Kuşkonmaz Bitkisi

Kuşkonmaz bitkisi, sebze olarak yenmekte ya da süs amacıyla yetiştirilmektedir. Yabani olan türleri ılıman iklimlerde yetişen kuşkonmaz nasıl yetiştirilir?

Kuşkonmaz üretilme oldukça zahmetli bir bitkidir. Bir kez yetiştirildiğinde 15-20 yıl süreyle ürün verir. Ekilmesinin ardından ilk iki yıl ürünsüz geçer.  Üretilmesi tohumlarıyla olur.

Kuşkonmaz nasıl yetiştirilir?
Kuşkonmaz nasıl yetiştirilir?

Kuşkonmaz Nasıl Yetiştirilir?

Kuşkonmaz Hangi İklimde Yetişir?

Kış soğukluğundan ve yaz sıcaklığından etkilenmez. Toprak altında kalan kısmı aşırı soğuklara dayanır. Çok soğuk bölgelerde bile yetiştirilebilir.

Sürgün gelişmesi 12 derece ile başlar, bitki 18 derece etkinliğe ulaşır. Hasat döneminde sıcaklık 15-18 derece olmalıdır. Hasattan sonra sıcaklığın çok artması bile bitki için sorun yaratmaz.

Hasat zamanında uzun süreli ve şiddetli yağışlara maruz kalmamalıdır. Üretimine en uygun yerler 1200 metre yüksekliğe kadar çıkabilen geniş ovalardır.

Kuşkonmaz Hangi Toprakta Yetişir?

Farklı toprak türlerine uyum sağlayabilir. Kumlu topraklarda da ağır killi topraklarda da yetiştirilebilir. Toprak geçirgen yapıda olmalıdır. Hafif bünyeli, kumlu, kumlu-tınlı, tınlı-kumlu ve hafif kireçli topraklar kuşkonmaz bitkisi için uygundur.

kuşkonmaz
Kuşkonmaz

Kuşkonmaz Bitkisi Nasıl Sulanır?

Fidesi yetiştirilirken sık ve az su verilmelidir. Aşırı sulama, mantar hastalıklarına sebep olur. Pençelerin hendekleri dikiminden sonra yine az sulamak gerekir.

Kuşkonmaz Nasıl Gübrelenir?

Kuşkonmaz bitkisinin yetiştirildiği bahçe organik madde açısından yetersizse düzenli gübreleme yapılmalıdır. İlk gübreleme nisan mayıs aylarında yapılır. Haziranda bir kez daha gübre verilir. Sonbaharda ise  fenni gübre verilebilir.

Kuşkonmaz Bakımı

Pençelerin dikiminden sonra dikim hendekleri toprakla doldurularak kuşkonmaz bitkisinin normal sıraları ortaya çıkar. Bitkinin ilk iki yılında hasat edilmeyen sürgünleri sonbaharda sararıp kuruyunca, bunlar kesilip bahçe dışına atılmalı, mümkünse yakılıp yok edilmelidir. Böylece bitkiye dadanacak zararlı ve hastalıkların yok edilmesine yardımcı olunur.

Kuşkonmaz Hasadı

Kuşkonmaz bitkisinden, ilk iki yılında ürün alınmaz. Üçüncü yıldan itibaren ürün alınır. Ürün alma yıllarının başlamasıyla bitkiden düzgün, beyaz, kartlaşmamış ve iyi nitelikli ürün alınması için kuşkonmaz bitkisi sıralarının üzerine yumuşak topraklar çekilip örtülür.

Kuşkonmaz bitkisinden hasat ilkbaharda yapılır. İlk ürün alma yılında, her bitkiden 2-3 sürgün, sonraki yıllarda 7-8 sürgün, bitki çok güçlüyse 9-10 sürgün alınır. Ürün yani sürgünler kesilir kesilmez nemli bir ortama alınmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu