Kek Yapmanın Püf Noktaları

Kek yapmanın püf noktaları nedir? Çünkü güzelce kabarmış bir kek yapmak istiyoruz. Altı yanmasın. Üstü kabarsın. Lezzetli olsun. Peki nasıl? Kabarık kek yapmanın püf noktalarını anlatıyoruz. Kekin yumuşak olması için ne yapmalıyız? Kek piştikten sonra hemen fırından çıkarmalı mıyız? İşte enfes kekler için ipuçları.

Kek yapımı ne kadar kolay olsa da, kekin kabarması ve istenilen kıvamın elde edilmesi her zaman kolay olmuyor. Doğru yöntemler ile enfes kekler yapabiliriz. İpuçları sayesinde kek yaparken gereçlerinizi daha etkili kullanın. Kek yaparken uygulayacağınız birkaç püf nokta ile alacağınız sonuçlar kusursuz olacak.

Kek piştikten sonra
Kek piştikten sonra

Kek Nasıl Yapılır?

Kek yaparken, kullanacağınız yağı ve diğer tüm malzemeyi oda ısısında bekletin. Donmuş veya soğuk haldeki malzemelerinizi, kek yapmaya başlamadan 1 saat önce oda ısısında bekletmeye başlayın. Bu şekilde, yağın kek hamuruna kolay karışmasını ve kekin daha iyi kabarmasını sağlayabilirsiniz. Keki, kek kabında pişirin. Kekin pişme süresini geçmemesine dikkat edin.

Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise; kek fırında pişerken, fırının kapağını açmamanız gerektiğidir. Fırının kapağını açtığınızda, ısı kaybı olacaktır ve kekiniz yeterince kabarmayacaktır. Kek, çabuk kızarıyor ise üst kısmını folyo ile kaplayın ve bu şekilde pişirmeye devam edin. Kekin kabarması için, kabartma tozu kullanın. Kek malzemelerinin, iyice karıştığından emin değilseniz, bir süre bekleyin. Pişirdiğiniz kekleri, ağzı kapalı kapta saklayarak ve keklerinizin bayatlamasını önleyin.

Ev Yapımı Kekin Püf Noktaları

  • Kek yaparken karıştırmak için kullandığınız kaşığa hamur yapışmaması için, kaşığı kullanmadan önce süte batırın. Bu şekilde hamurun yapışmadığını göreceksiniz.
  • Pişen keki kalıbından çıkartmakta zorluk çekiyorsanız, keki dökmeden önce kalıbın içine yağlı kâğıt döşeyin. Fırından çıkardığınız zaman, kağıdın uçlarından tutup keki kalıptan çıkarabilirsiniz.
  • Genellikle pasta ve börek yaparken yumurtanın sarısını ayrı kullanmanız gerekir. Yumurtayı altında kap olan ve dar ağızlı bir huninin içine kırarsanız, akı hemen akar, sarısı huninin içinde kalır.
  • Pastalara kattığınız fındık, ceviz gibi malzemelerin dibe çökmemesi için, una buladıktan sonra karışımın içine katın. Böylece piştiğinde pastanın içine eşit bir şekilde dağılmış olurlar.
  • Pastaların üstüne koyduğunuz muz, elma, armut gibi meyvelerin kararmaması için, meyveleri limonlu suya batırıp kullanın.
  • Pandispanya veya kek kalıplarına boşaltmadan önce, kalıpların içine yağlı kağıt koyarsanız kekleriniz yapışmaz.
  • Kek yapmak için gerekli malzemeyi oda ısısında bekletin. Bu sayede yağ keke daha çabuk karışacak ve kekiniz daha fazla kabaracaktır.
  • Keki hazırlarken ilgili malzemeyi karıştırmak için kullandığınız kaşığa malzemenin yapışmasını önlemek için, kaşığı önce süre batırın. Bu sayede hamurun kaşığa yapışmadığını göreceksiniz. Ara ara kaşığı temizleyerek, bu işlemi tekrar edin.
  • Keki pişirirken üzeri çabuk kızardıysa, üzerini folyo ile kapatarak, pişirmeye devam edin.
  • Kekin piştiğini anlamak için bir kürdanı kekinize batırın. Yapışmadan kolayca çıkıyorsa, pişmiş demektir.
  • Kekiniz piştikten sonra kalıbında çıkarmakta zorluk yaşıyorsanız, keki kalıptayken ters yüz ederek, servis tabağına oturtun ve bu şekilde soğumasını bekleyin. Ara ara kalıbın üzerine bir bıçak ile vurabilirsiniz. Kek soğuduğunda kalıbı rahatça kaldırabildiğinizi göreceksiniz.
  • Kek içine katılan fındık, ceviz, meyve parçacıklarının dibe çökmemesi için, malzemeler önce una bulanır, sonra hamura eklenir. Bu sayede, tüm malzemeler eşit dağılır.
  • Kek üzerine eritilmiş çikolata dökülerek, kek daha lezzetli hale getirilebilir. Bunu yaparken, çikolata içine biraz tereyağı katılır. Böylece çikolata sosu hem daha lezzetli olur, hem de yumuşak hale gelir.
Kabarık kek yapmanın püf noktaları
Kabarık kek yapmanın püf noktaları

Kabarık Kek Yapmanın Püf Noktaları

Birkaç kere uğraştığınız ama olmadı. Bir daha denediniz yine olmadı ve pes ettiniz. Kabarık kek yapmanın yolları var. İyi kabarmış bir kek yapmak için bir de bunları deneyin.

Kek hamurunun kabarması için tüm malzemelerin aynı sıcaklıkta olmasını sağlayın. Ayrıca malzemelerden margarin ve şekerin iyi karışmış olmasına özen gösterin. Kekin kabarması için diğer önemli husus şu: Keki pişirmeden önce fırının 180 derece ısıtın. Pişirme sırasında fırın kapağını açmayın. Kek piştikten sonra fırının derece ayarını kapatın. Ardından keki sönmüş fırında 10 dakika kadar bekletin.

Kekin Kabarması İçin Bunları Yapın

  • Şeker, yumurtayı çırptınız ve yeterli kıvama geldi. Bu durumda karışımı kesinlikle bekletmeyin. Malzemelerinizi önceden hazırlayın ve tezgah üzerinde dursun. Böylece karışım beklettiğinizde sulanır. Ve kekiniz kabarmaz.
  • Keki yapmak için kullandığınız kabın ne kadar önemli olduğunu biliyor muydunuz? Mesela yumurtayı alüminyum kapta çırpmak, yumurtanın rengini bozar. Bu nedenle cam bir kap kullanmaya dikkat edin.
  • Kek hamurlarını mutlaka daha önceden 10-15 dakika, 150 veya 160 derecede ısıtılmış fırına atmalısınız.
  • Merakınıza yenik düşmeyin. Acaba kabardı mı, kabaracak mı? diye merak edip fırının kapağını kesinlikle açmayın.
  • Açtığınızda kekin kabarmasını önlemiş olursunuz. Kekin pişme süresi fırınına göre 30-40 dakika arasında değişebilir. Eğer 45 dakikalık bir fırında kek pişiriyorsanız, aradan 30 dakika geçtikten sonra kapağı açıp, bakabilirsiniz.
  • Kek yaparken kullandığınız fırın da önem taşır. Termostatsız elektrikli fırın kullanıyorsanız; kek hamuru pişerken arada bir fırını söndürüp, yakmalısınız.

Kek Kalıptan Sıcak mı Çıkar, Soğuk mu?

Keki kalıptan kolayca çıkarmak için kalıbı bir nemli bezin üzerine koyun. Öylece 10 dakika bekletin. Böylece kek biraz dinlenecek. Kendini toparlayacak. Dolayısıyla kalıptan kolayca çıkacak. Dinlendirdiğiniz kekin kalıptan kolayca çıktığını göreceksiniz.

  • Hazırladığınız kek hamurunu dökmeden önce, kalıbı sıcak suya batırıp çıkarın,
  • Kalıbı hızlıca kuruladıktan sonra, önce iyice yağlayın,
  • Kalıbı yağladıktan sonra hafif hafif silkme yöntemiyle unlayın,
  • Keki fırından çıkardıktan sonra on dakika kadar nemli bir bez üzerinde bekletin.
Kekin yumuşak olması için
Kekin yumuşak olması için

Kekin Yumuşak Olması İçin Ne Yapmalıyız?

Kekin yumuşak olması için malzeme oranı önemli. Kekin yumuşak ya da sert olmasını yağ ve süt sağlar. Onun için bu malzemeleri doğru ayarlayın. Yağı az olan kek normalden sert olur. Fırını ısıtmadan keki koymak da kekin sert olmasına sebep olur. Bundan dolayı önce fırını ısıtın. Ardından keki fırına koyun.

Diğer yandan fırını fansız çalıştırın. Fansız çalışan fırında nem oranı yüksektir. Dolayısıyla kek de yumuşak olur. Bir de un oranını iyi ayarlayın. Eğer un fazla gelirse kek sert olur.

Afiyet olsun.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu