Kumaştaki Leke Nasıl Çıkar?
Kumaştaki leke zamanla derine işleyerek çıkarılamaz hale gelebilir. Erken müdahale ederek kumaştaki lekeyi kolayca çıkarabilirsiniz.
Kumaştaki Leke Çeşitleri ve Çözümleri
Kumaştaki Zeytinyağı, margarin ve tereyağı lekesi
Yünlü ve ipekli kumaşlarda lekeli yer benzin, karbon tetraklorür, petrol eteri, eter veya eter sülfürik gibi eritgenlerden birisi ile tamponlanarak silinir. Eriticilerin iz bırakmaması için madde kuruyuncaya kadar silinen yer hafifçe tamponlanır. Leke çıkmazsa işlem tekrarlanır. Pamuk ve yapay kumaşlarda lekeli yer ılık sabunlu veya deterjanlı su ile silinir veya yıkanır.
Kumaştaki Yemek lekesi
Yünlü ve ipekli kumaşlarda önce yağ lekesi bir eritici ile tampon uygulaması ile temizlenir. Kuruduktan sonra salça lekesi kalırsa renklilerde su 21 ile tamponlanarak çıkarılır. Beyaz ipekli ve yünlülerdeki renk lekesi oksijenli su, sodyum perborat veya sodyum hidrosülfit ile çalışılarak çıkarılır. Renklilerde renk açıcı maddeler kullanılmamalıdır.
Pamuklu ve yapay kumaşlarda lekeli yer, ılık sabunlu veya deterjanlı su ile yıkanır. Renk lekesi kalırsa beyaz pamuklu kumaşlarda klorlu ağartıcılarla (çamaşır suyu) çıkarılır. Beyaz yapay kumaşlardaki renk lekesi oksijenli su ile çıkarılır. Renklilerde denenmeden renk açıcı kullanılmamalıdır.
Kumaştaki Yağlı boya lekesi
Her tür kumaştan terebentin esansı, neft veya tiner ile silinerek çıkarılır. Yağlı boya lekesi kurumadan en kısa sürede çıkarılmalıdır. Leke kuruyunca çıkma olasılığı azalır.
Kumaştaki Mum lekesi
Mumun kalın tabakası kumaşı yıpratmadan dikkatle bir kazıyıcı yardımı ile kaldırılır. Kalan iz her tür kumaştan benzin, tiner, petrol eteri, karbon tetraklorür veya benzen ile silinerek çıkarılır. Mum lekesi çok kalınsa lekenin altına ve üstüne kurutma kâğıdı yerleştirilerek ütülenir. Geride kalan iz eriticilerle silinir.
Kumaştaki uhu lekesi
En sık kullanılan yapıştırıcı türlerinden biri olan uhu, kumaşa yapışması durumunda belirgin izler bırakabilir. Kuruyan uhuyu koltuk, kıyafet, örtü gibi kumaşlardan çıkarmak mümkündür.
Kumaşa uhu bulaşması durumunda öncelikle yapıştırıcının kurumasını beklemek gereklidir. Kurumadan uhuya müdahale etmek, lekenin geniş bir alana yayılmasına yol açacaktır.
Uhu yeterince kuruduktan sonra, ince bir kart ya da sivri uçlu bir cisim ile uhuyu yapıştığı yüzeyden çıkarabilirsiniz. Ancak bu işlem sırasında dikkatli olmanız, kumaşın zarar görmemesi açısından önemlidir. Uhunun üstte kalan tabakasını çıkardıktan sonra, ağartıcı özelliği olmayan temizleyicileri kullanarak, tüm lekenin giderilmesini sağlayabilirsiniz.
300 mililitrelik bir kabın içerisine, bir 2-3 çay kaşığı kadar deterjan koyun ve homojen bir yapı elde etmek için karıştırın. Temiz bir bez yardımıyla oluşturduğunuz karışımın yüzeye nüfuz etmesini sağlayın. Ancak kumaşı silmemeye dikkat edin. Silme işlemi yapmanız, uhunun yayılmasına yol açabilir. Kumaş, hazırladığınız karışımı emdikten sonra, kumaşı durulayın. Kumaş kuruduğunda uhu lekesinin tamamen yok olmaması durumunda, aynı işlemi tekrarlayın.
Koltuk, kıyafet, masa örtüsü gibi kumaşlara bulaşan uhu lekesini çıkarmak için aceleci davranmanız, lekenin yayılmasına yol açabileceği gibi, kumaşın zarar görmesine de neden olacağından, yapacağınız işlemleri dikkatli bir şekilde gerçekleştirmeye özen gösterin.
Kumaştaki Süt lekesi
Yünlü ve ipekli kumaşlarda leke benzin, benzen, karbon tetraklorür veya eter sülfürik gibi eriticilerle silinerek yağı alınır. Kuruduktan sonra şekerin sertliği ve izi su ile tamponlanarak çıkarılır. Pamuklu ve yapay kumaşlarda süt ve sütlü tatlı lekesi ılık sabunlu su veya deterjanlı su ile yıkanarak çıkarılır.
Kumaştaki Çikolata lekesi
Yünlü ve ipekli kumaşlarda benzin, benzen, karbontetraklorür gibi eriticilerden birisi ile leke silinerek yağı alınır. Eriticiler kuruduktan sonra kalan şekerli iz, su ile tamponlanarak çıkarılır. Pamuklu ve yapay kumaşlardaki çikolata lekesi ılık sabunlu veya deterjanlı su ile yıkanarak çıkarılır.
Kumaştaki Oje lekesi
Yünlü, ipekli, pamuklu ve bazı yapay kumaşlardan aseton ile silinerek çıkarılır. Aseton rayon, naylon ve asetat ipeğini erittiği için bu tür kumaşlarda kullanılmamalıdır.
Kumaştaki Ruj lekesi
Her kumaştan alkol ile silinerek çıkarılır. Yıkanabilen pamuklu ve yapay kumaşlarda deterjanlı veya sabunlu ılık su ile yıkanarak da çıkarılabilir.
Kumaştaki Ayakkabı boyası lekesi
Her türlü kumaştan neft veya terebentin esansı ile silinerek çıkarılır. Pamuklu ve yapay kumaşlardan sabunlu veya deterjanlı ılık su ile yıkanarak da çıkarılır.
Kumaştaki Asfalt ve katran lekesi
Bütün kumaşlardan asfalt ve katran lekesi tiner veya karbon tetraklorür ile silinerek çıkarılır. Leke kurumadan hemen çıkarılmalıdır.
Kumaştaki Tükenmez kalem lekesi
Her tür kumaştan alkol ile silinerek çıkarılır. Yıkanabilen pamuklu ve yapay kumaşlarda sabunlu veya deterjanlı ılık su ile yıkanarak da leke çıkartılabilir.
Kumaştaki Çamur lekesi
Yünlü ve ipekli kumaşlarda leke kuruduktan sonra fırçalanır. İz kalırsa su ile tamponlanır. Yıkanabilen pamuklu ve yapay kumaşlarda leke kuruduktan sonra önce fırçalanır, sonra ılık sabunlu veya deterjanlı su ile yıkanır