Kiler Düzeni Nasıl Olmalı?
Kiler düzeni düzenli bir mutfağın da ilk adımıdır. İşte birbirinden kullanışlı kiler düzenleme fikirleri.
İster ayrı bir kiler olsun, isterseniz de kiler dolabı. Her ikisini de düzenli aralıklara düzenlemeniz gerekir. Haydi adım adım kiler düzeni için çalışalım.
Adım Adım Kiler Düzeni
The New York Times’dan Tim Mckeough düzenli bir kilerin nasıl olması gerektiğini anlatıyor:
Her Şeyi Çıkarın
Kiler içinde kaybolacağınız, neyin nerede olduğunu bulamadığınız bir yer olmamalı. Food52’nin kurucusu ve CEO’su Amanda Hesser (ve eski Times gıda editörü ve yazarı): “Kilerde sadece gerçekten ihtiyacınız olan şeyler olmalı.” Kilerde bir gün belki kullanırım diye düşündüğünüz malzemeleri değil de her zaman ihtiyacınız olan malzemeleri bulundurmalısınız.
Kilerinizi düzene sokmaya, her şeyi dışarı çıkararak başlayın. Böylece neyin fazla olduğunu görmüş olursunuz. Bunu yaparken, süresi dolmuş veya artık kullanmadığınız malzemelere dikkat edin ve onları atın. Malzemelerin göz önünde olduğundan emin olun. Böylece zamanı geçmeden kullanabilirsiniz.
Benzer Malzemeleri Bir Araya Koyun
Her şey bittiğinde, birlikte gruplanması gereken ürünleri tespit edin. Örneğin bakliyat ürünleri bir arada dursun ya da reçelleri birlikte gruplayın. Böylece bir şeyi aradığınızda daha kolay bulabilirsiniz. Özellikle kapalı raf sistemi olan kilerlerde bu yöntem çok işe yarar. Tüm kapakları açmak zorunda kalmazsınız.
Hatta dilerseniz dolapların üzerine etiket yapıştırabilirsiniz. Böylece herkes aradığını kolayca bulabilir. Bu da mutfakta zaman kazanmanızı sağlar.
Malzemelere Yer Açın
Kileriniz aşırı dolu ise ve her şeyi içeriye sığdırmanın zor olacağını biliyorsanız, başka bir yere taşınabilecek şeyleri ayrıştırın.
Atıştırmalıklar, kahve ve çay başka bir yere taşınmak için iyi adaylardır. Ve eğer kap ve tencere saklamak için kiler kullanıyorsanız, onları da dışarı çıkarın. Özellikle tencereler çok yer kapladıkları için başka bir yere alınmaları size fazladan alan sağlar.
Rafları İhtiyacınıza Göre Ayarların
Çoğu mutfak dolabının ayarlanabilir rafları vardır. Fakat çoğu kişi bu özelliği kullanmaz. Oysa er rafı aynı ölçüde kullanmak zorunda değilsiniz. Küçüklü büyüklü raflara ihtyiaç duyabilirsiniz.
Küçük kavanozlar için küçük bir raf gerekirken, daha büyük kaplar için daha büyük bir rafa ihtiyaç duyarsınız. O halde küçük kavanozlar için büyük bir raf kullanmamalısınız. Rafı küçük kavanozlara göre ayarlayın. Böylece büyük kaplar için daha büyük bir alanınız olacaktır.
Raflar arasındaki boşluğu teneke kutularınıza ve kaplarınıza uyacak şekilde ayarlayarak, sahip olduğunuz alanı gerçekten en üst düzeye çıkarabilirsiniz.
Yeterli yer varsa, fazladan bir veya iki rafa bile sıkıştırabilirsiniz. Veya mevcut bir rafın üzerine ek, yükseltilmiş bir seviye oluşturmak için ayaklı bir tel dolap rafı ekleyebilirsiniz.
İdeal olarak, ürünleri üst üste istiflemekten kaçınmalısınız. Bu, yerden tasarruf ettiğiniz hissi oluşturabilir ama aynı zamanda bir engeldir. Bir şeyi almak için diğer malzemeyi de yerinden çıkarmak zorunda kalmak zaman kaybına sebep olur.
Günlük Malzemeleri Göz Önünde Tutun
Ürünleri kiler içine koyarken, günlük yemek pişirmek için kullandığınız ürünleri göz önünde tutarak kolayca erişilebilir olmalarını sağlayabilirsiniz. Her zaman kullandığınız malzemelere çabucak ulaşmanız zaman tasarrufu sağlar.
Çocuklarınız varsa, atıştırmalıklarını kilerin kolay bir yerine koyarak çocuklarınızın o malzemeleri kendi kendilerine almalarını sağlayabilirsiniz.
Kutu veya Çekme Düzenleyici Kullanın
Dikkatlice seçilmiş birkaç aksesuar, kileriçindeki tüm alanı kullanmanızı sağlar. Şeffaf plastik kutular ya da tel raflar bu iş için idealdir. Şeffaf kutular içlerini görmenizi sağlar. Tel raflar da hem hafiftir hem de pek çok malzemeyi depolamada kullanılabilir.
Kutular çekmeceler gibi işlev görür. Hem malzemelerin derli toplu durmasını sağlarlar, hem de dağılabilecek ürünleri bir arada tutarlar. Küçük kavanozlar da malzemelerin kolayca erişilebilir kalmasına yardımcı olabilir.
Her Ürünü Saklama Kabına Aktarmanız Gerekmez
Marketten alınan hemen her ürün paketlidir. Bazı malzemeleri saklama kaplarında saklayabilirsiniz. Fakat örneğin makarna için bir saklama kabı kullanmanız gerekmez. Pişirmek istediğinizde paketini açabilirsiniz. Sürekli saklama kabı kullanamak da fazladan yer kullanamak anlamına gelebilir. Kavanoz makarna paketinden daha fazla yer kaplar.
Bunun yanı sıra kakao, kahve gibi ürünler için saklama kabı gerekir. Bu ürünler tek seferde tüketilmedikleri için sürekli paketin ağzını kapatmakla uğraşmak istemezsiniz.
Kapları ve Rafları Etiketleyin
Düzenleme işi bittikten sonra rafları ve kapları etiketlemeyi düşünebilirsiniz. Dilerseniz etiket yapıştırabilirsiniz, dilerseniz de kalemler doğrudan kaba yazabilirsiniz. Bu özellikle içi görünmeyen kaplar için gereklidir. Böylece her kabı açmak zorunda kalmazsınız.
Kiler Düzenleme Fikirleri
Kiler düzeni nasıl sağlanır? Birlikte bakalım:
Mutfakta, birkaç düzenleme ile yiyeceklere daha çok yer açın.
Mutfağınızda yiyecekler bazen yığılma yapar. Son kullanma tarihi geçmiş ürünler, çürümüş sebzeler ve kullanmayı unuttuğunuz malzemeler karmaşaya neden olur ve işinizi zorlaştırır. Bunun için kileri kullanın.
Yiyecekleri türlerine göre, şişeler, kutular ve poşetler olarak, sınıflandırın ve kilere yerleştirin. Yaptığınız sınıflandırmayı, yiyeceklerin üzerlerine ne olduklarını yazarak tamamlayın.
Yüksek raflara hafif kutuları yerleştirin. Bu şekilde olası kazaları da engellemiş olursunuz.
Dökülebilecek yiyecekleri, açılması zor kapaklı kaplara yerleştirin. Kolayca açılan kaplara yerleştirmeniz durumunda, kapak açılıp içindeki yiyecekler etrafı kirletir. Aynı boydaki kutular için ayırıcı aparat kullanın.
Hamur işlerinde kullandığınız un ve kabartma tozu gibi ürünlerin ağzını zımbalayın. Hava almasını engelleyin. Bu şekilde hem ürünlerin bozulmasını hem de haşere oluşmasını engellemiş olursunuz. Tercihe göre, ürünleri cam kavanozlarda da saklayın.
Tüm malzemeyi bir tezgahın üzerine dizin, elden geçirin ve süresi geçmiş ya da bozulmuş olanları ayırın. Yeniden almanız gereken malzemeleri alışveriş listenize ekleyin. Kiler dolabınızın raflarını ve kapağını temizleyin. Kiler raflarını, dekoratif kaplarla kaplayabilirsiniz. Kilerde muhafaza edeceğiniz malzemeler için cam kavanozlar, plastik kaplar ve paslanmaz çelik kutular kullanın.
Benzer malzemeleri raflara dizmeden önce kategorize edin. Gruplandırma sizin yemek yaparken ihtiyaç duyacağınız en uygun hale gelene kadar, denemeye devam edin. Kiler raflarına yerleştireceğiniz malzemeyi tekrar gözden geçirin. Malzemeleri, kullanım sıklığına göre yerleştirin. En sık kullandıklarınız göz hizasında olmalıdır. Planlamanız netlik kazandıktan sonra, tüm malzemeyi buna göre raflara dizin.
Evinizin tamamında önemli olan depolama ve saklama işlemi, mutfak için de büyük önem taşır. Dikkat edeceğiniz birkaç ayrıntı ile mutfağınızdaki kullanım alanınızı genişletin.
- Mutfak kapısının arkasına, dar raflar yerleştirebilir ve bu rafları, en sık kullandığınız bakliyat, hububat ve kuru gıdaları yerleştirmek için kullanabilirsiniz.
- Bu rafların altına, raflı, şeffaf plastik bir dolap yerleştirin ve her bir katını ayrı ürünlere ayırın. Örneğin, en üst rafı, hazır toz çorbalar, pudingler ve yemek soslarına ayırın. Paketleri, son kullanma tarihleri en yakın olanlar en üste gelecek şekilde yerleştirin.
- Yine kapının arkasına asabileceğiniz düzenleyici çantalar da çok kullanışlı olacaktır. Ivır zıvırın ortada dağınıklık yapmasını engeller.
- Kiler köşenizin mutfaktan ayrı gibi algılanmasını istiyorsanız, hazırladığınız köşenin duvarında farklı renk ve tarzda bir duvar kağıdı kullanarak, doğal bir sınır yaratabilirsiniz.
- Kiler köşenizde, günlük tüketim gerektiren yumurta, süt gibi gıdalar için mermer bir raf bulundurun.
- Baharatlar, taze sebzeler, baklagiller, hububatlar, hazır yemekler gibi ürünleri, gruplara ayırarak düzenli bir şekilde saklayın. Böylece, kilerde aradığınız yiyeceği bulmak çok zamanınızı almayacaktır.
Mutfak kapısının arkasına, dar raflar yerleştirebilir ve bu rafları, en sık kullandığınız bakliyat, hububat ve kuru gıdaları yerleştirmek için kullanabilirsiniz. Kolay gelsin.