Kış Öncesinde Evde Yapılması Gerekenler

Kış öncesinde ne gibi hazırlıklar yapılır? Yapraklar sararıyor, günler kısalıyor. Kışa hazır mısınız? Sonbahar kışa hazırlanmak için iyi değerlendirilmeli.

Nerede fiziksel bir dağınıklık varsa orada ruhsal olarak da bir dağınıklık vardır. Yaşadığımız, içinde vakit geçirdiğimiz alanların temizliği bizi psikolojik olarak da daha huzurlu ve sağlıklı hissettir. İçinizi rahat ettirecek, huzurlu bir kış mevsimi yaşamak istiyorsanız size birkaç önerimiz var. Olukların temizlenmesinden ısıtma sistemlerinin kontrol edilmesine kadar hiçbir şeyi atlamayın. İşte kış öncesinde evde yapılması gerekenler.

Kış Öncesinde Evde Bakım Önerileri

Kombi Bakımı

Kombinizin hava filtresini değiştirdiğinizden ve soğuk hava başlamadan önce verimliliğini kontrol ettiğinizden emin olun. Bunun için bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Uzman biri, ısıtma sisteminizin ürettiği muhtemelen tehlikeli karbon monoksit seviyelerini kontrol edebilir ve düzeltebilir. Kış için birkaç hava filtresinde stoklayın ve her ay değiştirin. Programlanabilir bir termostata sahip değilseniz, enerji maliyetlerinizi düşürmenize yardımcı olacak bir sistem satın alın.

Kombinin maksimum verimliliğine ayarlandıktan sonra, ısıtma kanallarınızı ve deliklerinizi incelemek için bir dakikanızı ayırın. Onları tozdan arındırın ve yazın içine girebilecek her şeyi temizleyin. Ardından camlarınızı ısıtma verimliliğinizi tehlikeye sokabilecek sızıntılara karşı kontrol edin. Soğuk havanın içeri girdiğini düşünüyorsanız, yapı marketlerden plastik bir sızdırmazlık kiti satın alın ve ısının kaçmaması için plastiği pencerenin etrafına yerleştirin. Kapılarınızı da kontrol ettiğinizden ve gerektiğinde hava sıyırıcılarını tamir ettiğinizden emin olun.

Şömine Bakımı

Çoğu baca temizleyicisi yıllık temizlik önerir, ancak şömineyi ne sıklıkta kullandığınıza bağlı olarak bu rutin değişebilir. Şömineyi sık sık kullanacaksanız inceleme için baca temizleyicisi çağırın.

Yangın Tehlikesi

Kışın gelmesi yangın tehlikesi için yeni bir potansiyel oluşturur, bu nedenle evinizdeki yangın güvenliğini gözden geçirmek için zaman ayırın. Gerekirse yangın söndürücüleri kontrol edip değiştirin ve duman dedektörünüzdeki pilleri değiştirin. Ayrıca ailenizle birlikte ev yangın tahliye planını gözden geçirin.

Bahçe Temizliği

Özellikle evinizin çevresinde çok fazla yapraklı ağaç varsa, sonbaharda olukları birkaç kez incelemek ve temizlemek en iyisidir. Oluklar tıkalı kalırsa, su üstlerine ve temelin yanındaki zemine dökülür ve bu da bahçeye zarar verebilir. Oluklar ve iniş çıkışları temiz tutulmalı ve kaygan veya buzlu olmayacak şekilde suyu temelden, yürüyüş yollarından ve araba yollarından uzağa yönlendirmelidir.

Bahçe Bakımı

Sonbahar yapraklarının turuncu, sarı ve kahverengi renkleri, ağaçlarda olduğu gibi zeminde de iyi görünüyor. Fakat aynı zamanda tehlike oluşturabiliyorlar. Yaprakları toplayıp çöpe atın. Çoğu bölgedeki yaprakların yakılmasıyla ilgili düzenlemeler vardır, bu nedenle öncelikle belediyeden bilgi alabilirsiniz. Yaprakları verandadan temizlerken, kış için veranda mobilyalarını temizlemeyi, paketlemeyi ve saklamayı unutmayın. Bahçe hortumlarını ayırın ve mümkünse, dış musluklara giden borulardan suyu kapatmak ve tahliye etmek için bir iç vana kullanın. Bu, evin hemen içindeki boru bölümünde donma olasılığını azaltır.

Bazı çiçekler ve bitkiler yazın güneşi severken kışın kapalı alanlara ihtiyaç duyarlar. Evinizde kış bitkileriniz varsa, genel düzenini oluşturarak temizliğini yapın ve bitkilerinizi doğru yerlerine yerleştirin.

Garaj Temizliği

Kullanılmayan yakıtı, çim biçme makinesi gibi garajda depolanan herhangi bir gazla çalışan ekipmandan boşaltmanız önerilir, çünkü tortu birikebilir ve yakıt borularını tıkayabilir. Benzini çocukların erişemeyeceği tanklarda saklayın ve gerekirse kar atma makinenizde veya acil durum jeneratörünüzde kullanıma hazır hale getirin.

Jeneratörleri Kontrol Edin

Çok fazla fırtına gören bir bölgede yaşıyorsanız, bu durum kış aylarında karartmaların ana nedeni olduğundan acil durum jeneratörüne sahip olmak iyi bir fikirdir. Eğer bir tane varsa, onu çıkarın ve iyi çalışır durumda olup olmadığını görmek için bir test çalıştırması yapın. Jeneratörü hiçbir zaman kapalı bir alanda çalıştırmadığınızdan emin olun.

Kitaplıklarınızda Yer Açın

Kitaplıklarınızda sakladığınız, köşeye sıkışmış dergileriniz, biriktirdiğiniz gazete ekleriniz veya artık kitaplığınızda tutmak istemediğiniz kitaplarınız olabilir. Hepsini elden geçirin ve ayıklayın. Eski dergilerinizi geri dönüşüm kutularına bırakabilirsiniz. Okumayı düşünmediğiniz kitaplarınızı da bağışlayın.

Gardropları Yerleştirin

Kışlık giysileri çıkarmanın zamanı gelmek üzere. Peki kışlık kıyafetleriniz için yeterince yeriniz var mı? Dolabınızda bulunan yazlık ve sonbaharlık kıyafetlerinizi elden geçirerek, uzun zamandır giymediğiniz giysilerinizi ayıklayın. Giysilerinizi elemekte zorlanıyorsanız şöyle bir yol izleyebilirsiniz; dolabınızdaki tüm giysilerinizi gözden geçirin. Son bir yıl içinde hiç giymediğiniz , zarar görmüş ve eskimiş kıyafetlerinizi bir kenara ayırarak kutulayın. Kendinize biraz zaman verin, o zaman içinde kıyafetlerinizi kutularından çıkarmaya hiç ihtiyaç duymuyorsanız, onlara ihtiyacınız yoktur. Bu kıyafetlerinizi elden çıkararak, dolaplarınızdaki fazlalıklardan kurtulun ve yeniye yer açın.

Boya İşleri

Bir evi en ferah gösteren noktalardan biridir. İç mekanlarınızda yapacağınız boya ve badana işlemleri evinizi ferahlatır, genel havasını temizler ve yeni bir görüntü oluşturur.

Tüm bu düzenlemelerden sonra iç mekanlarınızdaki ferahlama hissi size huzur ve enerji verecektir. Evlerinizde sağlıklı yaşamak için fazlalıklarınızdan arının ve kendinize yer açın.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu