Kışın Doğalgazdan Tasarruf Sağlamanın Yolları
Kış aylarında gelen yüksek doğalgaz faturaları, birçok ev sahibinin canını sıkar. Diğer birçok alanda olduğu gibi, doğalgazdan da tasarruf sağlamanın yolları ise elbette ki vardır. Bunun için en önemli nokta, doğalgazı bilinçli tüketmek; gereksiz kullanımı sonlandırmaktır.
Peki, doğalgazdan tasarruf sağlamanın yolları nelerdir?
Dış cephe yalıtımı bu konuda son derece önemlidir. Ancak bunu, tek bir daire için uygulamak imkânsızdır, binanın tamamına yaptırılması gerekir. Apartman sakinleri ile ortak bir karara vararak binaya dış cephe yalıtımı yaptırılması doğalgazdan büyük ölçüde tasarruf edilmesini sağlayacaktır. Aynı şekilde çatı izolasyonu yetersiz ise, ısıtma için harcanan masraf artacaktır.
Isıtma için kullanılan sistemler düzenli aralıklarla kontrol ettirilmelidir. Örneğin, doğalgaz sobası filtrelerinin kış aylarına girdikten sonra, her ay kontrol ettirilmesinde fayda vardır. Ek olarak bir de, bacalı doğalgaz sistemleri dolap içine saklanmamalıdır. Bu durum, cihazın evdeki havayı almasını engelleyecek ve sonucunda da çalışma verimini düşürecektir.
Evde kullanılacak petek sayısına, evin metrekaresi göz önünde bulundurularak karar verilmelidir. Aynı zamanda, kombi tesisatında herhangi bir sorun varsa doğalgaz faturası gitgide artış gösterecektir. Bu nedenle, fatura tahmin edildiğinden daha fazla geliyorsa kombi sisteminin kontrol ettirilmesi gerekmektedir.
Kombiyi sürekli olarak açıp, kapamak doğru bir hareket değildir. Bunun yerine, ev ısındığında kombi ısısını en düşük seviyeye alarak açık bırakmak gerekir. Ancak ev, bir günden fazla bir süre boş bırakılacaksa kombi kapatılmalıdır.
Evdeki peteklerin önüne koltuk, masa gibi eşyalar konulmamalıdır. Bu durum eşyaların, peteğin eve yayacağı ısıyı kesmesine neden olur. Güneş battığı zaman, perdelerin kapatılması da evdeki ısının korunmasında faydalı olacaktır.
Pencerelerin çift cam veya çift pencere olması, evdeki ısının muhafaza edilmesinde oldukça önemlidir. Şayet pencereler bu yapıda değilse, sünger malzeme ile izole yapılabilir.
Isıtma cihazlarına takılacak termostatlar, sıcaklığı optimize şekilde ayarlar. Yani ev içerisindeki sıcaklık arttıysa, ısıtma cihazının seviyesini düşürür; azaldıysa arttırır. Bu şekilde, en doğru ısı ayarı bulunabilir.
Ocak ve fırın kullanımına dikkat
Evdeki ocak ve fırınların bilinçli kullanımı da göz ardı edilmemesi gereken bir diğer konudur. Örneğin, pişirilecek gıda paketinin üzerinde ön ısıtma yapılması gerektiği yazmıyorsa, ön ısıtma yapılmamalıdır. Pişirme veya ısıtma esnasında, fırın kapağı açılmamalıdır. Bu durum, ısı kaybının oluşmasına neden olacak ve fırının pişirme süresi uzayacaktır. Ocakta yemek pişirdikten veya ısıttıktan sonra ocak gözleri hemen kapatılmalıdır. Ocak ateşi, tencere tabanının boyutu kadar veya boyutundan daha az açılmalıdır.
Yukarıda saydığımız unsurlara dikkat ederek, doğalgazdan tasarruf sağlayabilirsiniz.