Kintsugi Tekniği Nedir? Kintsugi Malzemeleri Nelerdir?
Kintsugi tekniği kusurları kucaklamaya dayanan geleneksel bir Japon sanatıdır. Kintsugi nedir? Kintsugi malzemeleri nelerdir?
Kintsugi kırılmış seramik ya da çömlekleri onarmaya yarayan bir Japon sanat tekniğidir. Bu yöntemle kırılmış bir seramik kahve fincanını çöpe atmak yerine geleneksel yöntemlerle onararak bir sanat eserine dönüştürebilirsiniz. Bu teknik, kırıkları bir kusur olarak görmek yerine, onları toz altın, gümüş veya platin ile toz haline getirilmiş veya karıştırılmış reçine ile belirgin hale getirerek bakanların dikkatine sunar. Bir nevi kırıkları kutsar ve odak noktası haline getirir. Kintsugi “altınla yama yapmak” anlamına gelir. Aslında kintsugi, onarımın eşyayı olduğundan daha iyi hale getirebileceğini öneren bir uygulamadır.
Kintsugi Felsefesi Nedir? Kökeni Nereye Dayanıyor?
Kintsugi’nin tarihi 15. yüzyıla kadar uzanıyor. Zamanında bir Japon komutanının onarım için Çin’e bir çay finacı gönderdiği rivayet edilir. Fincanın basit bir şekilde elden geçirilip gönderilmesi sonucu Japon zanaatkarlar yeni yollar aramak durumunda kalıyorlar. Kintsugi de bu şekilde ortaya çıkmış. Kırık porselen veya toprak eşya, ağaçlardan gelen bir reçine veya cila ile tamir edilir. Yapışkan reçine daha sonra zımparalanır ya da cilalanır. Sanatçı daha sonra altınla birleştirilen yeni bir reçine ile çatlağı kaplar. Dolayısıyla kintsugi tekniği kusuları kucaklamak anlamına gelir.
Kintsugi Malzemeleri Nelerdir?
Geleneksel Kintsugi, onarımı için urushi verniği ve gerçek bir altın tozu kullanır. Diğer yandan Japonların çok daha güvenli olan lak ve bağlayıcı pirinç unu kullandıkları da biliniyor.Fakat bu malzemelere ulaşmak herkes için kolay değil. Bunun için piyasada kintsugi kitleri yer almaktadır. Bunlardan edinerek siz de kendi eşyalarını onarabilirsiniz.
Kitler, epoksi hızlı yapıştırıcı ve epoksi macun ve altın tozu içerir. Yapmanız gereken tek şey reçineyi altın tozu ile karıştırmak ve onu kaplamak istediğiniz kenarın bir tarafına uygulamak, sonra kenarları birbirine bastırmak. Reçine hala yapışkan olmasına rağmen, üzerine fırça yardımıyla az miktarda altın tozu sürebilirsiniz. Birbirine bağlamak için boşluklarda epoksi macunu kullanabilirsiniz.
Kintsugi Çeşitleri
Kintsugi’nin birkaç farklı tipi ve stili var. İlk olarak, kırılmış parçaları bağlamak için altın tozu veya reçinenin kullanıldığı geleneksel çatlak tekniği vardır, bu çeşidinde altın tozu kırıklarda bir damar gibi kıvrılır. İkinci olarak, büyük bir tencerenin eksik bir parçasının eksik olduğu ancak eksik segmentin tamamen altın veya altın vernik ile doldurulduğu parça metodu vardır, bu tekniğe Makienaoshi denir.
Kintsugi’de Kullanılan Diğer Malzemeler
Kintsugi tekniği için sadece altın tozu kullanılmaz. Popüler etkiler ayrıca gümüş, bakır ve bronz içerir ve bazen hepsinin bir karışımı kullanılır. Gerçek altın kullanılmadığında, yerine altın tozu etkisi veren yapay toz kullanılabilir. Benzer şekilde gümüş, bronz için bronz toz ve bakır için bakır tozu elde etmek için bir alüminyum tozu kullanılabilir. Genellikle, suya dayanıklı, renksiz bir madde uygulanır. Bu, işin daha fazla çizilmeye ve erozyona karşı dayanıklı olacağı, yani seramiklerin çok daha uzun ömürlü olacağı anlamına gelir. Kintsugi, güzel fakat oldukça kırılgan bir çalışma şeklidir.
Kintsugi Tekniği ile Onarım
Malzemeler
- Kırık seramik eşya
- Epoksi iki parçalı yapıştırıcı
- Lolipop çubukları
- Plastik çalışma yüzeyi
- Altın tozu
Kırık seramik parçalarının temizlendiğinden ve kuru olduğundan emin olun. Parçaları yan yana tutup doğru açıyı ayarlayın. Çubuğu kullanarak epoksiyi ve altın tozunu uygun bir kapta karıştırın, karışım homojen hale gelsin. Çubuk yardımıyla karışımı çatlağa sürün ve parçaları bir araya getirin. Bir iki dakika bekleyin, epoksi sertleşecektir. Ardından kırık eşyayı yarım saat kadar öyle bekletin. Yapıştırıcı iyice kuruduğunda yüzeyi hafifçe zımparalayabilirsiniz.