Kış Meyveleri Nelerdir?

Kış meyveleri, bağışıklık sistemimizi güçlendiren ve bizi hastalıklardan koruyan antioksidan vitaminler yönünden oldukça zengindir.

Her mevsimin kendine özgü meyveleri vardır. Mevsiminde tüketilen meyveler hem vitamin açısından daha zengin ve tazedir, hem de daha sağlıklıdır.

Portakal

C vitamini deposu olan portakalın sadece içi değil, kabuk kısmındaki beyaz tabaka da tüketilebilir. Tüm C vitamini, genel yargının aksine, bu beyaz tabakada yoğun olarak bulunmaktadır. Ekşi portakalların kabuğunu soyup, içine şeker ekleyerek tüketebilirsiniz. Dondurma ve krema ile portakalı karıştırarak hafif ekşimsi bir tat yaratıp, yazın sıcak günlerinde ideal bir serinletici hazırlayabilirsiniz. Portakalın bir diğer çeşidi olan kan portakalı, biraz daha farklı bir tat olarak, ahududu ve üzüm tatları da içermektedir. Yoğun ve mayhoş tatlardan hoşlananlar için ideal bir meyvedir.

Greyfurt

Greyfurt, sedef otugiller familyasından bir meyve türüdür. Greyfurt kasım ayından şubat sonuna kadar pazarlarda taze olarak bulunabilmektedir. Mevsiminde tüketilmesi önerilir.

Greyfurt, A vitamini açısından oldukça zengin bir meyvedir. C ve B grubu vitaminleri ile potasyum, magnezyum, bakır, sodyum ve fosfor minerallerini de içerir. Metabolizmayı hızlandırmasıdır. İçinde yüksek miktarda bulunan C vitamini sayesinde, yaraların daha çabuk iyileşmesini sağlar. Nikotin ihtiyacını azaltır.

İlaç kullanan kişilerin greyfurt tüketiminde doktora danışmaları önerilir. Greyfurt çiğ olarak tüketilebileceği gibi kabuklarından reçel ve marmelat da yapılabilir. Suyu sıkılarak da içilebilir.

Meyve salatası

Elma

Elma kolaylıkla bulunabilen, çeşitli renk ve tada sahip gözde bir meyvedir. Herkesin severek yediği bu meyvenin pek çok faydası vardır. Elma suyu, sindirim sistemini uyararak mide mukozasını güçlendirir. Yatmadan önce yediğiniz bir elma rahat uyumanızı sağlar.

Sabah aç karnına yediğiniz elma, bağırsaklarınızı çalıştırır.  Rejim yapanlar için de elma, bir numaralı meyvedir. İştah kesme özelliğiyle formunuzu korumanıza yardımcı olur.

Yaptığınız lahana yemeğinin suyuna bir elmanın kabuğunu atarsanız kokunun çabuk yok olduğunu göreceksiniz. Yemeğe attığınız elma kabuğu aynı zamanda hazmı kolaylaştırır ve böbreklerinizin çalışmasını sağlar.

Kış meyveleri

Armut

A, B1, B2, C vitamini, bakır ve fosfor içerir.  Kan kolesterol seviyesini dengeler. Her iki besin öğesinin de antioksidan etkisi olup vücudu serbest radikallere karşı koruyucu özelliği vardır.

Ayva

A, B1, B2, C vitamini içerir. Ağız kokusunu giderir. İshale iyi gelir.

Kivi

A ve C vitaminleri içerir. Bir kivideki C vitamini miktarı 2 portakaldaki, 3 mandalinadaki C vitaminine eşdeğerdir. A vitamininin, görme bozuklukları, üreme fonksiyonları ve kemik gelişimine önemli katkıları bulunmaktadır.

Mandalina

Turunçgiller ailesine üye olan mandalina, ılıman iklimlerde yetişir. Turuncu ve sarı renklerde, portakala oranla daha yumuşak bir kabuğa ve birçok çeşide sahip mandalina, etli ve sulu bir yapıdadır. Çekirdekli ve çekirdeksiz olmak üzere 2’ye ayrılabilir. Mandalina, etrafına oldukça hoş bir koku yayar ve açacağı beyaz renkteki çiçekleri ile bulunduğu ortama renk katar.

Mandalina, B ve C vitaminleri bakımından oldukça zengin besin kaynaklarıdır. Bu vitaminler, vücudun direnç kazanmasına yardımcı olur. Grip ve nezleye karşı koruyucu bir rol oynayan mandalina, özellikle kış aylarında sıklıkla tüketilmelidir.

Mandalina, taze olarak tüketilebileceği gibi, suyu sıkılarak da içilebilir. Burada önemli olan, mineral kaybının olmaması adına mandalina suyunun hemen tüketilmesidir.

çatlamış nar meyvesi

Nar

Ilıman iklim meyve türü olan nar Ortadoğu, Anadolu, ve Kafkasya ile İran Körfezi arasında kalan bölgede yaygın olarak yetiştirilmektedir.

Ülkemiz nar yetiştiriciliğinde üçüncü sıradadır. Nar biraz tatlı, mayhoş ve ekşi bir meyvedir. Bitki kökünden meyve çekirdeğine dek pek çok yönüyle kullanılan bir meyve olan nar, C vitamini açısından zengindir. Meyve ve meyve suyu olarak tüketilebildiği gibi, ekşi nar suyundan sirke ve nar ekşisi yapılmaktadır.

Nar bitkisi 1-5 metre boyunda küçük ağaçcık şeklindedir.  Yapraklarının kenarları tüylü, üst yüzeyleri dumanlı ve açık yeşil renktedir. Çiçekleri, kendine özgü kırmızı nadiren sarı ya da beyaz renkte ve kokusuzdur.

Meyvesi parlak kırmızı, sarımsı, yeşil ya da beyazımsı renkte derimsi yapıda bir kabukla kaplıdır. Kabuğu sayesinde 2-3 ay muhafazası mümkündür ve taşıma sırasında zarar görmez.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu