Lübnan Mutfağı
Doğu Akdeniz mutfağının merkezi Lübnan mutfağı, üçte bir Güney Doğu, üçte bir Ege, üçte bir Arap, üçte bir de diğer Akdeniz mutfaklarının karışımıdır.
Lübnan mutfağı denince renkler, kokular, lezzetler, acılar, tatlılar, otlar, baharatlar, zeytinyağı, şarap ve araktan oluşan bir lezzetler sofrasından bahsediyoruz.
Lübnan mutfağının onlarca farklı ve lezzetli mezeden oluşan zengin bir meze kültürü vardır. Semsek, humus, tabule, zahter salatası, çiğ köfte, patlıcan ezme, zeytin, deniz ürünleri, zeytinli börek ve kibbe bu mezelerden sadece birkaçı.
Lübnan Mutfağının Kıymetlisi: Yoğurt
Lübnan mutfağında beyaz peynir, yoğurt ve yoğurttan yapılan türlü sos ve çorbalar çok önemlidir. Sofrada yoğurt bulundurma konusunda Türk mutfağı da Lübnan mutfağı ile yarışır.
Lübnan Mutfağının Bin Bir Yüzü: Zahter
Kekik türünden olan, fakat kekikten daha aromalı ve lezzetli olan zahter Lübnan mutfağının klasiklerinden. Tazesi, salatası, kahvaltı malzemesi, kurusu, pidesine varıncaya kadar pek çok çeşidi afiyetle tüketilmektedir.
Ana yemeklerde bulgur, nohut, fasulye ve yoğurt başrolde. Lebeniye (nohutlu yoğurt çorbası), kibbe lebeniye (içli köfteli versiyonu), falafel (kızarmış soğanlı nohut ezmesi), tavuklu pilav, maluf (fasulye ezmesi), ekşili yaprak sarma sofraların ana lezzetlerinden.
Bir Akdeniz ülkesi olan Lübnan’ın mutfağı elbette zeytin ve zeytinyağsız düşünülemez. Yemek ve salataların yanı sıra sabah akşam, hemen her öğünde ekmeğe katık oluyor zeytin ve zeytinyağı.
Lübnan’daDağ/Vadi Mutfağı, Sahil Mutfağı ve Beyrut Mutfağı olmak üzere üç çeşit mutfaktan bahsedilebilir. Dağ/Vadi Mutfağı, kuzu eti, peynir, yoğurt; Sahil Mutfağı, deniz ürünleri; Beyrut Mutfağı, mezeler geçidi ve üçü birden, zeytinyağı denilebilir.
Lübnan Mutfağının Baş Tacı Meyveler
Bekaa Vadisi’nin bereketli topraklarında yetişen türlü türlü meyveler Lübnan mutfağının baş tacı. Başta üzüm olmak üzere, muz, hurma, nar, narenciye ve torpikal meyveler yetiştirilmektedir. Beyrut sokaklarında gezerken falafelcilerin yanında bolca da meyve suyu satıcısıyla karşılaşmak mümkün.
Alkollü, Alkolsüz İçeceğin Her Hali
Kakuleli Türk kahvesinden, kakuleli mırraya kadar pek çok çeşidiyle kahve Lübnan mutfağının en çok tüketilen içeceklerinden. Sıcak suya bir çay kaşığı portakal çiçeği suyu ilave edilerek yapılan Cafe Blanc da en çok tüketilen içecekler arasında. Tercihen portakal olmak üzere pek çok meyve suyu da bolca tüketiliyor.
Bekaa Vadisi’nin bereketli üzümlerinden yapılan şaraplar Lübnan mutfağının en güzel örneklerinden. Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay ve Semillon en lezzetli şaraplarından.
Şarabın yanı sıra Lübnan mutfağı denilince “arak”ı anmamak olmaz. Rakıdan farklı olarak, sadece üzüm suyundan yapılan ve alkol oranı rakıdan biraz daha fazla olan arak, içimi yumuşak bir içecektir.