Kombi Arızları ve Çözümleri

Uzmanları kombilerde sık karşılaşılan arıza nedenlerini ve arızalardan korunma yollarını açıkladı. Kombi arızaları ve çözümleri nelerdir?

Soğukların kendisini hissettirmesi  ile  birlikte kombilerimizin kesintisiz ve sağlıklı çalışması  tekrar önemli konulardan birisi haline  geldi. Birçok kullanıcı kış hazırlıklarına çoktan başladı. Kombi bakımları yapıldı, tesisatlar gözden geçirildi. Hâlâ bakım yaptırmadıysanız, son birkaç haftanız olduğunuzu unutmayın.

Kombiler Isıtma tesisatının  en önemli öğesidir, hem mekanik hem de elektrik/elektronik parçalara sahiptirler. Kombinizde kış aylarında meydana gelebilecek arızalar bir yandan yaşam kalitenizi düşürürken, öte yandan  sistemdeki başka parçaların da çalışmasını etkileyerek zaman içerisinde telafisi daha maliyetli ve zor sonuçlara neden olabilir. Kombi arızaları, bakımın zamanında yaptırılmaması, dış faktörler veya yoğun kullanıma bağlı olarak parça aşınmaları gibi nedenlerle olabileceği gibi, kurulum ve kullanıcı hatalarından da kaynaklanabilir.

Termo Teknik ürün uzmanları kombilerde sık karşılaşılan arıza nedenlerini ve arızalardan korunma yollarını açıkladı.

Kombi Arızları ve Çözümleri

Termo Teknik ürün uzmanları, sık karşılaşılan kombi arızalarını ve nedenlerini bizim için anlattı:

Kurulum Hataları

Kurulum hataları, tesisatınızın bir parçası olarak çalışan kombileri doğrudan etkiler. Bu tür hatalar genellikle tesisat kaçakları, yanlış plastik boru kaynağı, hatalı uygulama  neticesinde  boru çapının daralması, kaliteli radyatör vanalarının kullanılmaması gibi nedenlerle ortaya çıkar. Ancak sıva altı tesisatlarda eksikliklerinin tespiti güçtür. Bu nedenle kurulum hatalarından ortaya çıkan sirkülasyon ve dolayısıyla ısınma sorunun kaynağı genellikle kombiye mal edilir.

Tesisat Su Basıncı

Teknik olarak, kombiye tesisatınızdan gelen suyun basıncı ortalama 1,5 bar olmalıdır. Bir su bardağı suyun bile tesisatınızdan dışarıya sızması, kombinizin yetersiz su basıncı arızası vermesine neden olabilir. Bu açıdan sistem su basıncı, kombinizin tesisat kaynaklı en önemli arıza nedenlerindendir.

Tesisatınıza suyun ilk verildiği haftalarda, sistemde kalan hava sirkülasyon esnasında kombiniz üzerinden otomatik olarak tahliye edileceğinden, ilk kullanımlarda sistem basıncının bir veya birkaç kez düşmesi normaldir. Ancak ortaya çıkan basınç kaybını engellemek için tesisatınıza sık olarak su verilmesi radyatörlerinizde korozyona da neden olabilir. Bu nedenle tesisata su ilavesinin mümkün olduğunca az ve kontrollü yapılması gerekir. Aksi halde genellikle radyatör ve kombi bağlantı noktalarında veya takip edilemeyen sıva altı noktalarda, malzeme kalitesinin de düşüklüğü nedeniyle meydana gelecek korozyon kombinizin de ömrünü kısaltacaktır.

Kullanıcı Hataları

Kullanıcı hataları genellikle kombi kullanım kılavuzunun eksik okunduğu durumlarda gerçekleşmekte ve çoğu zaman kombinizi bir defa resetleme ile düzelmektedir. Ancak bazı durumlarda kalıcı arızalara da neden olabilir. Kullanıcı hatalarını şöyle sıralayabiliriz:

Gaz Vanasının Kapalı iken Kombinin Çalıştırılması

En sık karşılaşılan kullanıcı hatalarından birisi gaz vanasının kapatılmasıdır. Bu durumunda kombiniz gerekli düzeltme yapılmadan tekrar devreye girmeyecektir. Bu tip durumlarda kullanma kılavuzlarından gerekli açıklamaları inceleyerek veya yetkili servis çağrı merkezlerinden bilgi alarak hareket etmeniz daha doğrudur. Uzun süreli ayrılmalarda gaz vanasının kapatılması durumunda ise gaz vanasını mutlaka kombinizi çalıştırmadan önce açmanız gerekir. Aksi halde kombiniz büyük olasılıkla arıza moduna geçecektir.

Kombinin Yaz/Kış Modunun Doğru Kullanılmıyor Olması

Tüketiciler tarafından çok sık yapılan bir kullanım hatasıdır. Kombi yaz modunda iken tesisatınızı ısıtmayacaktır.

Çevresel Etmenlerden Kaynaklı Arızalar

Elektrik Kesintileri ve Voltaj Dalgalanmaları

Elektrik kesintilerinde kombinin aç/kapa düğmesinin açık durumda kalması da, elektrik tekrar devreye verildiğinde oluşabilecek voltaj dalgalanması nedeniyle kombinizin arıza vermesine neden olabilir. Bunun için elektrik kesilmesi durumunda kombinizin yakınında iseniz aç/kapa düğmesini “kapalı” konuma getirmeniz ve elektriğiniz verildikten bir süre sonra tekrar açmanız iyi bir önlemdir.

Voltaj dalgalanmaları cihaz üzerindeki elektrikli ve elektronik parçalara zarar vererek maliyeti yüksek sorunlara neden olabilir. Bu tür voltaj dalgalanmalarının sık yaşandığı veya şüphe duyulan bölgelerde tüm elektrikli aletlerin korunması amacıyla voltaj düzenleyici regülatörlerin kullanılması gerekir. Her voltaj regülatörü sağlıklı koruma sağlamaz. Düşük voltajlarda da koruma sağlayacak regülatörler tercih edilmelidir.

Donma

Kış aylarında en önemli sorunlardan bir tanesi don korumasının aktif kalmasının sağlanabilmesidir. Açık ortamlara (balkon v.b.) monte edilen kombilerin iç ortamda montajı yapılan cihazlara göre donma riski çok yüksektir. Sistem don korumasının aktif olabilmesi için elektrik sigortasının ve gaz vanasının açık olması gerekir. Sistem, don korumasına ihtiyaç duyduğunda cihaz sistem sıcaklığını minimum dereceye getirene kadar yanma meydana getirecektir. Yeterli gaz veya elektrik olmaması durumunda yanma oluşmayacak ve cihaz donma riski taşıyacaktır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu