Kuru Bakla Nasıl Pişirilir?
Hem taze hem de kuru bakla yemeklerde çokça kullanılan bir sebzedir. Kuru bakla zeytinyağlı yemeklerde, salatalarda ya da mezelerde kullanılabilir. Kuru bakla nasıl pişirilir?
Kuru Bakla Nasıl Ayıklanır?
Kuru baklanın tanelerinin ayrıştırılması sırasında tanelerin arasına karışmış olan yabancı maddelerden temizlenir. Bu işlem çok dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Ardından bakla tanesinin kenarından bıçakla çizik atılır. İnce zar bu kesik boyunca çıkarılır.
Kuru Bakla Nasıl Temizlenir?
Ayıklama işleminden sonra kuru bakla iyice yıkanmalıdır. Islatma suyunun atılmayacağı ve pişirmede bu sudan faydalanılacağı düşünülerek çok güzel yıkanması gerekir. Kesinlikle yıkamadan ıslatılmamalıdır. Bir kabın içine konulan su içerisinde bir süre bekletilen kuru bakla ardından akan suyun altında yıkanır.
Kuru Bakla Nasıl Islatılır?
Ayıklanıp yıkanan kuru bakla soğuk veya ılık su ile ıslatılmalıdır. Islatma ile kuru bakla tanelerinin içine su girerek şişer ve pişmeleri kolaylaşır. Sıcak su ile ıslatılırsa tanelerin dış kabuğu birden sertleşir ve içlerine su çekerek şişme olayı gerçekleşemez. Böylece pişme zamanı da uzar. Islatılmış olarak bekletme süresi genellikle 12-16 saattir.
Kuru Bakla Nasıl Lezzetlendirilir?
Kuru bakla yemeklerinin lezzetini artırmak için pişirme sırasında tuz, karabiber, pul biber gibi baharatlar ile soğan, domates, yeşilbiber gibi sebzeler eklenir. Salça eklenerek de renk verilmiş ve lezzeti artırılmış olur.
Kuru Bakla Nasıl Pişirilir?
Kuru bakla ıslatma suyu ile haşlandıktan sonra lezzet vericilerin eklenmesiyle pişirilir ya da lezzet vericilerle ve baharatlarla birlikte basınçlı tencerede pişirilir. Besin değeri ve lezzetinin artırılması için et ve tavuk etleriyle birlikte pişirilebilir. Salata yapılacak olan kuru bakla haşlandıktan sonra diğer malzemenin eklenmesiyle hazırlanır.
Pişirme yöntemiyle ilgili daha fazla bilgi için Zeytinyağlı İç Bakla tarifine bakabilirsiniz.
Afiyet olsun.