Küçük yerler için boya uygulaması

Boya öncesi evinizi nasıl hazırlamalısınız? Boya yaparken nelere dikkat etmelisiniz? Boya sonrası fırçalar nasıl temizlenmelidir?

Küçük alanları, boya hileleri ile nasıl geniş ve ferah bir ortama çevirebilirsiniz?

Küçük alanlar için öncelikle koyu tonlardan kaçınmanız gerekiyor. Çünkü koyu renkler, yaşadığınız alanı daha da küçük gösterirler.

Küçük alanlarınız için açık, ışıltılı ve ışığı yansıtan renkler tercih edebilirsiniz. Bu sayede ortama ferahlık ve genişlik kazandırılabilirsiniz.

Açık sarı gibi renkler, bu düşünceyi gerçekleştirmek adına doğru tercih olacaktır. Işığın doğrudan vurduğu duvar bölümünde ayna kullanırsanız, diğer duvar alanlarına da ışık yayabilirsiniz. Böylece alanınız küçük olsa bile, daha ışıklı bir oda elde etmiş olursunuz.

boya

Boya Öncesi Evinizi Hazır Hale Getirin

• Boya yaparken, mobilyalarınıza zarar vermemek için onları uygun bir alanda toparlayın. Bunun için en uygun alan, odanın ortasıdır. Odanın ortasına topladığınız mobilyaların üzerini ise uygun bir örtü ile kapatmayı unutmayın. Eski çarşaf veya büyük bir naylon işinizi görecektir. Eğer odanız küçükse, onları dışarı çıkarmak durumunda kalabilirsiniz.

• Duvardaki tabloları veya süsleri dikkatlice indirin ve onları başka bir odaya kaldırın.

• Evinizdeki prizlerle birlikte telefon hat çıkışları ve TV uydu-kablo gibi bağlantıları yerlerinden çıkarın. Böylece onlara zarar gelmesini önlersiniz.

• Tavanı boyarken avizenin çıkartılması çok iyi olacaktır. Ancak her avize, buna elverişli olmayabilir. Eğer avizenizi tavandan çıkartamıyorsanız, onu büyük bir çöp poşetinin içine geçecek şekilde kaplayın ve kaymaması için poşetin ağzını bantlayın.

• Zemin kaplamalarınız ne olursa olsun, mutlaka korunması gerekiyor. Yapı marketlerinden bulabileceğiniz naylon ile veya evdeki kullanılmayan bez parçaları ile zemini koruyabilirsiniz. Gazete kağıtları, bunun için uygun değildir. Çünkü yırtılmaları çok kolaydır.

Boya Uygulamasında Önemli Noktalar

• Boyaya başlamadan önce duvar yüzeylerinde herhangi bir kabarma ya da çatlama durumunun olup olmadığını kontrol edin. Bu bölgeler için zımpara, macun, veya astar gibi lokal tamiratların yapılması gerekebilir.

• Boya uygulaması sırasında sırasıyla tavanlar, kartonpiyerler ve son olarak duvarlar boyanırsa uygulama en verimli şekilde gerçekleşir.

• Kapı ve pencerelere de boya uygulanacaksa, birinci kat duvar boya uygulaması yapıldıktan sonra kapı ve pencerelerin boyama işlemi yapılmalıdır, akabinde duvarlara son kat boya uygulanmalıdır.

• Fırçayla boya yapıldığında, silindire oranla daha kalın bir boya tabakası oluşur. Yağ bazlı boyalarda doğal ya da sentetik kıllı fırçalar kullanabilirsiniz. Lateks ya da akrilik boyalarda ise sentetik kıllı fırçalar kullanın.

• Fırçaya çok fazla boya almamaya çalışın. Ayrıca fırçanın ucunu değil, yan yüzlerini kullanın.

• Silindirle çalışılırken, çok hızlı ve bastırılarak yapılan boyada kabarcıklar ve balonlar oluşacağını unutmayın.

• Fırça, kutuya tekrar daldırılmadan önce duvarda ıslak bir son nokta bırakılmalıdır. Boya fırçaya alındıktan sonra tekrar bu ıslak yerden boyamaya devam etmek, duvarda oluşacak izleri önler, bir bütünlük görüntüsü oluşturur.

Boyama İşleminden Sonra Fırçaların Temizlenmesi

• Boyama işlemi bittikten hemen sonra fırçalar temizlenmelidir. Lateks veya akrilik boyalarla kullanılan fırçalar, sabunlu suyla iyice yıkanıp kurumaya bırakılmalıdır.

• Alkid/Yağ bazlı boyalarla kullanılan fırçalar ise önce tinerle, daha sonra sabunlu suyla yıkanmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu