Kolonya Çeşitleri Nelerdir?
Kolonya çeşitleri hakkında merak ettikleriniz burada. Kolonya Türk kültürünün bir parçasıdır. Bayramlarda ya da ev ziyaretlerinde misafirlere kolonya ikram edilir. Bu hoş kokunun tarihçesi nedir? Kolonyayı kim icat etti? Kolonya çeşitleri nelerdir? Gelin birlikte inceleyelim.
Kolonyayı Kim Buldu?
Kolonyayı kimin bulduğu bilinmiyor. Kolonyanın 1690’da Almanya’nın Köln şehrinde yaşayan Jean Paul Ferris adında bir seyyar satıcı tarafından üretildiği bilinmektedir. Fakat bu tarihten önce kolonyan üretilip üretilmediğine dair bir bilgi yoktur. İlk üretildiğinde kolonya “lavanta özlü hoş koku” olarak nitelenmiştir. 19. Yüzyıldan itibaren kolonya Fransa’ya yayılmıştır.
Kolonya Hangi Amaçla Kullanılıyordu?
Üretildiği ilk zamanlarda kolonya kozmetik bir ürün olmaktan çok tıbbi amaçla kullanılıyordu. Sindirim sitemi sorunlarında, yaraların temizlenmesinde ve eklem ağrılarından kolonyadan faydalanılıyordu. Temizlik amaçlı kullanılmaya başlandığında ise kullanımı yaygınlaşmıştır.
Kolonya Türkiye’ye İlk Ne Zaman Geldi?
Kolonya Osmanlı Devleti’ne ilk olarak 2. Abdülhamid döneminde geldi. Ahmet Faruki, Osmanlı topraklarında ilk kolonya üreticisi idi. Üretilmesinin hemen ardından kolonya kısa sürede misafir karşılamalarının baş aktörü haline gelmiştir. Günümüzde de kolonya Türk kültürünün önemli bir parçası olmayı sürdürmektedir. Günümüzde farklı bölgelerde farklı kolonyalar üretilmektedir. Antalya’nın narenciye çiçeği kolonyası, İzmir’in altın damla kolonyası, Rize çay kolonyası, Düzce’nin tütün kolonyası, Amasya’nın elma kolonyası, Ayvalık’ın zeytin çiçeği kolonyası bunlar arasındadır.
Kolonya Çeşitleri
Akasya Kolonyası, Altın Damla Kolonyası, Armut Kolonyası, Bebek Kolonyası, Beyaz Zambak Kolonyası, Beşçiçek Kolonyası, Buket Kolonyası, Ceviz Yaprağı Kolonyası, Çam Kolonyası, Çay Kolonyası, Çilek Kolonyası, Çoban Kolonyası, Elma Kolonyası, Fresh Limon Kolonyası, Fındık Kolonyası, Gizli Çiçek Kolonyası, Gül Kolonyası, Hanımeli Kolanyası, Hindistan Cevizi Kolonyası, İzmir Geceleri Kolonyası, Kadın Teni Kolonyası, Kayısı Kolonyası, Kivi Kolonyası, Lavanta Kolonyası, Leylak Kolonyası, Lider Çiçeği Kolonyası, Limon Kabuğu Kolonyası, Limon Kolonyası, Limon Çiçeği Kolonyası, Mango Kolonyası, Mandalin Kolonyası, Menekşe Kolonyası, Meram Çiçeği Kolonyası, Muz Kolonyası, Nane Kolonyası, Nar Çiçeği Kolonyası, Portakal Çiçeği Kolonyası, Revdor Kolonyası, Sümbül Çiçek Kolonyası, Tarçın Kolonyası, Turunç Çiçeği Kolonyası, Tütün Kolonyası, Vişne Kolonyası, Yasemin Çiçeği Kolonyası, Yeşil Elma Kolonyası, Yeşil Limon Kolonyası, Yeşil Çay Kolonyası, Zambak Çiçeği Kolonyası, Zeytin Çiçeği Kolonyası.
Kolonya Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
- Kolonya seçerken görünüşünün berrak ve bulanık olmamasına dikkat edin.
- Üretici firması belli olmayan, açıkta satılan kolonyalar kesinlikle almayın.
- Kolonya alırken alkol derecesinin limon kolonyasında en az 70, diğer kolonyalarda 60 derece olmasına dikkat edin.
- Kolonya satın alırken, TSE belgeli firmalarca üretilen ve ambalajı üzerinde Tüketici Kanunu’nda öngörülen tüm bilgilere yer verilen ürünleri tercih edin.
Kolonya Temizlikte Kullanılır mı?
Kolonya temizlikte kullanılabilir. Fakat bazı maddelere zarar verebileceğinden kaçınmak da gerekir. Süet eşyanın üzerine parfüm, kolonya gibi süete zara verebilecek kimyasal ürünler sıkmaktan kaçının. Beyaz halıların temizliğinde çamaşır suyu gibi sert deterjanların yanı sıra aseton, kolonya, limon gibi asit içeren halının dokusuna zarar verecek sıvılar da kullanılmamalıdır.
Kumaş koltuktaki lekeleri çıkarmak için limon kolonyası kullanılabilir. Büyükçe bir bez, biraz kolonya ve bir çakmak gerekli olan sehpalardaki lekeleri çıkarmak için gerekli malzemelerdir. Masa veya sehpanın üzerinde ve çevresinde tutuşabilecek hiçbir eşya olmadığından emin olun. İzin olduğu yere biraz kolonya dökün. Kolonyayı çakmak ile sadece bir saniye için tutuşturun. Hemen akabinde elinizdeki büyük bez ile ateşi söndürün. Bu işlemin sadece bir ya da iki saniye sürmesi gerekir. Aksi takdirde, tehlike arz edebileceği gibi, masa veya sehpanıza da zarar verebilirsiniz. Bir beze kolonya dökerek buzlu camı bu bezle silebilirsiniz.
Henüz kurumamış nar lekesini çıkarmak için limon kolonyası kullanabilirsiniz. Nar lekesinin üzerine limon kolonyası damlatın. Bir süre bekleyin ve ardından temiz beyaz bir bezle lekeyi bastırarak silin. Silerken muhakkak beyaz bir bez kullanın. Son olarak da lekeli yeri yıkayın. Bu yöntem nar lekesi henüz kurumamışsa etkili olur.