Kolay Temizlik Nasıl Yapılır?

Kolay temizlik tüyoları ile zamandan tasarruf edin. Evi sürekli temiz tutmanın yollarını arıyoruz. Haydi birlikte günlük ev temizlik planı yapalım. İşte işleri kolaylaştıran pratik temizlik bilgileri.

Kolay temizlik her şeyden önce evi düzenli tutmakla mümkün. Evi ne kadar düzenli tutarsanız işiniz o kadar kolaylaşır. Peki nasıl?

Pratik temizlik bilgileri
Pratik temizlik bilgileri

Evi Derli Toplu Tutmanın Püf Noktaları

Bu bilgilerle evinizdeki tüm odaları istediğiniz düzene kavuşturun.

Mutfak Düzeni

Kullanım sıklıklarına göre küçük ev aletlerinizi düzenleyin. Ayda bir defa kullandığınız aletleri daha yukarıdaki raflara, günlük kullandıklarınızı da tezgâha yakın raflara yerleştirin. Bu hem iyi bir görüntü yaratarak, hem de mutfakta daha pratik çalışmanızı sağlayacaktır.

Yemek Odası Düzeni

Yemek odanızı, misafirler gelmediğinde nasıl kullanabileceğinize karar verin. Çalışmak için mi, yoksa eğlence için mi kullanacağınıza karar verdikten sonra, bu amaca uygun birkaç eşya yerleştirin. Bu şekilde yemek odası daha işlevsel olacaktır.

Yatak Odası Düzeni

Yatak odasındaki en önemli ve neredeyse en pahalı eşya yataktır. Yatağınızı mevsimlerle beraber değişen kıyafetlerinizi depolamak için kullanabilirsiniz. Yatağınızın alt tarafı ve varsa, yan taraflarını bu şekilde kullanırsanız hem mobilyayı daha işlevsel hale getirmiş hem de odanızı daha düzenli bir görünüme kavuşturmuş olursunuz.

Oturma Odası Düzeni

Oturma odanızda kendinize yaşam alanı belirleyin. Televizyon ve sehpaların olduğu bölümü, diğer boş alandan ayırın. Boşalttığınız alanı, kendiniz için hobi ve dinlenme alanına dönüştürün. Bu şekilde, yerleştirdiğiniz eşyalar da dekoratif bir görünüm kazanacaktır.

Banyo Düzeni

Banyolar, genelde küçük mekânlar oldukları için, depolama açısından göz önünde bulundurulmazlar. Fakat banyo malzemeleri, havlular ve temizlik malzemelerinizi banyoda saklamanız, evinizi düzenli tutmanıza ve daha pratik temizlik yapmanıza yardımcı olacak.

Her odanın, kendine ait bir işlevi ve depolama alanı vardır. Bunları göz önünde bulundurarak yaptığınız düzenleme, işinizi kolaylaştıracak.

Pratik Temizlik Tüyoları

Eşya yığınlarını düzenleyin: Düzensiz eşya yığınları, toz ve kirin en çok biriktiği yerlerdir. Eski kitaplarınızı, dergilerinizi, giymediğiniz giysilerinizi ayırın ve düzenleyin. Böylece eviniz daha az kirlenecek.

Oyalanmayın: İş yaparken ilginizi başka yöne çekecek her şeyden uzak durmalısınız. Gelen bir telefon işinizi böler ve dakikalarınızı çalar. Konsantrasyonunuzun dağılmaması için telefonunuzu kapatın. Televizyon gibi görsel olarak ilginizi dağıtacak diğer aletleri de kapatın.

Müzik eşliğinde temizlik yapın: Tempolu, canlı bir şarkı sizin de temponuzu arttırır. Sevdiğiniz, hareketli şarkılardan bir liste yapın ve temizlik süresince dinleyin.

Zaman sınırı koyun: Her bir oda için belli bir vakit ayırın. O sürenin dışına çıkmamaya çalışın. Dilerseniz saatinizi kurup sizi uyarmasını sağlayın. Böylece daha hızlı çalışarak işleri daha çabuk bitirirsiniz.

Evi temiz tutma yolları bulun: Temizlik bitince en son isteyeceğiniz şey evin hemen tekrar kirlenmesidir. Bu yüzden özellikle çocuğunuz varsa onlarla konuşarak, nasıl davranmaları gerektiğini, nelere dikkat edeceklerini söyleyin. Evi temiz tutmak, temizlemekten daha kolaydır.

Bu ipuçları, temizlik yaparken daha rahat ve hızlı çalışmanızı sağlayacak.

Kısa Sürede Ev Temizliği

Fazla vaktiniz yoksa, temel temizlik önerilerini uygulayın. Evinizde hızlı bir temizlik için, doğru temizlik maddesini kullanın ve detaylara takılmayın.

İşe en çok kullanılan alanları süpürmekle başlayın. Evin fazla kullanılmayan alanları, zaten fazla kirlenmemiştir ve misafirleriniz tarafından da muhtemelen hiç kullanılmayacaklardır. Bu sebeple en yoğun kullandığınız yerleri, elektrik süpürgesiyle hızlıca süpürün. 

Misafirlerinize sevdikleri yemekleri sorun ve ona göre bir plan çıkarın. Hepsini aramak, toplam beş dakikanızı bile almayacaktır. Küçük ayrıntılara dikkat ederek, misafirlerinizi daha rahat ve iyi hissettirebilirsiniz. Örneğin, ne tür yemekleri sevdiklerini öğrenerek bir mönü hazırlarsanız, yemek de oldukça keyifli geçer. 

Çarşafları ve kullanılacak kumaş eşyaları hızlı yıkama programında yıkayın. Ardından ütüleyin. Ancak hiç zamanınız yoksa, kuru temizlemeye gönderin.

Misafirleriniz televizyon izlerken, iki dakikanızı ayırarak evi düzenleyin. Odalarda başka yere ait olan eşyalar varsa, yerlerine götürün. Kirli bulaşıkları toplayın. Böylece hafta boyu eviniz düzenli kalır. 

Hızlı bir şekilde, tüm odalarda etrafta duran dağınıklığı toplayın. Topladığınız eşyaları, tek tek yerlerine koymakla vakit kaybetmeyin. Daha sonra düzenlemek üzere, bir dolabın içine yerleştirin. Temizlik eldivenlerinizi takın ve tüm temizlik gereçlerini bir kovaya toplayıp gittiğiniz her yere yanınızda kolayca taşıyın. Tüm yüzeyler için uygun olan sprey temizleyiciyi, mutfağınızın tezgâhına püskürtün ve bir kâğıt havlu yardımıyla silin.

Cam temizleyici yardımıyla paslanmaz çelik minik ev eşyalarınızdan parmak izlerini yok edin. Yemek masasını, büfenin üstünü ve orta sehpasını nemli bir bez yardımıyla silin. Banyo lavabosunu, tuvalet kapağını ve tezgâhı çok amaçlı dezenfektan püskürterek bir kere silin. Duşa kabinin ya da küvetin sadece dış kısmını da, aynı spreyle silin ve mutlaka duşa kabin kapısını ya da duş perdesini kapalı tutun.

Stres yaşamadan, misafirlerinizi temiz bir evde ağırlamak için, bu ipuçları işinize yarayacak.

Pratik temizlik tüyoları
Pratik temizlik tüyoları

Pratik Temizlik Bilgileri

Birkaç ayrıntıyla evinizi baştan aşağı kolayca temizleyin. Ev temizliğinde her zaman yararlanılabilecek pratik uygulamalar mevcut.

Pencere, cam ve aynaları, uzun süre temiz kalması için, sirke ile ıslatılmış süngerle temizleyin. Camlardaki badana lekeleri için, sirkeli sıcak su kullanın. Sonra yumuşak bir bez ile kurulayın. Donmuş camları tuza batırılmış nemli bir bez ile silin. Böylece buz rahat bir şekilde çözülecek.

Pirinç eşyaları parlatmak için, temizleme suyuna birkaç damla limon damlatın. Bununla iyice ovuşturarak silin. Rutubetlenen dolap içleri için, beyaz tebeşir tozu kullanın. Tebeşir tozunu bir kese içine koyun ve askılara asın. Bu sayede, koku gidecek.

Evde bulunan vazoların temizliği daha az yapılıyor. Aslında, dip temizliğini kolayca yapmak mümkündür. Bunun için; vazonun dibine bir parça deterjanlı sünger koyun. Uzunca bir çubuk yardımı ile vazo dibindeki süngeri hareket ettirerek temizleyin. Ardından, süngeri çıkarın ve durulayın. Ayrıca, vazo içinde uzunca bir süre kalan su, kötü bir koku oluşturur. Bu kokuyu önlemenin yolu, vazo içinde bir parça sünger bulundurmaktır.

Evde sıkça kullanılan saç fırçalarını temizlemek için önce, fırça ılık sabunlu su ile yıkanır. Sonra, yarım kahve kaşığı amonyak ve dört bardak su karıştırılır. Fırça, hazırlanan karışım içine koyulur ve 5-10 dakika bekletilir. Daha sonra fırça, karışımdan çıkarılır, ılık su ile yıkanır ve kurulamaya bırakılır.

Siz de, bu yöntemleri kullanarak, sevdiklerinizle pırıl pırıl bir evde güzel vakitler geçirebilirsiniz.

Mutfak Temizliği

Paslanmaz çelik aletleri sabunlu suyla yıkayın. Kurulamada havlu kullanın. Parlatmak için, bebek yağı, soda veya sirke kullanın. Bu malzemeleri deneyerek, hangi maddenin aletleri daha iyi parlattığına karar verebilirsiniz.

Mikrodalga fırını, 2-3 kap suyla doldurun ve 2 dakika çalıştırın. Fırının içindeki tepsiyi nemli bir bezle silin. Daha sonra sabunlu bezle silip, kurumasını bekleyin. Kuruduğundan emin olmadan fırını çalıştırmayın.

Bulaşık makinesinde, su çıkışını sağlayan pervaneyi temizleyin. Yemek artıkları bu delikleri tıkamış ve orada kurumuş olabileceği için, çubukla çıkarın. Kapağın kenarlarını ve contaları temizleyin.

Oturma Odası Temizliği

Oturma odasındaki lekeleri, fırçalamadan önce, ilk olarak kuru bir bezle silin. Gerekirse leke çıkarıcı kullanın.

Döşemeleri elektrikli süpürgeyle süpürün. Daha sonra, büyük bir kapta fincanın ¼’i kadar çamaşır deterjanı veya sıvı sabun ile bir bardak ılık suyu karıştırın. Mixer yardımıyla karışıtırıp köpük haline getirin. Bu köpüğü yüzeye yayın. Biraz bekledikten sonra, kirlerin köpüğün yüzeyine çıktığını göreceksiniz. Daha sonra kurulamak için bez veya sünger kullanın. Tüm gece kurumaya bırakın.

Televizyonunuzu, nemli bir bezle silin. Gerekirse kuru bir bezle kurulayın. Televizyon ekranına direkt olarak spreyle su sıkmayın.

Yemek Odası Temizliği

Avize temizliği için öncelikle yere bir bez veya gazete kâğıdı serin. Elektriğin kapalı olduğuna dikkat edin. Avizeler için, sprey şişesinin içine su ve biraz da amonyak koyun. Bir bez yardımıyla silin ve kurulayın. Daha sonra birkaç saat kendi kendine kurumasını bekleyin.
Gümüş takımlar için de, bir kap içine su ve bir çay kaşığı karbonat koyun. Gümüş takımlarınızı bu suyun içinde 10 dakika bekletin. Duruladıktan sonra kendi kendine kurumasını bekleyin.

Aynalar için, bir kap su içine bir fincan sirke koyun. Bir gazete kâğıdı yardımıyla aynaları silin. Kuru bir gazete kâğıdıyla da kurulayın. Yüzeyleri doğru malzeme ve temizleyicilerle temizleyerek hijyeni sağlarken, eşyalarınızın görünümünü de koruyun.

Pratik temizlik bilgileri ile işleri kısa sürede bitireceksiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu