Parke Çizikleri Nasıl Onarılır?

Parke çizikleri zamanla derinleşerek kötü bir görüntü oluşturur. Tüm parkeyi söküp yenisini yaptırmak oldukça masraflıdır. Bunun yerine çizikleri onarabilirsiniz.

Çocukların oyunları, kedi ya da köpeklerin koşuşturmaları, masaların oradan oraya çekilmesi… Döşemeler bu gibi hareketler sebebiyle çizilebilir. Yüzeysel çizikler zamanla derinleşir. Onun için zamanında müdahale etmek gerekir. Küçük onarımlar için bir profesyonelden yardım almak yerine onarımı kendiniz yapabilirsiniz.

Parke zemininizin laminat, akçaağaç, ceviz, maun, bambu veya meşe olması fark etmez. Yama işlemi aynıdır ve genellikle bir çeşit dolgu maddesi kullanmayı içerir.

Parke Çizikleri Onarımı

Çiziği İnceleyin

İlk olarak, daha yakından bir göz atın ve kusurun gerçekten çizik olduğundan emin olun. Bazen bir işaret gerçekte olduğundan daha kötü görünebilir. Mümkünse, çiziklerin sadece yüzeyde olup olmadığını veya ahşabın derinine girip girmediğini anlayın.

Çizikleri Düzeltin

Yüzeysel çizikler kolayca düzeltilebilir. Bunun için mobilyaları parlatan yağlar bile yeterli olabilir. Daha derin çizikleri düzeltmek için, aşağıdaki montaj talimatlarını izleyerek bunları doldurmanız gerekir. En kolay yöntem, özellikle bunun için üretilmiş bir balmumu tamir çubuğudur. Ahşabınıza uygun bir renk seçin. Balmumu yeterli olmayacaksa diğer yöntemi deneyin.

Doldurucu gerektiğinde, iş için doğru olanı seçtiğinizden emin olun. Lateks dolgu maddeleri yaygındır, ancak lekeleri tutmazlar, bu nedenle bunlar küçük boşluklar veya tırmık delikleri gibi derin ama çok dar delikler içindir.

Epoksi dolgusu, çekmeye ve çatlamaya dayanıklı olduğundan çatlakları doldurmak için iyi bir seçimdir. Lateks gibi epoksi dolgu maddeleri seçerken de döşemenize uygun bir renk seçtiğinizden emin olun. En iyi eşleşme için, döşemenizdeki malzemeden talaş kullanın ve kendi dolgu malzemenizi hazırlamak için tutkalla karıştırın.

Büyük çizikli alanlar için zımpara kullanın. Ahşap desnlerin yönünde zımparalayın ve çevresindeki zemine uyum sağlamak için kenarlarını hafifçe yumuşatın. Güvenlik için, zımpara yaparken daima bir toz maskesi, eldiven ve gözlük takın.

Parke çizikleri

Macunu Uygulayın

Ahşap parkenizin rengine uygun bir ahşap dolgu maddesi seçin. Macunu küçük miktarlardaki deliklere koymak için macun bıçağı kullanın ve delikleri tamamen dolduracak şekilde aşağı doğru bastırın. Küçük bir höyüğünüz olması için deliğe biraz fazla macun sürün. Macunun iyice kuruması için ne kadar süre beklemeniz gerektiğini görmek için kullanma talimatlarını okuyun. Genellikle yaklaşık 24 saat sürer. Son olarak da yüzeyi cilalayın.

Hasar Çok Derinse Parkeyi Değiştirin

Hasar onarım için uygun değilse hasarlı ahşabı çıkarmak ve değiştirmek daha iyidir. Bunu için de tüm parkeyi yenilemeniz gerekmez. Sadece hasarlı bölgeyi keserek çıkarmak ve aynı malzemeden yeni parça monte etmek en iyi çözüm olacaktır. Bunun için yardım almanız gerekebilir.

Çizik Parke Nasıl Değiştirilir?

Laminat zeminlerdeki çizik parkeleri yenileri ile değiştirmek oldukça basittir. İhtiyacınız olanlar; macun bıçağı veya spatula ve parkenizle aynı renkte yeni bir parkedir. İzlemeniz gereken adımlar aşağıdaki gibidir.

Zeminlerdeki çizik parkeleri yenileri ile değiştirmek oldukça basittir. İhtiyacınız olanlar; macun bıçağı veya spatula ve parkenizle aynı renkte yeni bir parkedir. İzlemeniz gereken adımlar aşağıdaki gibidir:

  • Parkeleri yenileriyle değiştirmek oldukça kolaydır. Onaracağınız parkeye en yakın olan parkeyi kaldırın. Bu sırada çok dikkatli olun, parkeye zarar vermeyin, çünkü işiniz bitince yerine geri yerleştireceksiniz.
  • Lamine parkeler çoklu kilit sistemiyle yerleştirilir, bu yüzden hasarlı olana ulaşana kadar birkaç parkeyi daha kaldırmanız gerekebilir. Spatula veya macun bıçağını kullanarak parkeyi kolayca kaldırabilirsiniz.
  • Hasarlı olan parkeye ulaştığınızda, onu da yerinden kaldırın ve yerine aynı renk tonundaki sağlam parkeyi yerleştirin.
  • Çıkardığınız parkeleri aynı sırayı izleyerek geri yerleştirin.

Kolay gelsin.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu