

Uzun İçecek Kaşığı

Adından da anlaşılacağı gibi bu içecek kaşıkları çok uzun bir tutamağa sahiptir. Bu kaşıklar, uzun bardaklardan veya büyük bardaklardan sıcak ve soğuk içecekleri karıştırmak için tasarlanmıştır.

Salata Kaşığı

Salata kaşıkları genellikle salata çatalı ile birlikte kullanılır, birlikte kullanıldığında sebzelerin veya salataların karıştırılmasına yardımcı olur, bu da daha kolay servis edilmesini sağlar.

Bebek Kaşığı

Bunların boyutu daha küçüktür ve bebekler tarafından yemek yemek için kullanılır.

Kokteyl Kaşığı

Genellikle içecekleri karıştırmak ve uzun içecek bardaklarında veya bira bardaklarında kullanılan uzun saplı bir kaşıktır.

Paslanan Kaşık Nasıl Temizlenir?

Pas tutmuş kaşık takımınızı, evinizde uygulayacağınız etkili birkaç yöntemle parlatabilirsiniz.

Muhafaza şartları, kullanım şekli ve zaman, metallerin paslanmasına sebep olur. Pas tutmuş çatal kaşık takımlarınızı temizlemeniz ve uzun yıllar muhafaza etmeniz için birçok yöntem vardır. Zaman içerisinde paslanan çatal-kaşıkları, evinizde uygulayacağınız bir takım yöntemlerle, eski parlaklığına kavuşturabilirsiniz.

Kaşık Nasıl Parlatılır?

Pas tutmuş kaşıkları temizlemek için uygulayabileceğiniz yöntemler:

Sirke Kullanmak

Sirke, metal üzerindeki pas lekesinin çözülmesini sağlar. Sirke dolu bir kabın içine kaşığınızı koyun, 1-2 saat bekledikten sonra pas lekesini fırçalayın. Fırçalama işlemi için diş fırçası kullanabileceğiniz gibi, bir miktar alüminyum folyoyu top haline getirip metalinizi ovalamak için kullanabilirsiniz.

Limon ve Tuz Kullanmak

Paslı kaşığın üzerine, pas lekesini kaplayacak şekilde tuz dökün. Tuzun üzerine limon sıkın ve 2-3 saat bekledikten sonra fırça yardımıyla ovalayın. İşlemin daha etkili sonuç vermesi için, limon kabuğunu rendeleyerek, ovalama işlemi için kullanın. Bu yöntem metalin zarar görmesini de engelleyecektir.

Karbonat Kullanmak

Bir miktar karbonatı su ile karıştırın. Bir süre beklettikten sonra diş fırçası yardımı ile pas lekesinin üzerini, leke geçinceye kadar fırçalayın. Karbonat ve su miktarının net bir oranı olmadığı için, pas lekesi çıkmadığı takdirde aynı işlemi tekrar yapmanız gerekebilir.

Patates Kullanmak

Bir patatesi bıçakla ikiye kesin. Yarım parçasını deterjanlı suya batırın. Daha sonra, deterjana batırılmış yarım patatesi, kaşığın pas lekesi olan yerine koyun ve birkaç saat bekletin. Metaldaki pas lekesi ile kimyasal reaksiyona geçecek olan patates, pas lekesini yumuşatacaktır.

Pas lekesini çıkarma işleminde, ağır paslanma durumlarındaki metal eşyalarınız için, marketlerden satın alacağınız pas sökücülerden faydalanın. Evinizdeki malzemeleri ya da pas sökücüleri kullanırken, fırçalama işleminde fazla güç uygulamamaya özen gösterin.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu