Kauçuk Çiçeği Bakımı

Kauçuk çiçeği moraceae familyasındandır. Tropik ve subtropik bölgelerde yaşar. 500 civarında türü vardır. Kauçuk bakımı nasıl yapılır?

Ağaç, ağacık ve sarılıcı formda bulunur. Büyük saksılar içinde yetiştirilir ve iyi bakılırsa 2-3 m’ye kadar boylanabilir. Yaprakları büyük, kalın, derimsi yapıdadır, ortası derin damarlıdır. Parlak koyu yeşil renktedir. Bitkinin gösterişsiz çiçekleri vardır ve bu çiçekler olgunlaşınca 1 cm çapında, incire benzeyen meyveler verir. Bitkinin toprak yüzeyinde görülen yüzlek kökleri sonbaharda malçlama yapılarak koruma altına alınmalıdır.

Kauçuk çiçeği

Kauçuk Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Çelikler tepe veya gövde çeliği olarak hazırlanabilir. Tepe çelikleri ile kısa zamanda büyük bitki elde edilir. Çelikler ocak-şubat aylarında yan sürgünlerin uçlarından 25-35 cm uzunluğunda ve boğumun altından meyilli olarak kesilir. Her bir çelikte 3-4 yaprak bulundurulur. Çelikler kesildikten sonra bir miktar sütü akar. Dip kısmı bir bezle silindikten sonra torf veya harç içinde köklendirilir.  

Gövde çelikleri odunlaşmamış dallardan hazırlanır. Çelikler yaprakla dalın birleştiği boğumdaki gözün altından eğimli olarak kesilir. Her bir çelikte bir göz ve bir yaprak bulundurulur. Yukarıda anlatıldığı gibi dip kısmı bir bezle silindikten sonra köklendirme yapılır. Buharlaşma yüzeyini artırmak için yaprak rulo şeklinde bağlanır. Ortam sıcaklığı 27 ºC civarında tutulur. Sisleme yapılarak nem sağlanır. Bu şekilde 4-5 hafta içinde köklenme sağlanır. Köklenen çelikler hazırlanan harç içine dikilir.

Hava daldırma yapmak için gövde sürgünün 50-60 cm altından yatay olarak yarıya kadar kesilir. Kesilen yere küçük bir tahta parçası konur. Alt ve üst kısımları yosunla sarılarak bağlanır. Yosun sürekli olarak nemli tutulur. Bu şekilde 6-7 hafta içinde köklenme gerçekleşir. Bu yöntem mayıs-temmuz ayları arasında yapılır. Köklenme olduktan sonra köklerin altından kesilir ve yeni bitki ana bitkiden ayrılır. Daha sonra harç içine dikim yapılır.

Kauçuk çiçeği

Kauçuk Çiçeği Ekolojik İstekleri

Salon bitkileri arasında yer alan kauçuk aydınlık ve yarı gölge ister. Doğrudan güneş ışığı almayan yerlerde tutulmaları gerekir. Doğrudan yakıcı güneş ışığından korunmalıdır. Sonbahar ve kışın gölge yerlerde bulunduruldukları taktirde bitkinin yaşlı yaprakları sararır ve dökülür.

Kışın 16-18ºC’ye gereksinim gösterir. Sıcaklık 10ºC’nin altına düşmemelidir.Nisan- ağustos aylarında haftada bir kez kompoze gübre verilir.

Önemli hastalıkları; yaprak dökülmesi, kök kanseri, kök çürüklüğü, kurşuni küf ve antraknozdur. Önemli zararlıları ise unlu bitler, nematodlar, thripsler ve kabuklu bitlerdir.

Yazın bol sulanmalı, yapraklarına su püskürtülmelidir. Kışın bitkiye verilen su azaltılmalıdır. Ancak bulunduğu yer aşırı ısıtılıyorsa, bitkinin su isteği artar. Sıcak yaz günlerinde bol sulanmalıdır. Bitkinin saksı toprağının tamamen kurumasına izin verilmemelidir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu