Kırmızı et türleri ve özellikleri

Kırmızı etin yeri, lezzeti, ağızda bıraktığı tat farklıdır. Sofraların kırmızı lezzeti olan büyükbaş hayvanların etleri ne zaman daha lezzetlidir?

Bir yemekte kaç gram kırmızı et olmalıdır? Bu bilgileri sizin için hazırladığımız özel dosyada bulabilirsiniz…

Kırmızı et porsiyonları

Kırmızı etle yapacağınız yemek için, kişi sayısı ya da kap miktarına göre aşağıdaki tabloda verilen gramajlardan yararlanabilirsiniz. Porsiyon ya da kişi sayısı arttığında, kullandığınız etin de gramajını arttırmayı unutmayın.

Kap
Adetleri
Çocuklar
Et Gramı
1 Kişi
Et Gramı
2 Kişi
Et Gramı
3 Kişi
Et Gramı
4 Kişi
Et Gramı
5Kişi
Et Gramı
1 Kap üzerinden250 K.
200 K.S.
500 K.
400 K.S.
1000 K.
800 K.S.
1500 K.
1200 K.S.
2000 K.
1600 K.S.
2500 K.
2000 K.S.
2 Kap üzerinden150 K.
125 K.S.
300 K.
250 K.S.
600 K.
500 K.S.
900 K.
750 K.S.
1200 K.
1000 K.S.
1500 K.
1250 K.S.
3 Kap üzerinden100 K.
80 K.S.
200 K.
180 K.S.
400 K.
360 K.S.
600 K.
550 K.S.
800 K.
720 K.S.
1000 K.
800 K.S.
4 Kap üzerinden80 K.
60 K.S.
150 K.
125 K.S.
  1. 250 K.S.
450 K.
375 K.S.
600 K.
500 K.S.
750 K.
620 K.S.

K: Kemikli et, K.S: Kemizsiz et

Etlerin cinsleri ve özellikleri

Etler, koyun ve sığır olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Koyun etleri kendi arasında; kıvırcık, dağlıç, karaman ve keçi olarak ayrılır. Sığır etlerinin ise, sığır, dana ve manda gibi türleri vardır. Aynı zamanda bu hayvanların erkeklik ve dişilik gibi başka özellikleri de bulunmaktadır. Bu özellikler de, etlerin lezzetinde büyük rol oynamaktadır.

Koç: Hangi cins olursa olsun koyunların erkeği, dişisinden çok daha iyidir.

Koyun: Cinsleri ne olursa olsun tüm koyunlara marya denilmektedir. Koyunlar yavrulama özelliklerini kaybettikten sonra yani kartlaştıktan sonra kesilirler. Bu yüzden etleri sert ve lezzetsizdir. Bu etler oldukça da zor pişer. Bunun için koyun eti pek tercih edilmez.

Kırmızı etlerin cinsleri ve ayırt etme yöntemleri

Kıvırcık eti: Koyun etleri arasında en makbul kabul edilen ettir. Kıvırcıkta kendi arasında karnabat ve kıvırcık merinos olmak üzere ikiye ayrılır. Karnabatın eti pembe ve çok lezzetlidir. Merinosun eti ise esmerdir ve hafifçe kokar. Merinosun lezzetli bir et olduğu söylenemez. Kıvırcıkları diğer cinslerden ayırt edebilmek için kuyruğuna bakmalısınız. Bu hayvanların kuyrukları ince ve uzundur.

Dağlıç eti: Koyun etleri arasında kıvırcık etinden sonra en çok tercih edilen ettir. Dağlıçlar beyaz ve kara olmak üzere ikiye ayrılırlar. Beyaz dağlıçların arasında bazen karnabatları aratmayacak kadar lezzetli olanları vardır. Kara dağlıçların eti hafif kokulu ve lezzetsizdir. Bu yüzden beyaz dağlıçlar kadar tercih edilmezler. Beyaz ve kara dağlıçları birbirinden ayırt edebilmek için kuyruklarına bakmanız gerekir. Beyaz dağlıçların kuyruklarının üstleri geniştir. Kara dağlıçların ise, beyazlara göre kuyruklarının üstleri daha ensizdir.

Karaman eti: Koyun etleri arasında üçüncü sırada yer alır. Beyaz ve kızıl karaman olmak üzere ikiye ayrılırlar. Beyaz karaman eti az, çok beyaz dağlıça yakındır. Kara dağlıçtan çok daha lezzetlidir. Karaman etlerini sıralayacak olursak, kızıl karaman eti en son sırada yer alır. Bu türü kuyruklarıyla olduğu gibi cüsselerine bakarak da ayırt edebilirsiniz. Beyaz karamanın kuyruğu, beyaz dağlıça göre biraz daha büyüktür. Cüsse olarak da normal koyun büyüklüğündedirler. Kızıl karamanların kuyruğunun üstünde ikinci bir yumru vardır. Boyutları olarak danalarla kıyaslanabilecek büyüklüktedirler.

Keçi eti: Keçi etleri kendi arasında tiftik ve kara keçi olmak üzere ikiye ayrılırlar. Bunların dışında başka türleri olsa da keçi eti genel olarak tercih edilmez. Koyunlara göre ince ve daha uzun cüsseye sahiptirler.

Kuzu eti: Kuzu etleri süt kuzusu ve koyunlaşmış kuzu olmak üzere ikiye ayrılırlar. Süt kuzuları genelde dört – dokuz kilo arası gelirler. Ocak ayının başı gibi doğup, mart ayı gibi yenilirler. Koyunlaşmış kuzular ise; 10 – 15 kilo arası gelirler. Bu kuzular, mayıs ayı gibi doğup, kasım ayında kasaplardaki yerlerini alırlar. Kuzularda erkeklik, dişilik önemli değildir. Etleri oldukça yağlı ve lezzetlidir.

Sığır (inek, öküz ) eti: Bu etler Trakya ve Erzurum yöresi olmak üzere ikiye ayrılırlar. Trakya yöresine ait etler, Erzurum yöresine göre daha yağsız fakat daha lezzetlidir. Trakya yöresinin etleri pembemsi, yağları ise, limon renginden biraz daha açık sarı renktedir. Erzurum yöresinin etleri ise, karaya çalan esmerlikte, yağları ise, koyu sarı renktedir. Hangi yöreye ait olursa olsun, inek eti her zaman öküz etinden daha lezzetlidir.

Manda eti: Dişi mandaların etleri erkek mandaların etlerinden daha lezzetlidir. Dişi mandaların etleri dana etini andırır. Erkek mandaların etleri ise, sığır etine benzer. Sığır etinden daha siyah, sert ve lezzetsizdir. Sığır ve manda etini birbirinden ayırmak için yağlarına dikkat etmeniz yeterli olacaktır. Sığır etinin yağları sarı, manda etinin yağları ise, koyun eti gibi bembeyazdır.

Dana eti: İnek ve öküzün üç aylık olanlarına süt danası, üç aylık manda yavrularına süt malağı, iki yaşına kadar olanlarına büyük dana ya da malak denir. Dana ve malakların etleri pembe ve yağlıdır. Etleri esmerleşmiş danalar pek tercih edilmez.

Besili hayvanları ayırt etme usulü

Kuzu, manda, koyun, sığır, dana… Cinsi ne olursa olsun bu etlerin lezzetli olabilmesi için besili olmaları gerekir. Beslenmemiş zayıf hayvanların etleri her zaman lezzetsiz olur. Bu hayvanların besili olup olmadığını anlamak için aşağıdaki özelliklere dikkat etmeniz gerekiyor.

Koyun kuzu etleri: Bu etlerin böbrekleri yağla örtülmüş, sırt ve omuz başlarının da yağlı ve pembe olması gerekmektedir.

Sığır ve manda etleri: Sığır ve manda etleri ne kadar yağlı olursa, bu onların o kadar besili olduğunu gösterir. Özellikle pirzola üstünün bir – bir buçuk parmak kalınlığında yağla örtülmüş olması gerekir.

100 Gram
Yağsız Et
100 Gram
Az Yağlı Et
100 Gram
Orta Yağlı Et
100 Gram
Çok Yağlı Et
91 Kalori156 Kalori307 Kalori425 Kalori

Etler ne zaman servis edilir?

Etler; çorbadan sonra ana yemek olarak sebze, pilav, makarna ya da börekle beraber servis edilmelidir. Bunun dışında kırmızı etler çorbaya da ilave edilebilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu