Kuşkonmaz Nasıl Yenir?

Yabani olan türleri ılıman iklimlerde yetişen kuşkonmaz bitkisi, sebze olarak yenmektedir. Kuşkonmaz nasıl yenir?

Bahar aylarında taze olarak tüketilebileceği gibi, diğer mevsimlerde de konservesi kullanılabilir. Çorbadan salataya, mezeden sulu yemeğe kadar pek çok şekilde tüketilebilir.

Kuşkonmaz

Zambak familyasından bir bitkidir. Üç yüz çeşit kuşkonmaz türünden yirmi adedi yenilebilir türdedir. Yeşil, beyaz ve mor renkli olanları en yaygın olarak tüketilenleridir. Beyaz kuşkonmaz Belçika ve Kuzey Afrika’da, yeşil kuşkonmaz Fransa’da, mor kuşkonmaz İtalya’da yetiştirilmektedir.

Kuşkonmaz nasıl seçilir?

  • Yeşil kuşkonmazların uçları kapalı, aralıksız ve sıkı olanları seçilmelidir.
  • Uçları solmuş olan kuşkonmazlar soğuk suda bekletilerek tazelenebilir.
  • Taze kuşkonmaz kullanılacağı zamana kadar ıslak tutulmalıdır.
  • Buzlukta da muhafaza edilebilir.

Kuşkonmaz nasıl saklanır?

Taze olarak aldığınız kuşkonmazı aynı gün kullanmayacaksanız sapından biraz kesin. Bir kabın içine su koyun. Saplarından biraz kestiğiniz kuşkonmazları su solu kaba dik olarak yerleştirin. Daha uzun saklayabilmek için filizleri kağıt havlu veya temiz bir kurulama bezine sarın, bu halde plastik poşete yerleştirin ve buzdolabının sebzelik bölümüne koyun. Bu halde en fazla 5 gün saklayın.

Kuşkonmaz nasıl temizlenir?

Öncelikle saplarından (2-3 cm) kesin. Kuşkonmazın üzerinde dikenli yapıda minik yapraklar vardır. Bu yaprakları ince uçlu bir bıçakla alın. Daha iyi pişebilmesi için kökteki kalınlığı salatalık soyacağı ile traşlayabilirsiniz.

Kesilmiş halde olan kuşkonmazın temizlenmeye ihtiyacı yoktur. Fakat sapın dibinden açığa çıkan bölümün taze ve nemli görünene kadar kesilmesi gerekmektedir.

Kuşkonmaz nasıl pişirilir?

Haşlama süresi 2-3 dakikadır, cinsine göre en fazla 7 dakika haşlanabilir. Sudan çıkardığınızda dik duramıyor olması gerekir. Haşlamayı bol tuzlu, kaynar suda yapmalısınız. Sudan alır almaz soğuk suya koyun. Böylece şeklini muhafaza edecektir. Soğuk suda 2 dakika tutmanız yeterli. Daha fazla tutarsanız tadı bozulur.

Ardından ister ızgara yapabilir, isterseniz yoğurtla meze haline getirebilir, isterseniz salatasını yapabilirsiniz. Püre haline getirip çorbasını da yapabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu