Klima Temizliği İçin Klima Servisi Nasıl Seçilir?
Yaz aylarının kurtarıcısı klimalar sezon başında kullanmaya başlamadan önce klima servisi çağrılarak klima bakımı yaptırılmalıdır.
Klima, soğutma sistemi kullanılarak bir ortamdan ısıyı çekmek, fazla nemini alıp ortama taze hava sağlamak için tasarlanmış sistem veya mekanizmadır.
Klimaların verimli çalışması ve temiz hava üflemesi için belirli aralıklarla temizlenmeleri gerekir. Boğucu yaz sıcaklarının yaklaştığı bugünlerde klimanızı temizlemeyi yapılacaklar listesine eklemelisiniz. Klima temizliği için, profesyonel yardım alabileceğiniz gibi, klimanızı kendiniz de temizleyebilirsiniz.
Temizlenmemeleri durumunda klimalar mekanın hava kalitesi veya ısıtma ve soğutma sistemine olumsuz etki yapmaktadır. Bu nedenler klimaların özellikle hava giriş-çıkış noktalarının temizliğine özen göstermek gerekir. Aksi durumda hem yeterli soğutma sağlanamaz, hem de mekanın havası olumsuz etkilenir.
Klima temizliği; vakum cihazlarıyla toz, kir ve diğer parçaların çekilmesiyle yapılan temizlik yüksek hava emmesi ile yapılır. Bir diğer yöntem ise tozların ve kirlerin püskürtülmesi ile yapılacak temizliktir. Bu iki yöntem için de profesyonellerden yarım alınması gerekir.
Klima Temizliği Ne Zaman Yapılmalıdır?
Klima temizliğinin ne zaman yapılacağı çok önemlidir. Kışın ya da yazın ortasında bakım yaptırmanızın herhangi bir faydasını görmeyebilirsiniz. Öncelikle evdeki klimaların yılda iki kez bakımı yapılmalıdır. Bu da yaz ve kış mevsimlerinin başlangıcına denk gelecek şekilde olmalıdır.
Klima Servisi Ne Yapar?
- Kondenser ve evaparatörün klima temizleme ilacı ile ve basınçlı su ile temizliği,
- Elektrik tesisatı, V otamat, Voltaj – akım değerlerinin kontrolü,
- R-22 gazının yüksek ve alçak basınç değerinin kontrolü,
- Drenaj tavası ve hattının temizliği,
- İç fan pervanelerinin temizliği,
- Tüm bağlantılarının kontrolü,
- Hava filtrelerinin temizliği,
- Estetik görüntü kontrol,
- Eksik ise gaz ilavesi.
Tüm giriş noktaları, menfezler, kanallar ve ısıtma ve soğutma sistemlerinin sırasıyla temizlenmesi gerekir. Klimanın içindeki hava filtreleri ve bobinlerinin de temizlendiğinden emin olmalısını. Kaba temizliğin sonunda klimanın içinde dezenfekte edici ince temizlik uygulanır. Bu da gözle görünmeyen bakterilerin ve mikropların yok edilmesini sağlar.
Profesyonellerce yapılan temizlik 3-4 saat sürer. Birden fazla havalandırma sisteminiz ya da klimanız varsa bu süre değişebilir. Firma seçerken fiyat kıyaslaması da yapmalısınız. Normalden daha düşük fiyat veren firmaya; menfezlerin, kanal içlerinin ve tüm fan ve bobinlerin temizlenip temizlenmeyeceğini sormalısınız.