Kavunlar ve Kavun Çeşitleri
Kavun çeşitleri nelerdir? Kabakgiller ailesinden iri bir meyve olan kavun, yaz aylarının ferahlatıcı ve vazgeçilmez lezzetidir. Kavun bitkisi Orta Asya’ya özgüdür ve pek çok çeşidi dünya çapında sıcak bölgelerde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Kavunların çoğu tatlıdır ve taze olarak yenir, ancak bazı çeşitler konserve veya turşu haline getirilebilir.
Kavun ılık ve sıcak iklim bitkisidir. Güneşli, sıcak iklim severler ve nemli toprak isterler. Nemli toprak istemelerine rağmen mantar hastalıklarına karşı dayanıksızdırlar. Mantar hastalığına yakalananlarda tat farkları oluşur. Uygun koşullarda yetişenlerin hoş bir kokusu ve tadı olur.
Kavun soğuktan kolayca etkilenir. Yetişme sürecinde dondan korunması gerekir. Don tehlikesi geçtikten sonra ilkbaharda tohum ekimi yapılırsa çimlenmesi kolay olur. Hasadı ise sonbahar soğukları başlanmadan bitmelidir.
Kavunlar, yumuşak tüylü sapları ve kıvrık dalları olan, dona duyarlı, yıllık meyvelerdir. Geniş yuvarlak ile loblu yapraklar ve yaklaşık 2,5 cm çapında sarı tek cinsiyetli çiçekler taşırlar. Genellikle 1-4 kg ağırlığındadırlar. Kavunlar tatlı meyvemsi bir koku yaydığında olgunlaşırlar. Bazı kavunlar daha geç olgunlaşır. Bunlara kış kavunları denir. Kış kavunları daha yumuşak olurlar, ancak pek tatlı olmazlar.
Türkiye’de yetiştirilen başlıca kavun çeşitleri topatan, Van kavunu (kantalup), Hasanbey ve altınbaş kavunlarıdır.
Kavun Çeşitleri ve İsimleri
Hasanbey Kavunu
Hasanbey kavununun orta büyüklükteki meyveleri yuvarlak, sap kısımları hafif sivricedir. Kabuğu yeşildir. Üzeri kırışık ve kalındır. Meyve kısmı beyaz renklidir. Meyve kısmı turuncu olanları da vardır. Tatlı ve sulu bir çeşittir.
Kırkağaç (Altınbaş) Kavunu
Meyvesi yuvarlak olan Kırkağaç kavunu adını yetiştirildiği yerden alır. Oval ve uzun çeşitleri de vardır. Kabuğu sarıdır. Üreri yeşil benekli, kırışık ve kalındır. Meyve kısmı beyazdır. Tatlı ve suludur.
Yuva Kavunu
Yuvarlak bir kavun çeşidi olan Yuva, koyu yeşil renklidir. Yenen kısmı kalındır. Kabukları incedir. Serin yerde tutulursa uzun süre taze saklanabilir.
Van (Kantalup) Kavunu
Kabuğu ağsı yapıdadır. Meyveleri yuvarlaktır. Şeklen alt ve üstten basıktır. Dilimli bir yapıdadır. En çok tüketilen kavun çeşididir. Meyvesi turuncudan sarıya dönüktür. Meyvesi yumuşak, sulu ve tatlıdır. Olgun halinin aroması güzel kokuludur.
Topatan Kavunu
Trakya ve İstanbul bölgesinde yetiştirilir. İnce ve sarı kabukludur. Dayanıksız ver erkenci bir çeşittir. Uzun oval şeklide, 2-3 kilogram ağırlığındadır. Kabuğu sarıdır. Meyve rengi beyazdır. Tatlıdır ve güzel kokuludur.
Mollaköy Kavunu
Kavun çeşitleri arasında yer alan Mollköy kavununun uzun oval şekilli meyvelerinin kabuk rengi sarımtırak kurşuni ve üzeri hafif çitilidir. Et rengi yeşil, tatlı ve kokuludur. İnce kabukludur.
Honeydew Kavunu
Yaklaşık 20 santim uzunluğunda, oval yapılıdır. Kabuk rengi başlangıçta yeşilimsi beyaz renkte iken daha sonra kremsi sarı renge döner. Meyvesi kalın, etlidir ve açık yeşil renktedir. Sulu ve tatlı bir çeşittir.
Casaba Kavunu
Meyve kabuğu düz yapıdadır. Rengi değişkendir. Uzunlamasına derin girintilere sahip bir çeşittir.
Galia Kavunu
Avrupa’da en yaygın kavun çeşididir. Kabuğu sarımsı, açık yeşil renktedir. Meyve eti yeşil renktedir. Tatlıdır.
Kavun Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
- Taze kavun güzel kokar.
Hoş kokulu kavunu gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.
- Olgunlaşmış kavunların sapı kolayca kopar.
Kavunun sapını kontrol edin. Yeterince olgunlaşmışsa kolayca kopacaktır.
- Kavunu elinizle inceleyin.
Yumuşak ya da içe göçük kısımları olan kavunları almayın.
- Kavun ağır olmalıdır.
Elinize aldığınızda kavun boyutuna göre ağır geliyorsa yeterince olgunlaşmış demektir. O kavunu alabilirsiniz.
Kavunun Faydaları Nelerdir?
Kavun içeriğindeki C vitamini dolayısıyla bağışıklık sistemini güçlendirir. Büyük kısmı su olduğu için kalori sorunu olmaksızın diyet menülerine eklenebilir. Sağlıklı beslenme seçenekleri içerisinde yer alır. Yaz aylarında öğle öğünü olarak değerlendirilebilir. Ayrıca lif oranı yüksek bir meyvedir.
Kavunlu Dondurma Tarifi
Kavun çeşitleri ile enfes kavunlu dondurma tarifleri hazırlayabilirsiniz.
Malzemeler
- 4 dilim soyulmuş kavun
- 1 fincan taze limon suyu
- Çeyrek fincan bal
- Çeyrek fincan şeker
Yapılışı
Tüm malzemeleri robota koyup pürüzsüz hale gelene kadar karıştırın. Bir kabın üstüne süzgeç koyun. Püre haline getirdiğiniz malzemeyi süzgeçten geçirin. İyice bastırarak yapabilirsiniz. Varsa bir dondurma kalıbına süzdüğünüz malzemeyi doldurun. Yoksa da uygun bir kap seçin. Kaba bir de tahta çubuk ekleyin. Sertleşene kadar dondurun. Afiyet olsun.
Not: Daha fazla dondurma tarifi için Çocuklar İçin Doğal Dondurma Tarifleri sayfasına göz atabilirsiniz.