Lokum Çeşitleri Nelerdir?
Lokum çeşitleri nelerdir? Lokum, su, şeker, nişasta ve sitrik asit veya tartarik asit veya potasyum bitartarat ile hazırlanan bir tür Türk tatlısıdır.
Lokum; sade lokum, kaymaklı lokum ve diğer lokumlar olarak çeşitlere ayrılır. Lokum üretiminde kullanılan çeşni maddeleri; sakız, kakao, çikolata, susam, haşhaş tohumu, hindistan cevizi rendesi ve benzeri maddeler ile fındık, fıstık gibi kuru – sert kabuklu meyveler, kurutulmuş meyveler, kuru ve yaş meyve şekerlemeleri ve lokum kaymağıdır.
Lokum Çeşitleri
- Kaymaklı lokum: 100 gramına en az 60 gram süt yağı ve lokum kaymağı olarak pastörize krema ilavesi ile elde edilen mamuldür.
- Sade lokum: Çeşni maddeleri ve aroma içermeyen lokumdur.
- Sultan lokumu: Çöven ekstraktı ile ağartılan şeker şurubunun, sade lokum kitlesine karıştırılmasıyla elde edilen lokumdur.
- Sucuk tipi lokum: Kuru meyvelerden birinin ipe dizilmesi ve sıcak sade lokum kitlesine batırılmasıyla elde edilen çubuk ya da baton şeklindeki lokumdur.
- Çeşnili lokum: Pişmiş sade lokum kitlesinin içine ve dışına çeşni maddelerinin katılmasıyla elde edilen lokumdur.
Lokumun Özellikleri Nelerdir?
- Lokum üzerinde veya içinde yabancı madde bulunmamalıdır.
- Lokum elastiki yapıda olmalı, dokusu ağızda yumuşak ve kaygan olarak hissedilmelidir.
- Lokum tanımında belirtilen çeşide has tat ve kokuda olmalı, yabancı tat ve koku içermemelidir.
İyi Lokum Nasıl Olmalı?
Görünüş: Görünüş yönünden en önemli kalite istemi, lokumun üzerindeki pudra şekerin sürekli olarak kuruluğunu korumasıdır. Lokumun şeklini kaybedip yayılmaması, lokum üzerinde yüzeysel çatlaklar bulunmaması, kesit alındığında saydam görünüşlü olması gerekir.
Doku: Ne çok sert, ne de çok yumuşak olmalıdır. Ayrıca ağızda sıvaşmaması veya lastik gibi sert olup çiğneme güçlüğü göstermemesi gerekir. Dişin rahatlıkla kesebileceği sertlikte olması, şeklini kaybedip yayılmaması, lokum üzerinde yüzeysel çatlaklar bulunmamasını gerekir.
Lezzet: Sade lokumların kokusuz ve tipik lokum tadında olması istenmektedir. Buna karşılık, koku–lezzet vb. katkı maddeleri kullanıldığı çeşitlerde ise lokum tadını yanı sıra, o çeşit için amaçlanan koku ve tadın hissedilmesi istenilmektedir. Lokumda çiğ nişasta veya yanık kokusu vb. tatlar kalite yönünden hiç istenmeyen lezzet özellikleri sayılmaktadır.