Lezzetli tatlıların sırrı

Pandispanya ve yağsız revani tatlıları

Gerek pandispanya, gerek revani yaparken kırılmış yumurtalara un veya irmik kattıktan sonra tahta ıspatula yardımıyla iyice karışana kadar çırpılmalıdır. Hamuru metal ıspatula ve kaşıkla karıştırmamaya özen gösterin. Metal kaşıkla karıştırılan pandispanya ya da revani hamuru sulu bir hal alır. Eğer hamuru gerektiğinden fazla çırparsanız, hamur pişerken fırında yeteri kadar kabarmaz.

Baklavalar

Hangi çeşit baklava olursa olsun pişirildikten sonra üzerine eritilmiş kızgın yağ dökülmelidir. Yağı baklavanın üzerine dökmeden önce üzerinde köpüğü delikli kepçe ile alınmalıdır. Tereyağı ya da eritilmemiş Trabzon ve iyice kızdırıldıktan sonra köpüğü alınmamış yağlarla pişirilen baklavanın üstüne döküldüğünde, baklavanın üzerinde siyah lekeler meydana gelmesine neden olur.

Şuruplar

Bazı tatlılarda kullanılan şurup / şerbet miktarının yoğunluğu, koyuluğu, hafifliği, tadının aşırı şekerli ya da az şekerli oluşu tatlının lezzetini büyük oranda etkilemektedir. Bu yüzden her tatlıya konulması gereken şurubun / şerbetin yoğunluğu, şekeri ve kaynama süresi farklıdır. Hazırladığınız tatlının lezzetli olabilmesi için tarifte belirtilen ölçülere ve pişirme süresine dikkat etmelisiniz. Tarifte belirtilen şurup / şerbetin pişirilme süresini ancak şurup / şerbet kaynamaya başladıktan sonra hesaplayın.

Ölçüler

Tarifte belirtilen gramaj ölçülerinin karşılığında bardak, fincan, kahve fincanı, çorba kaşığı ya da tatlı kaşığı kullanabilirsiniz.

1 Silme dolu bardak250 Gram
1 Silme dolu kahve fincanı75 Gram
1 Silme tatlı kaşığı6 Gram
1 Silme kahve kaşığı2 Gram

Tatlı yapmak istiyorsanız ve evinizde terazisiniz yoksa bu ölçülerden yararlanabilirsiniz. Malzemelerinizi ölçülendirirken kullandığınız bardak, kaşık ya da fincanın boyutuna dikkat etmelisiniz. Ölçü için kullandığınız bardağın aşırı büyük ya da küçük olması tatlınıza lezzet katmak bir kenarda dursun, tatlınızı yenilemeyecek bir kıvamda olmasına da neden olur. Ölçü için kullanacağınız bardağın, fincanın ya da kaşığın normal büyüklükte olmasına özen gösterin. Un gibi malzemeleri ölçülendirirken bardağa ya da fincana koyduktan sonra hafifçe masaya vurarak iyice yerleşmesini sağlamalısınız. Aksi takdirde ölçülen malzemenin yüzde 10 – 15 oranında yanlışlık olmasına neden olur.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu