Kireç Lekeleri Nasıl Çıkar?
Suyun kireçli olması, suyun çok kullanıldığı mutfak, banyo gibi alanlarda kullanılan araçlarda kireç lekeleri oluşmasına sebep oluyor.
Kireç lekesi oluşan eşyaların kullanımı da zorlaşır. Su ısıtıcısı, duş başlığı, çaydanlık ve ütü gibi sık kullanılan eşyalar kireç lekeleri sebebiyle kullanılamaz hale gelir.
Her eşyada kireç lekelerinden kurtulmak için farklı çözüm yöntemleri gerekmektedir. Ütüler, duş başlıkları ve çaydanlıklarda farklı yöntemler kullanarak kireç lekelerinden kurtulabilirsiniz.
Zamanla içini kireç kaplayan kaplardaki lekeler için diğer bir yöntemde şudur: Kap, boş iken kısık ateş üzerine koyulur. Bir süre ısıtılır. Yalnız, bu işlem sırasında kabın yanmamasına dikkat etmek gerekir. Bu sayede, kireç kurur ve lekeler daha kolay çıkar.
Kaplardaki kireci temizlenin bir başka yolunda ise, kap içerisine yumurta kabukları ya da bir miktar sirke koyulur. Kap içerisinde, bu malzemelerden birinin kaynatılması sonucu, kireç yok olur ve temizlik sağlanır.
Kireç lekelerini temizlemede, kireç giderici kimyasallar kullanabileceğiniz gibi ev yapımı malzemeler de kullanabilirsiniz.
Kireç Lekesi Nasıl Çıkar?
Çaydanlıktaki kireç lekeleri nasıl çıkarılır?
Mutfaklarda en sık kullanılan araçlardan olan çaydanlıklar kirece lekelerine bağlı olarak kullanılamaz hale gelir ve çay keyfi bölünür. Çaydanlık, su ısıtıcısı gibi devamlı su kaynatılan kapların içinde zamanla kireç lekeleri oluşur. Bu lekeleri çıkarmak için, kap içerisine patates kabukları soyularak koyulur. Sonra kabuklar, uzun süre kaynatılır.
Çaydanlığın yarısına kadar su doldurun. Suyun içine de iki yemek kaşığı limon tuzu ilave edin. Limon tuzunu market ya da aktarlardan alabilirsiniz. Suyu iyice karıştırın ve karışımı kaynatın. Ardından suyu dökün ve çaydanlığı yıkayın.
Limon tuzu yerine sirke de kullanabilirsiniz. Çaydanlığı yarısına kadar suyla doldurun ve üzerine sirke ilave edin. Karışımı 15 dakika kaynatın. Ardından çaydanlığı yıkayın.
Ütüdeki kireç lekeleri nasıl çıkarılır?
Ütünüz kireçlenince buhar delikleri tıkanır ve ütü kullanılamaz hale gelir. Bu durumda ütünün su haznesini sirke ve suyla doldurun.
Ütünün fişini prize takın ve ısınmasını bekleyin. Birkaç dakika buhar püskürtüp fişi çekin. Ütü tamamen soğuduktan sonra su haznesine temiz su koyarak çalkalayın.
Olası sirke kalıntılarının elbiselerinize zarar vermemesi için ütünüzü önce kullanmadığınız bir kumaşın üzerinde kullanın.
Duş başlığındaki kireç nasıl temizlenir?
Duş başlığını yerinden çıkarın ve sığabileceği büyüklükte bir tencerenin içine koyun. Başka bir kapta bir litre su ve bir bardak sirkeyi kaynatın.
Bu karışımı duş başlığının üzerine dökün. Duş başlığını bu tencerede bir gece bekletin.
Sıcak su, plastik duş başlıklarına zarar verebilir. Bu sebeple plastik duş başlıklarını sıcak suda bekletmeyip sadece suyun içine belli sürelerle sokup çıkarabilirsiniz.
Siz de, bu bilgiler ile sık sık kullandığınız kaplardaki kireci temizleyebilir ve daha sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.