Kompost nedir?

Kompost, bitkisel ve hayvansal atıkların nemli-oksijenli bir alanda toplanıp çürütülmesi suretiyle elde edilen organik gübredir. Kompostlaşma işleminde; bazı mutfak ve hayvansal atıklar ile tüm bitkisel atıklar kullanılabilir. Bu işleminin çevreye olan faydası ise, oldukça büyüktür.

Çürütülme işlemi için uygulanabilecek birkaç yöntem vardır. Bunlardan ilki, makul bir ücret karşılığında sahip olabileceğiniz “kompost kutuları“dır. Diğer bir yöntem ise, bahçenizin bir bölümünde, uygun büyüklükte bir çukur açmanızdır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, zeminin mutlaka toprak olmasıdır. Açtığınız bu çukur içerisinde atıkları çürütmeniz mümkündür.

Kompostun faydaları

Geçmişten günümüze dünyada ve ülkemizde sıklıkla kullanılan kompostlaşma işleminin, çevreye olan faydası gözardı edilemez.

Kompostlaşma işlemi; topraktaki boşluk hacmini arttırır, zor işlenen toprakların kolay işlenmesine olanak sağlar, toprağın hava almasına yardımcı olur, kurak mevsimlerde oluşabilecek tuzlanmaları önler ve bitkilerin, besin maddelerinden daha yüksek seviyede yararlanmasını sağlar.

Kompostlaşmanın bir diğer en önemli faydası ise, toplanan çöp miktarını azaltmasıdır. İşlem ile elde edilen humuslu toprak, bitkiler için oldukça yararlı bir gübre üretecek; sizin de gübreleme işlemi için para harcamanıza gerek kalmayacaktır.

Komposta konulacak ve konulamayacak maddeler

Yaprak, dal, saman, çim artıkları, taze meyve ve sebze kabukları, yumurta kabuğu, gazete kâğıdı, saman ve mutfak atıkları komposta dâhil edilebilecek malzemeler arasında yer alır.

Buna karşılık; hayvan dışkısı, et ve süt ürünleri, yağlı yiyecek atıkları, balık atıkları, kömür, hastalık barındıran bitki atıkları ve tıbbi atıklar komposta konulamaz.

Yaklaşık 8 aylık bir sürede gerçekleşen kompoz işlemi sonucunda oldukça verimli bir toprak elde edilebilir. Burada önemli olan, azot ve karbon oranının iyi bir şekilde dengelenmesidir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu