Kışlıkları Kaldırırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Kışlıkları kaldırırken gözden bir şey kaçırmak istemiyorsanız sizin için önerilerimiz var. İşte kışlıkları kaldırırken dikkat etmeniz gerekenler.

Kışlık giysilerinizi dolaptan çıkarın. Tek tek kontrol edin. Üzerinde lekesi olan kıyafetlerinizi yıkayın. Özellikle parfüm lekesi gibi çok önemsenmeyen lekeler, temizlenmeden kaldırıldığında daha sonra lekeyi çıkarmak daha da zorlaşacaktır. Çıkmayan lekeleri ya da kumaşa zarar vereceğini düşündüğünüz kıyafetlerinizi kuru temizlemeye gönderebilirsiniz.

Giysilerinizin temizliğinden emin olduktan sonra, giysilerinizi kumaşına göre ayırın. Giysilerinizi ipek, yün, süet, deri, pamuk, keten ve sentetik ipek gibi gruplara ayırabilirsiniz. Özellikle yünlü ve ipekli kumaşlar tahtakuruları için iyi bir besin kaynağı olduğundan diğer kıyafetlerin zarar görmemesi için, diğer kıyafetlerden ayrı bir yere kaldırılmalıdır.

Yün ve yün esaslı kıyafetlerin hava alması önemlidir. Bu yüzden bu kıyafetlerinizi kanvas ya da müslin kumaş kutularda saklayabilirsiniz. Bu kutular kıyafetleriniz için yeterli hava sirkülasyonunu gerçekleştirirler.

Kutu yerine askıda kaldırılması gereken kıyafetleri, nem ve koku oluşumunu engellemek için giysi torbaları içinde saklayabilirsiniz. Giysi torbanızın kumaş olmasına özne gösterin. Eğer kumaş torbanız yoksa, onun yerine kıyafetlerinizin üzerine çarşafta serebilirsiniz.

Dolap ve çekmecelerde güve oluşumunu önlemek için, sedir ağacı kokulu oda parfümü kullanabilirsiniz. Sedir ağacı kokusu güveleri çekmecelerden uzak tutar.

Giysilerinizi saklarken, kolalı olarak kaldırmayın. Kola özellikle keten ve sentetik kumaşlara zamanla zarar verir. Ayrıca böcek oluşumunu da hızlandırır.

Dolaplarda Kış Temizliği Vakti

  • Kullanmayacağınız eşyaları bir kenara ayırın.
  • Kullanacağınız eşyaları, kategorilerine göre ayırın.
  • Yatak odası dolaplarında, üst çekmeceler genellikle sığ, alt çekmeceler ise genellikle derin olarak üretilir. Küçük eşyaları, üst çekmecelere koymayı tercih edin. Alt çekmecelere ise, sezonluk olmayan giysilerinizi kaldırın.
  • Bütün çekmeceleri, asitsiz kağıt veya naftalin ile koruyarak, kıyafetlerinizin zarar görmesini önleyin.
  • Grupladığınız giysilerin düzenli durabilmesi için, çekmecelerinizin iç kısımlarına bölmeler ekleyebilirsiniz.
  • Yapı marketlerden, dolap çekmecelerinizin her birinin derinliğine göre kestirebileceğiniz ahşap ayırıcılar satın alabilirsiniz.
  • Bölme oluşturmak için, farklı ebatlarda, hazır kübik ve dikdörtgen kutucuklar da satın alabilirsiniz.
  • Küçük eşyalarınızın düzenlenmesi için uygulayacağınız bölmelere ayırma seçeneği, daha sonraları size zamandan kazandıracağı gibi, estetik bir görüntü de oluşturacaktır.
  • Çorap ve iç çamaşırlarınız düzenlemek için, beş ya da altı küp bölme oluşturursanız, bir bakışta aradığınızı bulabilirsiniz.
  • Çanta ve ayakkabılarınızı da, renk uyumlarına göre, oluşturacağınız el yapımı bölmelerinizde saklayabilirsiniz.
  • Ayakkabılarınızı, koton bezinden çantalarda saklamayı tercih edebilirsiniz.

Gardrop Nasıl Düzenli Tutulur?

Planlama Yapın

Kışlıkları kaldırırken giysilerinizi dolaba renge, tipe, mevsime göre ayırarak yerleştirin. Böylece kıyafetlerinizi seçerken ve yerleştirirken daha kolay davranabilirsiniz. En çok kullandığınız giysileri en üste ve arkaya, daha sık kullandıklarınızı ise en rahat ulaşabileceğiniz yere koyun. Giysileri alırken dolabı karıştırmamış olursunuz. Düzenli tutmanın en iyi yolu, hiç bozmamaktır.

Kutular Kullanın

Dolap ve çekmecelerde kullanılabilen düzenleme kutuları işinizi kolaylaştırır. Çorap, eşarp gibi küçük ve çok olan eşyaları bu kutularda muhafaza edebilirsiniz. Ayrıca ayakkabılarınızı da kutularda saklamanız önerilir.

Askı Kullanın

Giysileri düzenli tutmayı sağlayan askıları pek çok eşya için kullanabilirsiniz. Özellikle daha az giydiğiniz giysileri el altında durmamaları için askılarda asarak dolabınızın arka kısımlarına koyabilirsiniz. Bir askıya birden fazla eşya asılabilir. Bu da yer kazanmanızı sağlar.

Katlama Yöntemlerinde Faydalanın

Giysileri katlayarak üst üste koymak giysilerin düzenli durmalarını sağladığı gibi, arandıklarında bulunmasını zorlaştıran bir yöntemdir. Bunun yerine rulo yapma yöntemini de deneyebilirsiniz. Örneğin rulo yaptığınız tişörtleri çekmecede saklayabilirsiniz. Aynı yöntemi pantolon ve kazaklar için de kullanabilirsiniz. Böylece aradığınız giysiyi daha kolay bulabilir ve dolabınızı düzenli tutabilirsiniz. Konmari katlama yöntemi için bilgi almak istiyorsanız sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Fazlalıklardan Kurtulun

Kışlıkları kaldırırken fazlalıklardan da kurtulun. Dolapta uzun süredir giymediğiniz ve artık giymeyeceğiniz giysiler varsa, onlardan kurtulmalısınız. Bunun için giysileri ihtiyaç sahiplerine ya da belediyelerin ilgili birimlerine ulaştırabilirsiniz. Böylece dolabınızda yer açılacaktır.

Konmari Katlama

Gardrop Kokusu Nasıl Giderilir?

  • Dolabınızda kötü koku oluşmuşsa tüm eşyaları çıkarın ve dolabınızı sirkeli suyla temizleyin. Ardından bir süre havalandırın. Havalandırdığınızda sirke kokusu da gidecektir. İyice durulamayı ihmal etmeyin.
  • Kötü kokan kıyafetlerinizi dolaptan çıkarın ve havalandırdıktan sonra dolaba yerleştirin.
  • Dolabınızın içine lavanta, yasemin gibi kurutulmuş çiçeklerin güzel koku keselerinden koyabilirsiniz.
  • Boş bir sprey kutusuna yumuşatıcı koyup dolabın içine sıkabilirsiniz.
  • Koku şişelerini ağzı açık şekilde dolabınıza koyarsanız dolabınız güzel kokacaktır.
  • Güzel kokulu sabunlardan alıp giysi aralarına yerleştirebilirsiniz.
  • Hazır gardrop kokuları alıp bunları dolabınıza yerleştirebilirsiniz.

Depolama İçin Öneriler

Yedek battaniye, çarşaf ya da kıyafetler her zaman kullanılmayan ürünlerdir. Bu nedenle bu eşyalar yatak altlarında, vakumlu torbalarda ya da toz geçirmeyen depolama kutularında saklanabilir. Kitaplıklı kanepelerden faydalanarak bu kısımlar depolama alanı olarak kullanılabilir. Yerden tavana kadar raf sistemleri yaptırılabilir ve sık kullanılan eşyalar buralara yerleştirilebilir.

Dolap içi dağınıklığın önlenmesi için dolap içi düzenleme üniteleri ve kutular kullanılabilir. Düzeni sağlamak ve özellikle de irili ufaklı eşyaların toparlanabilmesi için bu ürünler büyük yardımcılardandır.

Televizyon ve DVD kumandası ile CD gibi ürünler, televizyon üniteleri içerisinde saklanabilir. Ünite alımı yaparken derin ve bol çekmeceli oluşuna, alandaki diğer mobilyalar ile uyum gösterip göstermediğine dikkat edilmelidir.

Yatak odasında yeterli alan var ise, buraya bir raf sistemi yaptırılabilir ve kitaplar burada saklanabilir. Kapalı raf sistemi, dağınıklığı büyük ölçüde azaltacağı için kapaklı dolaplardan faydalanılabilir.

Dağınıklık, dolap içi düzenleme üniteleri ve kutular ile giderilebilir. Düzeni sağlamak ve özellikle de irili ufaklı eşyalar için, dolap içi üniteler ve kutular büyük yardımcılardandır.

Kışlık Kıyafetler Nasıl Saklanmalı?

Kazaklar Nasıl Saklanır?

Nemsiz bir ortamda, düzgünce yerleştirilip ya vakumlu poşetlere ya da hava alabilecek hurçlara konulmalıdır. Yün örgüler arasına güvelenmemesi için top şeklindeki naftalinler yerleştirilmelidir.

En ağırları alta gelecek şekilde kazakları ve süveterleri katlayarak plastik bir kaba yerleştirin. Renklerin birbirine bulaşması ve kazak üstündeki süslerin birbirine takılması ihtimaline karşı, her bir katın arasına kâğıt yerleştirin.

Montlar Nasıl Saklanır?

İlk olarak kopmuş düğmeleri dikin, bozuk fermuarları tamir edin ve cepleri boşaltın. Ardından asılabilecek yapıda olanları, kalın tahta askılara asıp, hava geçiren keten bir elbise kılıfının içine koyarak dolaba asın. İçi doldurulmuş kabarık montlarınızı vakum tıkaçlı torbalara koyun. Torbaların içerisinde yarı yarıya bir boşluk yaratmak için montların üzerine iyice bastırın.

Çizmeler ve Ayakkabılar Nasıl Saklanır?

Kauçuk veya lastik ayakkabıların üzerindeki kirleri sildikten sonra, ayakkabı tabanını da önce tel fırça yardımıyla, ardından ayakkabı fırçasıyla güzelce temizleyin. Temizledikten sonra ayakkabıların içlerine ve üzerine karbonat serpin, şeklini korumak için bacak kısımlarını kâğıtlarla doldurun ve dik duracak şekilde dolaba kaldırın.

  • Ayakkabı alırken kutularını da isteyin ve süet, bez gibi kiri kolay temizlenmeyen ayakkabılarınızı kutularda muhafaza edin.
  • Mevsimlik ayakkabılarınızı kaldırmadan önce temizleyin.
  • Ayakkabı deodorantı kullanın.
  • Deri ayakkabılarda çatlamaları engellemek için, ayakkabıyı nemli bezle temizleyip, cilasını ve boyasını uyguladıktan sonra kaldırın.
  • Bez ve spor ayakkabıları, ya filenin içine koyarak elde yıkama programı ile makinada ya da diş fırçası ve sünger gibi malzemelerle elde temizledikten sonra kaldırın.
  • Ayakkabı hurçları kullanın.
  • Belirli aralıklarla ayakkabılarınızı muhafaza ettiğiniz dolapları havalandırın.
  • Uzun çizmelerinizi yerden tasarruf etmek için katlayarak saklamayın. Ayakkabılığınızda yer yoksa baza veya koltuklarınızın depolama alanlarını kullanın.
  • Dolap içi ayakkabı düzenleyicilerinden faydalanın.

Kışlık Eşyaları Saklama Yöntemleri

Yorgan ve Yastıklar Nasıl Saklanır?

Kışlıkları kaldırırken kışlık eşyaları da ihmal etmeyin. Evinizde bol miktarda yorgan, yastık vb. gibi eşyalar bulunduruyorsanız, bu malzemelerin ne kadar yer kapladığının da farkında olmalısınız. Bu noktada, eşyaların oluşturduğu kalabalığı yok etmeniz için, kolaylıkla kullanabileceğiniz bir çözüm ön plan çıkabilir. Yorgan ve yastıklarınızın kullanım alanlarını daraltmak için, vakumlu çantalardan yardım alın. Böylece, vakumladığınız eşyalarınızın çok daha az yer kapladığını göreceksiniz.

Perdeler Nasıl Saklanır?

Ütülenen eşyanın yerleştirileceği yer daha önceden temizlenmeli ve içinde eşya varsa düzenlenmelidir. Ütülenen eşya nemli veya çok sıcak iken dolap, çekmeceye kaldırılmamalıdır. Aksi halde ütülenen eşya, kapalı yerde buhar oluşturarak tekrar kırışır. Ütülenen eşya ait olduğu eşyaların yanına kaldırılmalıdır.

Perdeler ütülendikten sonra mümkünse hemen asılmalı eğer ütülenen perde kullanmamak üzere kaldırılacak ise uygun şekilde fazla katlamadan kaldırılmalıdır. Uzun süre kullanılmayacak eşyalar yıkanıp ütülendikten sonra uygun şekilde katlanarak hurç veya bir çarşaf içerisinde saklanmalıdır. Bu eşyaların içine güzel kokmaları için sabun, lavanta vb. yerleştirilebilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu