Doğru Kombi Kullanımı

Kombilerin kaç derecede çalıştırılacağı, hem konfor şartları hem de enerji ekonomisi açısından önem taşıyor.

ERA Research’ün yaptığı ‘Kombi Kullanım Alışkanlıkları Araştırması’na göre, kullanıcıların %24,9’u evdeyken ve evden çıkarken kombilerini normal ısı derecesinde açık tutuyor. %18,7’si, kombilerini evdeyken normal ısı derecesinde tutarken, dışarı çıkarken kapatıyor. Oysa kombilerin evde iken normal ısı derecesinde çalıştırılması, evde olunmadığı zaman ise ekonomi sıcaklığına getirilmesi tavsiye ediliyor.

Alarko’nun yaptığı araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların %61’i gece yatarken de kombilerini aynı ısı ayarında bırakırken, %39’u kombilerinin ısı ayarlarını ekonomik seviyeye getiriyor. Ekonomik kullanım için ise tıpkı ev dışına çıkıldığında olduğu gibi gece yatarken de kombinin ısı ayarını düşürmek gerekiyor.

Gece kombilerin tamamen kapatılmaması gerekiyor. Gece, kombisi tamamen kapatılan bir evin, gündüz istenilen konfor sıcaklığına gelmesi için harcanarak enerji, gece evin ekonomi sıcaklığında tutulması için harcanacak enerjiden daha çok oluyor.

Araştırma sonuçları, katılımcıların % 24,8’inin, kombilerini, 60 derece ve üzerinde çalıştırdığını gösteriyor. Kombinin 60 derece ve üzerinde çalışması, evin yaklaşık 23-24 derece sıcaklıkta tutulduğu anlamına geliyor. Oturma/salon sıcaklığının 20 derece olması gerektiği göz önüne alındığında, 60 derece ve üzeri kullanım, %18-24 arasında fazla yakıt tüketildiğini ortaya koyuyor.

Kombi kullanımında doğru ve yanlışlar

Kombiler, bireyler evde iken normal sıcaklıkta dışarıya çıktıklarında ya da gece yattıklarında ekonomik ayara getirilmelidir.

Termostatik radyatör vanası istenilen sıcaklığa ayarlanarak belirtilen sıcaklığa geldiğinde sıcak su girişini kapatarak gereksiz enerji kullanımı önleyen bir cihazdır, enerji tasarrufu için kullanımı önerilmektedir.

Modülasyon yapma özelliği bulunan oda termostatları oda ayarlanan sıcaklığa geldiğinde kombinin alev boyunu kısarak tasarruf sağlar. Enerji tasarrufu için kullanımı önerilmektedir.

Dış hava sensörü hava sıcaklığına bağlı olarak kombi su sıcaklığını düşürerek hava ısındığında tasarruf sağlar.

Tam yoğuşmalı kombiler 50 derece ve altındaki kombi sıcaklıklarında baca gazındaki su buharını yoğuşturup konvensiyonel (geleneksel) kombilere göre % 15-20 oranında, 50 derece üzerinde ise % 5-9 aralığında daha yüksek verime ulaşırlar.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu