Küpe Çiçeği (Fuşya)

Anayurdu Amerika’nın tropikal bölgeleri olan küpe çiçeği, küpe çiçeğigiller familyasından bir bitkidir.

Küpe çiçeğinin küpe gibi sarkık formlu küçük çiçekleri vardır. Kırmızıdan mora, beyazdan pembeye kadar geniş bir renk hazinesine sahiptir. Bahar ve yaz ayları boyunca bol bol çiçek açan küpe çiçeğinin yüze yakın türü bulunur.

Küpe çiçeğinin bakımı

Hem bahçede hem de saksıda yetişen küpe çiçeği bol su ister. Bu nedenle toprağını sürekli nemli tutmanız gerekir. Sağlıklı bir gelişim göstermesi için aydınlık bir ortamda gelişmesi lazımdır.

Küpe Çiçeği ışık alan yerde, funda toprağı veya geçirgen bir toprakta sağlıklı bir gelişim gösterir. Mayıs ayından itibaren gübrelenmelidir. Yarı gölge ya da gölgeli alanlarda keyiflenir.

Ev içinde kolaylıkla yetiştirilebilen küpe çiçeği, yarı karanlık, yarı aydınlık ortamları sever. Küpe çiçeği sık sık havalandırılmalıdır. Kışın 5 – 10 derece arası, yazın 15 – 23 derece arası sıcaklık küpe çiçeği için idealdir.

Küpe çiçeği

Ocak ve şubat aylarında saksı değiştirilebilir. Toprak tamamen kurumadan sulama yapılmamalı, kışın çok az su verilmeli, ancak tamamen kurumamasına da dikkat edilmelidir.

Dış mekanların bitkisi olan küpe çiçeğini evde yetiştirmek istiyorsanız, onun için en uygun yer balkon veya terastır. Çiçek, kışın dahi içeriye alınmamalıdır.

Kızgın güneş altında yaşayabilse de rüzgar alan bir yer, verimli yetişmesini sağlayacaktır. Yani yazın yarı gölge, kışın aydınlık bir ortam ister. Sık sık yapraklarını ıslatırsanız, uzun ömürlü olur. Toprak tamamen kurumadan sulama yapılmamalı, kışın çok az su verilmeli ancak tamamen kurumamasına da dikkat edilmelidir.

Küpe çiçeği, küpe gibi sarkar, beyaz, kırmızı, mor ve pembe renklerde olur. Küpe gibi sarkanların yanı sıra, dik yetişen cinsleri de vardır. Farklı renklerdeki küpe çiçeklerini bir araya ekerek, renkli ve canlı bir görünüm elde edebilirsiniz.

Küpe çiçeği açık havayı, nemi, suyu ve yarı gölgeyi sever. Aşırı sulama, susuzluk ve aşırı sıcak yerde kalma gibi durumlarda, yaprakları solar ve tomurcuklarını döker. Çok sıcak havalarda, yapraklarına su püskürterek, küpe çiçeğinin canlı kalmasını sağlayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu